Smaczne i zdrowe sałatki do wędlin bez majonezu

Kuchnia

Wyobraź sobie świąteczny stół lub spotkanie z rodziną. Najpewniej zobaczysz wiele dań na ciepło i jeszcze więcej dań na zimno. W tym obowiązkowo talerz z wędlinami. Zaś do kanapeczki z wędliną oczywiście najlepiej pasuje sałatka.
Jednak nasza polska, tradycyjna kuchnia zakłada dużą ilość sałatek do wędlin z majonezem. Nie ma w tym nic złego, jednak osoba na diecie lub po prostu chcąca wprowadzić więcej zdrowych nawyków żywieniowych stawiana jest przez wyborem. Jeść czy nie jeść?
Otóż, spokojnie. Są sałatki do wędlin bez majonezu, a oto kilka z nich.

Błyskawiczna sałatka

Składniki
– brokuły,
– pomidory,
– jajka,
– ząbek czosnku,
– jogurt.
Przygotowanie
Brokuły dzielimy na różyczki i sparzamy na durszlaku. Gotujemy wodę z odrobiną soli i cukru. Wrzucamy do niej brokuły i gotujemy kilka minut. Po ugotowaniu odcedzamy je, przelewamy zimną wodą na durszlaku i odstawiamy aż ostygną.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo i sparzamy pomidory. I jajka i pomidory, po obraniu kroimy na cząstki.
Wracamy do brokułów, które dzielimy na mniejsze części. Łączymy je z pomidorami i jajkami i mieszamy. Następnie dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę jogurtu naturalnego. Wszystko mieszamy i możemy doprawić solą z pieprzem.
Sałatka gotowa.

Kolorowa sałatka

Składniki
– ogórki konserwowe,
– pieczarki marynowane,
– marynowana papryka,
– kukurydza konserwowa.
Przygotowanie
Ogórki, pieczarki i paprykę odsączamy z zalewy. Wszystko kroimy w kostkę. Odcedzamy również kukurydzę z puszki. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy przyprawy – najlepiej sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i gotowe.

Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami

Składniki
– rukola,
– 200 gram sera feta,
– kilka suszonych pomidorów,
– pomidorki koktajlowe,
– słonecznik,
– puszka ciecierzycy,
– trzy łyżki oliwy z suszonych pomidorów,
– łyżka octu balsamicznego,
– łyżeczka miodu,
– łyżeczka musztardy miodowej,
– sól.
Przygotowanie
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni po czym je studzimy. Przechodzimy do rukoli, którą umieszczamy w misce. Fetę kroimy w kostkę, a suszone pomidory w cząstki. Odsączamy ciecierzycę. Rukolę, fetę, suszone pomidory i ciecierzycę mieszamy w misce.
W szklance mieszamy składniki na sos sałatkowy – oliwę z suszonych pomidorów, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu i musztardy miodowej oraz sól.
Skrapiamy sałatkę sosem i podajemy.

Oto kilka propozycji na sałatki do wędlin bez majonezu, które na pewno zdrowiej i smaczniej zastąpią wiele propozycji połączonych za pomocą majonezu.

Kuchnia
Dieta na święta- czyli co jeść, a czego unikać

Zbliżają się święta, a wraz z nimi pokusy kulinarne. “Dieta na święta” nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. W tym artykule pokażemy, jak cieszyć się świątecznymi smakami, dbając jednocześnie o zdrowie i dobre samopoczucie. Wyjaśniamy też, dlaczego warto wykonać badanie krwi w domu! Czym jest dieta na święta? Dieta …

Kuchnia
Poznaj 3 najpopularniejsze metody palenia kawy

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a dla wielu osób stanowi ważny, codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Począwszy od tanich ziaren aż po te ekskluzywne rodzaje takie jak Kopi Luwak, metoda palenia ma ogromne znaczenie w wydobywaniu nut smakowych. W zależności od techniki palenia ziaren …

Kuchnia
Podstawy cukiernictwa – o czym warto pamiętać?

Przygotowanie słodkich łakoci w postaci ciastek, babeczek, muffinek, apetycznych ciast i tortów wymaga zastosowania odpowiednich akcesoriów. Osoby, które szykują się na fascynującą przygodę z cukiernictwem, powinny rozpocząć ją właśnie od zakupu właściwych przyborów, bez których nie jest możliwe przygotowanie żadnego wypieku. Produkty wykonane z pierwszej klasy surowców gwarantują bezproblemowe i …