Na zdrowie – syrop z cebuli i imbiru
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia, Zdrowie
Okres jesienno-zimowy, a także wczesna wiosna to czas, gdy odporność człowieka jest mniejsza i częściej narażony jest on na złapanie wszelkiego rodzaju infekcji, przeziębiania czy grypy. Sięga się wówczas po dostępne w aptece lekarstwa i suplementy diety, nie zapomina jednak przy tym o domowych sposobach, które przekazały w spadku babcie i mamy. Co takiego wśród nich jest? Między innymi syrop z cebuli i imbiru, który jest dobrym żołnierzem w walce o zdrowie.
Dla odporności witamina C
O zdrowotnych właściwościach cebuli i imbiru nie trzeba nikogo przekonywać – w medycynie ludowej znalazły swoje miejsce już wieki temu, a mimo upływu czasu i postępu, z jakim poszła medycyna i farmakologia, wciąż są brane pod uwagę, kiedy tylko dopada infekcja.
Cebula to warzywo kryjące w sobie witaminę C i substancje bakteriobójcze. Poza tym pod jej łuskami kryją się między innymi fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem – minerały te wzmacniają ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Regularne spożywanie cebuli może ponadto zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom cholesterolu.
Imbir to nie tylko stosowana w kuchni przyprawa, ale także produkt używany w medycynie naturalnej. Napoje, napary na jego bazie wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące. Jego korzeń zawiera witaminę C, B1 i B2, E, A, K, kwas foliowy, a także wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest także źródłem żywic i olejków eterycznych. Jego spożywanie zmniejsza lepkość krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację.
By przygotować syrop z cebuli i imbiru, potrzebnych jest tylko kilka składników i uzbrojenie się w cierpliwość, by proces tworzenia syropu mógł przebiec, a kiedy to się wydarzy, syrop szybko postawi na nogi.
Składniki:
– 2 duże cebule
– kawałek korzenia imbiru
– ½ cytryny ze skórką
– 4 łyżki miodu, stewii lub innego słodzika, który się stosuje
Wykonanie
Cebulę obrać i pokroić w krążki, cytrynę sparzyć i dokładnie umyć, imbir obrać lub wyszorować i pokroić w plasterki. W wybranym pojemniku/słoiku ułożyć warstwę cebuli, posypać stewią lub zalać łyżką miodu, następnie kolejną warstwę cebuli, ponownie posypać stewią/zalać miodem. Następna warstwa to imbir, stewia/miód. Na wierzch ułożyć plastry cytryny, które również należy posypać stewią/zalać miodem. Słoik zamknąć lub przykryć gazą. Odłożyć w ciepłe miejsce na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Powstały syrop odlać lub przecedzić przez gazę. Przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni.