Na zdrowie – syrop z cebuli i imbiru

Kuchnia

Okres jesienno-zimowy, a także wczesna wiosna to czas, gdy odporność człowieka jest mniejsza i częściej narażony jest on na złapanie wszelkiego rodzaju infekcji, przeziębiania czy grypy. Sięga się wówczas po dostępne w aptece lekarstwa i suplementy diety, nie zapomina jednak przy tym o domowych sposobach, które przekazały w spadku babcie i mamy. Co takiego wśród nich jest? Między innymi syrop z cebuli i imbiru, który jest dobrym żołnierzem w walce o zdrowie.

Dla odporności witamina C

O zdrowotnych właściwościach cebuli i imbiru nie trzeba nikogo przekonywać – w medycynie ludowej znalazły swoje miejsce już wieki temu, a mimo upływu czasu i postępu, z jakim poszła medycyna i farmakologia, wciąż są brane pod uwagę, kiedy tylko dopada infekcja.

Cebula to warzywo kryjące w sobie witaminę C i substancje bakteriobójcze. Poza tym pod jej łuskami kryją się między innymi fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem – minerały te wzmacniają ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Regularne spożywanie cebuli może ponadto zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom cholesterolu.

Imbir to nie tylko stosowana w kuchni przyprawa, ale także produkt używany w medycynie naturalnej. Napoje, napary na jego bazie wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące. Jego korzeń zawiera witaminę C, B1 i B2, E, A, K, kwas foliowy, a także wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest także źródłem żywic i olejków eterycznych. Jego spożywanie zmniejsza lepkość krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację.

By przygotować syrop z cebuli i imbiru, potrzebnych jest tylko kilka składników i uzbrojenie się w cierpliwość, by proces tworzenia syropu mógł przebiec, a kiedy to się wydarzy, syrop szybko postawi na nogi.

Składniki:

– 2 duże cebule
– kawałek korzenia imbiru
– ½ cytryny ze skórką
– 4 łyżki miodu, stewii lub innego słodzika, który się stosuje

Wykonanie

Cebulę obrać i pokroić w krążki, cytrynę sparzyć i dokładnie umyć, imbir obrać lub wyszorować i pokroić w plasterki. W wybranym pojemniku/słoiku ułożyć warstwę cebuli, posypać stewią lub zalać łyżką miodu, następnie kolejną warstwę cebuli, ponownie posypać stewią/zalać miodem. Następna warstwa to imbir, stewia/miód. Na wierzch ułożyć plastry cytryny, które również należy posypać stewią/zalać miodem. Słoik zamknąć lub przykryć gazą. Odłożyć w ciepłe miejsce na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Powstały syrop odlać lub przecedzić przez gazę. Przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …