Smaczne i zdrowe pomysły na jesienne śniadania.

Kuchnia

Smaczne i pożywne śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Szczególnie kiedy na zewnątrz pogoda straszy chłodem, powinniśmy pamiętać o zjedzeniu czegoś ciepłego, aby nasz organizm nie tracił energii na ogrzewanie posiłku. Kluski lane na mleku na słodko czy owsianka na ciepło do szybkie, smaczne i zdrowe propozycje, które dostarczą nam dużo energii na rozpoczęcie dnia.
Jak przygotować śniadanie na ciepło, o czym pamiętać i czego nie zapomnieć, aby najważniejszy posiłek był nie tylko zdrowy i pożywny, ale także smaczny?

Kluski lane na mleku na słodko

Kluski lane to z pewnością dla niektórych smak dzieciństwa, nasze babcie przygotowywały takie kluseczki. Kluski lane jak sama nazwa wskazuje, są wylewane na gorące mleko, roślinne lub zwykłe mleko krowie. Do przygotowania klusek potrzebne jest jajko i mąka, które trzeba wymieszać w kubku. Jeżeli ciasto jest za gęste, trzeba dodać odrobinę mleka. Aby nadać kluseczkom smak, można je dosłodzić, a następnie wylewamy je porcjami do rondelka z gotującym się mlekiem. Mieszamy, aby nie przywarły i gotujemy kilka minut, aż wypłyną na wierzch i zwiększą swoją objętość.
Po przestudzeniu kluski lane nadają się do spożycia, do osłodzenia najlepiej użyć miodu, syropu klonowego czy cukru zwykłego.
Kluski lane na mleku można urozmaicić świeżymi owocami, dzięki którym dostarczamy naszemu organizmowi witamin i mikroelementów, których potrzebujemy na co dzień.

Owsianka

Płatki owsiane zwane potocznie owsianką, to propozycja, która można przyrządzić na wiele różnych sposobów.
Klasyczna owsianka składa się z płatków owsianych gotowanych przez kilka minut na mleku lub wodzie. Wersja błyskawiczna obejmuje płatki błyskawiczne zalane gorącą wodą lub mlekiem i odstawione na kilka minut do napęcznienia. Owsiankę można przyrządzać z ulubionymi owocami, przyprawami i dodatkami. Można dodawać suszone owoce, bakalie, i dodatki, jakie tylko nam pasują. Do osłodzenia idealnie pasują daktyle, syrop klonowy, banany czy miód, który dodaje się na samym końcu, kiedy już owsianka przestygnie. Dodawanie miodu do gorącej potrawy pozbawia go wartości.
Gotową owsiankę możemy podawać z dodatkiem świeżych sezonowych owoców; np. truskawek, malin, bananów, borówek, brzoskwiń, mango, jabłek, które zapewnią nam porcję niezbędnych witamin. Można także posypać owsiankę ulubionymi orzechami; idealnie pasują tu orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, a także ulubione przyprawy np. cynamon, kardamon, wanilia, skórka pomarańczowa czy cytrynowa.

 

Kuchnia
Przepisy na dania do pracy z tortilli z kurczakiem i dodatkami

Przygotowanie zdrowego, pysznego i sycącego lunchu do pracy nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Zbilansowany posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia: dodaje energii, syci i poprawia nastrój. Przedstawiamy proste pomysły na dania na bazie tortilli, które możesz zabrać do pracy! Tortilla z kurczakiem do pracy …

Kuchnia
5 zdrowych pomysłów na śniadanie na słodko

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane pozwala na dostarczenie organizmowi nie tylko wymaganej dawki energii, ale również wielu odżywczych witamin i minerałów. Przedstawiamy 5 zdrowych i smacznych propozycji na słodkie śniadania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom! 1. Pomysły na śniadanie na słodko – omlety …

Kuchnia
Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.

Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka! Żeberka na słodko z miodem Składniki: 2kg żeberek 1 duża cebula 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub …