Na zdrowie – syrop z cebuli i imbiru

Kuchnia

Okres jesienno-zimowy, a także wczesna wiosna to czas, gdy odporność człowieka jest mniejsza i częściej narażony jest on na złapanie wszelkiego rodzaju infekcji, przeziębiania czy grypy. Sięga się wówczas po dostępne w aptece lekarstwa i suplementy diety, nie zapomina jednak przy tym o domowych sposobach, które przekazały w spadku babcie i mamy. Co takiego wśród nich jest? Między innymi syrop z cebuli i imbiru, który jest dobrym żołnierzem w walce o zdrowie.

Dla odporności witamina C

O zdrowotnych właściwościach cebuli i imbiru nie trzeba nikogo przekonywać – w medycynie ludowej znalazły swoje miejsce już wieki temu, a mimo upływu czasu i postępu, z jakim poszła medycyna i farmakologia, wciąż są brane pod uwagę, kiedy tylko dopada infekcja.

Cebula to warzywo kryjące w sobie witaminę C i substancje bakteriobójcze. Poza tym pod jej łuskami kryją się między innymi fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem – minerały te wzmacniają ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Regularne spożywanie cebuli może ponadto zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom cholesterolu.

Imbir to nie tylko stosowana w kuchni przyprawa, ale także produkt używany w medycynie naturalnej. Napoje, napary na jego bazie wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące. Jego korzeń zawiera witaminę C, B1 i B2, E, A, K, kwas foliowy, a także wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest także źródłem żywic i olejków eterycznych. Jego spożywanie zmniejsza lepkość krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację.

By przygotować syrop z cebuli i imbiru, potrzebnych jest tylko kilka składników i uzbrojenie się w cierpliwość, by proces tworzenia syropu mógł przebiec, a kiedy to się wydarzy, syrop szybko postawi na nogi.

Składniki:

– 2 duże cebule
– kawałek korzenia imbiru
– ½ cytryny ze skórką
– 4 łyżki miodu, stewii lub innego słodzika, który się stosuje

Wykonanie

Cebulę obrać i pokroić w krążki, cytrynę sparzyć i dokładnie umyć, imbir obrać lub wyszorować i pokroić w plasterki. W wybranym pojemniku/słoiku ułożyć warstwę cebuli, posypać stewią lub zalać łyżką miodu, następnie kolejną warstwę cebuli, ponownie posypać stewią/zalać miodem. Następna warstwa to imbir, stewia/miód. Na wierzch ułożyć plastry cytryny, które również należy posypać stewią/zalać miodem. Słoik zamknąć lub przykryć gazą. Odłożyć w ciepłe miejsce na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Powstały syrop odlać lub przecedzić przez gazę. Przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni.

 

person holding teeth
Zdrowie
Czym jest protetyka i jak poprawia nasze życie?

Protetyka to fascynująca dziedzina medycyny, która w niezwykły sposób łączy naukę i sztukę, przywracając ludziom utracone funkcje ciała. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom technologicznym, pacjenci zyskują nowe możliwości i nadzieję na powrót do pełni życia. Od protez zębowych po nowoczesne kończyny, protetyka oferuje różnorodne rozwiązania, które wspierają rehabilitację i poprawiają jakość życia. …

Kuchnia
Zakupy spożywcze online: wygoda i tradycja w jednym

W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze online stają się coraz bardziej popularne. Wygoda, jaką oferują, jest nieoceniona, zwłaszcza dla osób, które cenią sobie czas i komfort. Dzięki zakupom online możemy zaoszczędzić nie tylko czas, ale także uniknąć stresu związanego z tłumami w sklepach. Co więcej, zakupy przez internet dają nam dostęp …

Kuchnia
Grill w stylu amerykańskim – sekrety idealnych steków i żeberek

Kuchnia amerykańska to zróżnicowana mieszanka kultur, tradycji i kulinarnych inspiracji z całego świata. Wywodzi się z czasów kolonialnych, kiedy pierwsi osadnicy zaczęli łączyć swoje rodzime tradycje kulinarne z nowo poznanymi składnikami i technikami. Ważny wpływ miały kuchnie rdzennych Amerykanów, którzy wprowadzili do jadłospisu takie produkty jak kukurydza, fasola czy dynia. …