5 zdrowych pomysłów na śniadanie na słodko

Kuchnia

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane pozwala na dostarczenie organizmowi nie tylko wymaganej dawki energii, ale również wielu odżywczych witamin i minerałów. Przedstawiamy 5 zdrowych i smacznych propozycji na słodkie śniadania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom!

1. Pomysły na śniadanie na słodko – omlety

Omlet z jajek świetnie komponuje się zarówno z dodatkami wytrawnymi (np. warzywami, szynką, grzybami czy boczkiem), jak i słodkimi. Wystarczy usmażyć omlety, a następnie podać je z dodatkiem syropu klonowego, sosu czekoladowego oraz wybranych owoców (np. truskawek, jagód, pokrojonego w kawałki kiwi czy bananami). Do omletów na słodko świetnie sprawdzą się również orzechy, nasiona (np. chia), a także starta gorzka czekolada.

2. Jogurt grecki z dodatkami

Gęsty jogurt grecki to idealna baza słodkich, wyjątkowo zdrowych śniadań. Podać go można z dodatkiem musu owocowego (np. jagodowego, brzoskwiniowego czy truskawkowego), płatkami owsianymi, granolą i owocami w kawałkach. Do jogurtu greckiego warto dodać odrobinę siemienia lnianego lub nasion chia, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Dodatkowo sprawdzą się niewielkie, miękkie owoce: pokrojone brzoskwinie, borówki lub truskawki.

3. Naleśniki

Jeśli chodzi o pomysły na śniadanie na słodko, prym wiodą naleśniki. Cienkie, pszenne placuszki świetnie komponują się z domowymi dżemami – warto pamiętać, by przy ich przyrządzaniu nie dodawać cukru, dzięki czemu dżemy będą niskokaloryczne i wyjątkowo zdrowe. Naleśniki możemy podać również z dodatkiem domowej, ubitej śmietany oraz sosu ze stopionej gorzkiej czekolady i wiórkami kokosowymi.

4. Owsianka

Owsianka to nie tylko smaczna propozycja śniadaniowa – płatki owsiane zawierają mnóstwo białka, błonnika, a także witaminy i minerały, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owsianka doskonale komponuje się się z dodatkiem wybranych owoców (np. gruszek, jabłek, bananów, owoców jagodowych) oraz bakalii.

5. Kasza manna

Kto z nas nie pamięta kaszy manny podawanej z sosem malinowym? To tradycyjne, przedszkolne śniadanie miało zarówno swoich młodych zwolenników, jak i zatwardziałych przeciwników. Kaszę mannę podawać można jednak z wieloma pysznymi, słodkimi dodatkami, takimi jak owoce (świeże i suszone), dżemy i musy oraz orzechy. Warto pamiętać, że kasza manna jest również wyjątkowo zdrowa: to wspaniałe źródło pierwiastków mineralnych i witamin, jest także lekkostrawna i dodaje energii na ciężki poranek.

 

Kuchnia
Przepisy na dania do pracy z tortilli z kurczakiem i dodatkami

Przygotowanie zdrowego, pysznego i sycącego lunchu do pracy nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Zbilansowany posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia: dodaje energii, syci i poprawia nastrój. Przedstawiamy proste pomysły na dania na bazie tortilli, które możesz zabrać do pracy! Tortilla z kurczakiem do pracy …

Kuchnia
Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.

Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka! Żeberka na słodko z miodem Składniki: 2kg żeberek 1 duża cebula 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub …

Kuchnia
Jajka na twardo – jak długo gotować i dlaczego warto je jeść?

Jaja to jeden z najbardziej rozpowszechnionych pokarmów na całym świecie. Szczególnie chętnie spożywane są na śniadania w formie omletów, jajecznic z sycącymi dodatkami i jako dodatek do kanapek. Jajka są również wyjątkowo zdrowe – zawierają mnóstwo wartościowych witamin, minerałów i wyjątkowo ważnych aminokwasów. Jajka – dlaczego warto je jeść? Jaja …