Jak zrobić pyszną zapiekankę z makaronu?
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Zapiekanka z makaronu to idealny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny lub grupy przyjaciół. Przepisów na różnego rodzaje wersje tej potrawy istnieje bez liku, a wszystko sprowadza się do tego, aby w naczyniu żaroodpornym wylądował makaron, pasujące do siebie składniki za którymi przepadamy, ser i sos, który sprawi, że całość po upieczeniu nie będzie sucha. Dodatkowym walorem zapiekanek makaronowych jest fakt, że przy dobrej organizacji pracy, jesteśmy w stanie niemal każdą z nich przygotować w niecałą godzinę.
Jak zrobić zapiekankę z makaronu?
Istnieją dwie szkoły przygotowywania makaronu do zapiekanek. Niektórzy wcześniej wolą go podgotować, a inni wsypują do naczynia żaroodpornego surowy makaron. Jeśli chcemy zaoszczędzić trochę czasu i wybierzemy drugą opcję, warto przygotować więcej sosu do zapiekanki i nie redukować go za bardzo podczas gotowania, aby mieć pewność, że makaron w zapiekance ugotuje się i będzie całkiem miękki. Do najpopularniejszych zapiekanek makaronowych należy zapiekanka z sosem bolońskim. Aby ją przygotować podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy do nich mięso mielone i przyprawy takie jak sól, pieprz, papryka czerwona i kmin rzymski. Kiedy mięso będzie usmażone, dodajemy krojone pomidory z puszki i ulubione zioła. Całość doprawiamy według uznania, a później mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Potarty ser dodajemy dopiero na ostatnie dziesięć minut pieczenia, żeby się nie przypalił. Równie popularna jest zapiekanka z brokułami i kurczakiem. Do makaronu dodajemy wówczas podsmażonego kurczaka pokrojonego w kostki i ugotowane różyczki brokułów. Sos beszamelowy w tym przepisie nie tylko sprawi, że makaron nie będzie suchy, ale również doskonale podkreśli smak. Przygotowujemy go robiąc zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodając mleko. Całość mieszamy aż zgęstnieje, a na koniec dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszane składniki są gotowe do ułożenia w naczyniu żaroodpornym, a całość posypujemy startym serem na dziesięć minut przed końcem pieczenia.
Makaronowe zapiekanki dla wegetarian
Nie jest powiedziane, że zapiekanki z makaronem w roli głównej muszą zawierać jakiekolwiek mięso. Mnóstwo świetnych przepisów wskazuje na to, że tego typu dania w stylu wegeteriańskim mogą stanowić ciekawą odmianę w jadłospisie. Zapiekanki makaronowe z serem i warzywami, okraszone dobrze doprawionymi sosami sprawiają, że nawet zagorzali mięsożercy są usatysfakcjonowani obiadem. Doskonałym przykładem jest zapiekanka ze szpinakiem i serem feta. Szpinak dusimy wcześniej na maśle z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu, a następnie dodajemy do niego kawałki sera. Jeśli pozostanie w nim trochę wody, nie będzie konieczności, aby szykować osobny sos. Doskonale w zapiekankach sprawdzają się grzyby i pieczarki z sosem śmietanowym, a także gulasze warzywne z cukinii, bakłażanów, suszonych pomidorów i ziół. Jak zrobić zapiekankę z makaronu? Wszystko zależy od indywidualnych upodobań, ale zdaje się, że zapiekanka makaronowa jest jak sushi – można do niej dodać wszystko, co nam smakuje.