Idealny przepis na sałatkę z kurczakiem, fetą i sałatą lodową

Kuchnia

Oryginalny ser feta zachwyca swoim specyficznym smakiem. Świetnie sprawdza się jako dodatek do pysznych sałatek ze świeżych warzyw, a także pieczonych dań (np. mięs, ziemniaków). Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że feta to także wyjątkowo zdrowa odmiana sera, którą warto wprowadzić do swojej diety!

Ser feta – właściwości odżywcze i wpływ na zdrowie

Oryginalny ser feta wytwarzany jest z mleka owczego lub koziego, dlatego stanowi wyjątkowo zdrowy zamiennik serów na bazie krowiego mleka. Jest to wyjątkowo bogate źródło wapnia, który jest najważniejszym budulcem kości – odpowiednia podaż wapnia zmniejsza ryzyko występowania urazów kości i zachorowań na osteoporozę. Wyjątkowo ważnym składnikiem sera feta są rzadkie białka, które wspomagają układ odpornościowy. Zawarta w fecie ryboflawina wspiera wzrok i funkcjonowanie układu nerwowego. To także doskonałe źródło kwasu foliowego, który jest niezwykle ważny dla rozwoju płodu w pierwszych miesiącach ciąży. Kobiety ciężarne powinny jednak pamiętać, by nie wybierać serów produkowanych z mleka niepasteryzowanego, jednak na sklepowych półkach z łatwością znajdą odpowiedniki dla oryginalnego sera feta.

Sałatka z kurczakiem fetą i sałatą lodową

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • łyżeczka papryki czerwonej i wędzonej
  • łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka
  • ulubione zioła np. bazylia, oregano, czosnek niedźwiedzi
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • główka sałaty lodowej
  • 300g pomidorków koktajlowych
  • kilka rzodkiewek
  • 1 ogórek szklarniowy (opcjonalnie kilka ogórków gruntowych)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 300g sera feta
  • 3 łyżki słonecznika

 

  1. Kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w oleju z dodatkiem suszonych papryk i czosnku niedźwiedziego. Odstawić do lodówki na minimum 2h, a następnie podsmażyć na patelni na złoty kolor.
  2. Przygotować warzywa: sałatę porwać palcami na mniejsze kawałki, paprykę i ogórka pokroić w krótkie paski, pomidorki koktajlowe w połówki. Wszystko przełożyć do dużej miski i dodać podsmażonego kurczaka.
  3. Ser feta pokruszyć palcami i dodać do sałatki.
  4. Sałatkę zasypać obranymi ziarnami słonecznika. Przygotować sos z oliwy, cukru i soku z cytryny, a następnie połączyć z resztą składników.

Sałatka z kurczakiem fetą i sałatą lodową stanowi doskonały samodzielny posiłek (np. na lunch lub drugie śniadanie). Świetnie sprawdzi się również na przyjęciach, imprezach i grillach jako dodatek do innych dań.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …