Smaczne i zdrowe pomysły na jesienne śniadania.
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Smaczne i pożywne śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Szczególnie kiedy na zewnątrz pogoda straszy chłodem, powinniśmy pamiętać o zjedzeniu czegoś ciepłego, aby nasz organizm nie tracił energii na ogrzewanie posiłku. Kluski lane na mleku na słodko czy owsianka na ciepło do szybkie, smaczne i zdrowe propozycje, które dostarczą nam dużo energii na rozpoczęcie dnia.
Jak przygotować śniadanie na ciepło, o czym pamiętać i czego nie zapomnieć, aby najważniejszy posiłek był nie tylko zdrowy i pożywny, ale także smaczny?
Kluski lane na mleku na słodko
Kluski lane to z pewnością dla niektórych smak dzieciństwa, nasze babcie przygotowywały takie kluseczki. Kluski lane jak sama nazwa wskazuje, są wylewane na gorące mleko, roślinne lub zwykłe mleko krowie. Do przygotowania klusek potrzebne jest jajko i mąka, które trzeba wymieszać w kubku. Jeżeli ciasto jest za gęste, trzeba dodać odrobinę mleka. Aby nadać kluseczkom smak, można je dosłodzić, a następnie wylewamy je porcjami do rondelka z gotującym się mlekiem. Mieszamy, aby nie przywarły i gotujemy kilka minut, aż wypłyną na wierzch i zwiększą swoją objętość.
Po przestudzeniu kluski lane nadają się do spożycia, do osłodzenia najlepiej użyć miodu, syropu klonowego czy cukru zwykłego.
Kluski lane na mleku można urozmaicić świeżymi owocami, dzięki którym dostarczamy naszemu organizmowi witamin i mikroelementów, których potrzebujemy na co dzień.
Owsianka
Płatki owsiane zwane potocznie owsianką, to propozycja, która można przyrządzić na wiele różnych sposobów.
Klasyczna owsianka składa się z płatków owsianych gotowanych przez kilka minut na mleku lub wodzie. Wersja błyskawiczna obejmuje płatki błyskawiczne zalane gorącą wodą lub mlekiem i odstawione na kilka minut do napęcznienia. Owsiankę można przyrządzać z ulubionymi owocami, przyprawami i dodatkami. Można dodawać suszone owoce, bakalie, i dodatki, jakie tylko nam pasują. Do osłodzenia idealnie pasują daktyle, syrop klonowy, banany czy miód, który dodaje się na samym końcu, kiedy już owsianka przestygnie. Dodawanie miodu do gorącej potrawy pozbawia go wartości.
Gotową owsiankę możemy podawać z dodatkiem świeżych sezonowych owoców; np. truskawek, malin, bananów, borówek, brzoskwiń, mango, jabłek, które zapewnią nam porcję niezbędnych witamin. Można także posypać owsiankę ulubionymi orzechami; idealnie pasują tu orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, a także ulubione przyprawy np. cynamon, kardamon, wanilia, skórka pomarańczowa czy cytrynowa.