Sos do pierogów z mięsem – nasze propozycje

Kuchnia

Pierogi z mięsem najczęściej podaje się z boczkiem, cebulą i okrasą. To najbardziej popularny sposób, ale jeśli chcemy urozmaicić sobie to danie, możemy spróbować przygotować do nich smaczny sos. Taki sos do pierogów z mięsem wzbogaci ich smak i sprawi, że spojrzymy na to klasyczne danie w nieco inny sposób. W tym artykule przeczytasz o naszych ulubionych sosach, które można podawać z tymi pierogami. Przetestuje, a z pewnością nie pożałujesz! Oto nasze propozycje.

Sos grzybowy

Wystarczy, że zagotujesz garść suszonych grzybów i pod smażysz posiekaną cebulę na oleju. Dodaj do niej grzyby i smaż przez chwilę. Następnie, łyżkę mąki do wywaru z grzybów i wlej do niej śmietanę. Wlej taką mieszankę do podsmażonych grzybów z cebulą. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i najlepiej przechowuj w słoiczku. Warto odstawić taki sos na jedną noc, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i smaki pomieszały się ze sobą. Warto doprawić taki sos solą i pieprzem do smaku.

Ziołowy sos do pierogów z mięsem

Taki sos do dań nieco świeżego smaku do dosyć ciężkiego dania. Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę masła, do której dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki i pora. Całość podsmażamy przez chwilę, aż por się zarumieni. Do całości dodajemy topiony serek kremowy, po którego rozpuszczeniu dodajemy pół szklanki śmietany. Doprawiamy całość solą i pieprzem i gotowe. Taki sos będzie miał świeży, ziołowy smak i świetnie będzie pasował do mięsa.

Sos śmietanowy

Tym razem coś dla wielbicieli nieco cięższych dań. Łyżkę masła wkładamy na patelnię i rozpuszczamy. Do tak przygotowanego masła dodajemy jedną łyżkę mąki i przygotowujemy zasmażkę. Uwaga! Nie rumienimy mąki. Wlewamy do całości pół szklanki śmietany i podgrzewamy cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Taki sos będzie doskonale pasował do pierogów z mięsem, ale też ze szpinakiem, czy z grzybami.

Pyszne sosy do pierogów

Jak widać, jest naprawdę dużo możliwości! Możemy przygotować taki sos, jaki lubimy i mieć niemal pewność, że będzie on pasował do naszych pierogów. Takie sosy potrafią kompletnie zmienić smak dania i sprawić, że nabierze on zupełnie nowego charakteru. Zdecydowania warto eksperymentować z tego rodzaju dodatkami do pierogów, bo dzięki nim to klasyczne danie nigdy nam się nie znudzi. Może się okazać, że nawet ktoś, kto nie przepada za pierogami z mięsem, polubi je, jeśli podamy jest odpowiednim sosem. Nie bój się eksperymentować i smacznego!

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …