Impreza z obiadem

Kuchnia

Impreza. Przyjemne słowo, pod którym kryje się spędzenie czasu z przyjaciółmi i znajomymi przy wspólnym stole, wspólne rozmowy, spożywanie posiłku i picie trunków, najczęściej tych z procentami. Niektórzy lubią je przygotowywać, inni uwielbiają na nie chodzić. Czy jest coś, czym można zaskoczyć swoich imprezowych gości? Owszem, można ugościć ich obiadem, tak że zapamiętają tę imprezę i będą chcieli ją powtórzyć.

Plan na weekend? Impreza!

Najczęściej wszelkiego rodzaju imprezy organizowane są w weekend – piątkowe lub sobotnie popołudnie i wieczór, kiedy to jest się po pracy i wykonaniu domowych obowiązków, kiedy jedyną myślą w głowie jest dobra zabawa i spotkanie z przyjaciółmi. Z imprezami wiąże się dobra zabawa, która pozwala się rozluźnić i na chwilę zapomnieć o problemach, jakie w ciągu tygodnia się pojawiły i zaprzątały głowę.

Podczas imprez goście sięgają po przygotowane przekąski, które są stałym elementem podobnym wydarzeń. Słone paluszki, chipsy to łatwo dostępne produkty, niektórzy na swoje imprezy tworzą coś samemu, na przykład krakersy z serkiem i łososiem czy nadziewane jajka. Można także zaszaleć i przygotować obiad na imprezę, który także nasyci przed tym, kiedy ważniejsza będzie zabawa i picie alkoholu.

Czym można zaskoczyć imprezowiczów? Obiad na imprezę nie musi być tak wyszukany jak ten na niedzielę, ale być również sycący i treściwy, a przy tym zaskakujący. Można spróbować przygotować tartę z mięsem mielonym, która niejednemu mięsożercy powinna przypaść do gustu.

Składniki:

– 500 gramów mięsa mielonego
– 1 opakowanie mieszanki przyprawy do spaghetti bolognese, np. Knorr
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 2 cebule
– 250 g kwaśnej śmietany
– 1 szklanka wody
– 2 jajka
– 100 g startego sera cheddar
– 1 łyżeczka natki pietruszki (może być suszona)
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Powierzchnię ponakłuwać widelcem, zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, przesmażyć. Dodać mięso mielone, smażyć razem kilka minut na mocnym ogniu, co chwilę mieszając.
Opakowanie mieszanki przyprawy do spaghetti bolognese wymieszać dokładnie ze szklanką wody, wylać na mięso, wymieszać. Zmniejszyć ogień, dusić całość przez około 10 minut.
Mięso posypać natką pietruszki. Przełożyć je na formę z upieczonym ciastem francuskim.
W misce ubić jajka, połączyć ze śmietaną i serem cheddar. Doprawić do smaku solą i pieprzem, tak przygotowanym sosem zalać mięso, dokładnie rozprowadzając po całej powierzchni.
Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30-35 minut.

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …