Czy orzechowiec z makiem, potrafią stworzyć smaczny duet?
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Mak jest rośliną oleistą, która głównie kojarzy się nam z łąką i czerwonymi kwiatami, oraz z kutią i kluskami, które w niektórych domach przygotowuje się na Święta Bożonarodzeniowe. Czy połączenie maku i orzechów, może stworzyć smaczny deser? Otóż jak najbardziej tak, obydwa produkty są bardzo oleiste i jeżeli lubisz orzechy i nie przeszkadza Ci mak wchodzący w przestrzenie pomiędzy zębowe, to orzechowiec z makiem z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jest to ciasto deserowe, jednak w wersji, która dziś zaprezentuję, która jest jednocześnie moją ulubioną, ponieważ najszybszą, jaką znalazłam.
Składniki na ciasto orzechowiec z makiem:
4 duże jajka,
1 szklanka cukru,
1 łyżka kakao,
1,5 szklanki maki,
3/4 szklanki orzechów,
1/2 szklanka oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka maku niebieskiego,
Przygotowanie ciasta
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek, a następnie od ubicia na sztywno białka z solą. Stopniowo, ubijając, dodajemy po jednym żółtku, cukier, kakao, olej, proszek do pieczenia, mąka, orzechy i mak.
Wszystko dokładnie mieszamy mikserem aż do całkowitego połączenia się składników. Następnie przenosimy masę do keksówki wyłożonej papierowym do pieczenia, rozprowadzamy łyżką dla wyrównania, albo delikatnie podrzucamy blaszką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika bez funkcji termoobiegu i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. Sprawdzamy za pomocą „suchego patyczka” czy jest gotowe. Po tym czasie zostawiamy je w uchylonym piekarniku aż do wystygnięcia.
Wystudzone ciasto najlepiej smakuje polane masa kajmakową i posypane pokruszonymi owocami. I w tym miejscu warto jeszcze podkreślić, że do ozdoby możemy użyć wszystkich swoich ulubionych orzechów. Część z nich może być pokruszona na drobniejsze kawałki, jednak ładniej prezentuje się ciasto obsypane całymi orzechami, które elegancko przykleją się do masy kajmakowej.
Jednak bardzo ważna informacja jest taka, że nie każde orzechy nadają się do pieczenia. Do środka ciasta najlepiej sprawiają się orzechy miękkie takie jak nerkowce, orzechy laskowe, włoskie czy brazylijskie. Z kolei orzechy arachidowe zwane także ziemnymi, pod wpływem wysokiej temperatury mogą zgorzknieć, dlatego nie polecam dodawania ich do środka ciasta przed pieczeniem.
Jeśli zdecydujemy się na wersję mniej słodką i nie będziemy polewać ciastem kajmakiem, może ono być dobrą przekąską do zabrania na wycieczkę, albo jako baza na słodką kanapkę z dżemem, ponieważ trochę przypomina keks.