Impreza z obiadem

Kuchnia

Impreza. Przyjemne słowo, pod którym kryje się spędzenie czasu z przyjaciółmi i znajomymi przy wspólnym stole, wspólne rozmowy, spożywanie posiłku i picie trunków, najczęściej tych z procentami. Niektórzy lubią je przygotowywać, inni uwielbiają na nie chodzić. Czy jest coś, czym można zaskoczyć swoich imprezowych gości? Owszem, można ugościć ich obiadem, tak że zapamiętają tę imprezę i będą chcieli ją powtórzyć.

Plan na weekend? Impreza!

Najczęściej wszelkiego rodzaju imprezy organizowane są w weekend – piątkowe lub sobotnie popołudnie i wieczór, kiedy to jest się po pracy i wykonaniu domowych obowiązków, kiedy jedyną myślą w głowie jest dobra zabawa i spotkanie z przyjaciółmi. Z imprezami wiąże się dobra zabawa, która pozwala się rozluźnić i na chwilę zapomnieć o problemach, jakie w ciągu tygodnia się pojawiły i zaprzątały głowę.

Podczas imprez goście sięgają po przygotowane przekąski, które są stałym elementem podobnym wydarzeń. Słone paluszki, chipsy to łatwo dostępne produkty, niektórzy na swoje imprezy tworzą coś samemu, na przykład krakersy z serkiem i łososiem czy nadziewane jajka. Można także zaszaleć i przygotować obiad na imprezę, który także nasyci przed tym, kiedy ważniejsza będzie zabawa i picie alkoholu.

Czym można zaskoczyć imprezowiczów? Obiad na imprezę nie musi być tak wyszukany jak ten na niedzielę, ale być również sycący i treściwy, a przy tym zaskakujący. Można spróbować przygotować tartę z mięsem mielonym, która niejednemu mięsożercy powinna przypaść do gustu.

Składniki:

– 500 gramów mięsa mielonego
– 1 opakowanie mieszanki przyprawy do spaghetti bolognese, np. Knorr
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 2 cebule
– 250 g kwaśnej śmietany
– 1 szklanka wody
– 2 jajka
– 100 g startego sera cheddar
– 1 łyżeczka natki pietruszki (może być suszona)
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Powierzchnię ponakłuwać widelcem, zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, przesmażyć. Dodać mięso mielone, smażyć razem kilka minut na mocnym ogniu, co chwilę mieszając.
Opakowanie mieszanki przyprawy do spaghetti bolognese wymieszać dokładnie ze szklanką wody, wylać na mięso, wymieszać. Zmniejszyć ogień, dusić całość przez około 10 minut.
Mięso posypać natką pietruszki. Przełożyć je na formę z upieczonym ciastem francuskim.
W misce ubić jajka, połączyć ze śmietaną i serem cheddar. Doprawić do smaku solą i pieprzem, tak przygotowanym sosem zalać mięso, dokładnie rozprowadzając po całej powierzchni.
Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30-35 minut.

Kuchnia
Zakupy spożywcze online: wygoda i tradycja w jednym

W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze online stają się coraz bardziej popularne. Wygoda, jaką oferują, jest nieoceniona, zwłaszcza dla osób, które cenią sobie czas i komfort. Dzięki zakupom online możemy zaoszczędzić nie tylko czas, ale także uniknąć stresu związanego z tłumami w sklepach. Co więcej, zakupy przez internet dają nam dostęp …

Kuchnia
Grill w stylu amerykańskim – sekrety idealnych steków i żeberek

Kuchnia amerykańska to zróżnicowana mieszanka kultur, tradycji i kulinarnych inspiracji z całego świata. Wywodzi się z czasów kolonialnych, kiedy pierwsi osadnicy zaczęli łączyć swoje rodzime tradycje kulinarne z nowo poznanymi składnikami i technikami. Ważny wpływ miały kuchnie rdzennych Amerykanów, którzy wprowadzili do jadłospisu takie produkty jak kukurydza, fasola czy dynia. …

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …