Smaczne i zdrowe pomysły na jesienne śniadania.

Kuchnia

Smaczne i pożywne śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Szczególnie kiedy na zewnątrz pogoda straszy chłodem, powinniśmy pamiętać o zjedzeniu czegoś ciepłego, aby nasz organizm nie tracił energii na ogrzewanie posiłku. Kluski lane na mleku na słodko czy owsianka na ciepło do szybkie, smaczne i zdrowe propozycje, które dostarczą nam dużo energii na rozpoczęcie dnia.
Jak przygotować śniadanie na ciepło, o czym pamiętać i czego nie zapomnieć, aby najważniejszy posiłek był nie tylko zdrowy i pożywny, ale także smaczny?

Kluski lane na mleku na słodko

Kluski lane to z pewnością dla niektórych smak dzieciństwa, nasze babcie przygotowywały takie kluseczki. Kluski lane jak sama nazwa wskazuje, są wylewane na gorące mleko, roślinne lub zwykłe mleko krowie. Do przygotowania klusek potrzebne jest jajko i mąka, które trzeba wymieszać w kubku. Jeżeli ciasto jest za gęste, trzeba dodać odrobinę mleka. Aby nadać kluseczkom smak, można je dosłodzić, a następnie wylewamy je porcjami do rondelka z gotującym się mlekiem. Mieszamy, aby nie przywarły i gotujemy kilka minut, aż wypłyną na wierzch i zwiększą swoją objętość.
Po przestudzeniu kluski lane nadają się do spożycia, do osłodzenia najlepiej użyć miodu, syropu klonowego czy cukru zwykłego.
Kluski lane na mleku można urozmaicić świeżymi owocami, dzięki którym dostarczamy naszemu organizmowi witamin i mikroelementów, których potrzebujemy na co dzień.

Owsianka

Płatki owsiane zwane potocznie owsianką, to propozycja, która można przyrządzić na wiele różnych sposobów.
Klasyczna owsianka składa się z płatków owsianych gotowanych przez kilka minut na mleku lub wodzie. Wersja błyskawiczna obejmuje płatki błyskawiczne zalane gorącą wodą lub mlekiem i odstawione na kilka minut do napęcznienia. Owsiankę można przyrządzać z ulubionymi owocami, przyprawami i dodatkami. Można dodawać suszone owoce, bakalie, i dodatki, jakie tylko nam pasują. Do osłodzenia idealnie pasują daktyle, syrop klonowy, banany czy miód, który dodaje się na samym końcu, kiedy już owsianka przestygnie. Dodawanie miodu do gorącej potrawy pozbawia go wartości.
Gotową owsiankę możemy podawać z dodatkiem świeżych sezonowych owoców; np. truskawek, malin, bananów, borówek, brzoskwiń, mango, jabłek, które zapewnią nam porcję niezbędnych witamin. Można także posypać owsiankę ulubionymi orzechami; idealnie pasują tu orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, a także ulubione przyprawy np. cynamon, kardamon, wanilia, skórka pomarańczowa czy cytrynowa.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …