5 zdrowych pomysłów na śniadanie na słodko

Kuchnia

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane pozwala na dostarczenie organizmowi nie tylko wymaganej dawki energii, ale również wielu odżywczych witamin i minerałów. Przedstawiamy 5 zdrowych i smacznych propozycji na słodkie śniadania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom!

1. Pomysły na śniadanie na słodko – omlety

Omlet z jajek świetnie komponuje się zarówno z dodatkami wytrawnymi (np. warzywami, szynką, grzybami czy boczkiem), jak i słodkimi. Wystarczy usmażyć omlety, a następnie podać je z dodatkiem syropu klonowego, sosu czekoladowego oraz wybranych owoców (np. truskawek, jagód, pokrojonego w kawałki kiwi czy bananami). Do omletów na słodko świetnie sprawdzą się również orzechy, nasiona (np. chia), a także starta gorzka czekolada.

2. Jogurt grecki z dodatkami

Gęsty jogurt grecki to idealna baza słodkich, wyjątkowo zdrowych śniadań. Podać go można z dodatkiem musu owocowego (np. jagodowego, brzoskwiniowego czy truskawkowego), płatkami owsianymi, granolą i owocami w kawałkach. Do jogurtu greckiego warto dodać odrobinę siemienia lnianego lub nasion chia, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Dodatkowo sprawdzą się niewielkie, miękkie owoce: pokrojone brzoskwinie, borówki lub truskawki.

3. Naleśniki

Jeśli chodzi o pomysły na śniadanie na słodko, prym wiodą naleśniki. Cienkie, pszenne placuszki świetnie komponują się z domowymi dżemami – warto pamiętać, by przy ich przyrządzaniu nie dodawać cukru, dzięki czemu dżemy będą niskokaloryczne i wyjątkowo zdrowe. Naleśniki możemy podać również z dodatkiem domowej, ubitej śmietany oraz sosu ze stopionej gorzkiej czekolady i wiórkami kokosowymi.

4. Owsianka

Owsianka to nie tylko smaczna propozycja śniadaniowa – płatki owsiane zawierają mnóstwo białka, błonnika, a także witaminy i minerały, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owsianka doskonale komponuje się się z dodatkiem wybranych owoców (np. gruszek, jabłek, bananów, owoców jagodowych) oraz bakalii.

5. Kasza manna

Kto z nas nie pamięta kaszy manny podawanej z sosem malinowym? To tradycyjne, przedszkolne śniadanie miało zarówno swoich młodych zwolenników, jak i zatwardziałych przeciwników. Kaszę mannę podawać można jednak z wieloma pysznymi, słodkimi dodatkami, takimi jak owoce (świeże i suszone), dżemy i musy oraz orzechy. Warto pamiętać, że kasza manna jest również wyjątkowo zdrowa: to wspaniałe źródło pierwiastków mineralnych i witamin, jest także lekkostrawna i dodaje energii na ciężki poranek.

 

Kuchnia
Dieta na święta- czyli co jeść, a czego unikać

Zbliżają się święta, a wraz z nimi pokusy kulinarne. “Dieta na święta” nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. W tym artykule pokażemy, jak cieszyć się świątecznymi smakami, dbając jednocześnie o zdrowie i dobre samopoczucie. Wyjaśniamy też, dlaczego warto wykonać badanie krwi w domu! Czym jest dieta na święta? Dieta …

Kuchnia
Poznaj 3 najpopularniejsze metody palenia kawy

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a dla wielu osób stanowi ważny, codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Począwszy od tanich ziaren aż po te ekskluzywne rodzaje takie jak Kopi Luwak, metoda palenia ma ogromne znaczenie w wydobywaniu nut smakowych. W zależności od techniki palenia ziaren …

Kuchnia
Podstawy cukiernictwa – o czym warto pamiętać?

Przygotowanie słodkich łakoci w postaci ciastek, babeczek, muffinek, apetycznych ciast i tortów wymaga zastosowania odpowiednich akcesoriów. Osoby, które szykują się na fascynującą przygodę z cukiernictwem, powinny rozpocząć ją właśnie od zakupu właściwych przyborów, bez których nie jest możliwe przygotowanie żadnego wypieku. Produkty wykonane z pierwszej klasy surowców gwarantują bezproblemowe i …