Impreza z obiadem

Kuchnia

Impreza. Przyjemne słowo, pod którym kryje się spędzenie czasu z przyjaciółmi i znajomymi przy wspólnym stole, wspólne rozmowy, spożywanie posiłku i picie trunków, najczęściej tych z procentami. Niektórzy lubią je przygotowywać, inni uwielbiają na nie chodzić. Czy jest coś, czym można zaskoczyć swoich imprezowych gości? Owszem, można ugościć ich obiadem, tak że zapamiętają tę imprezę i będą chcieli ją powtórzyć.

Plan na weekend? Impreza!

Najczęściej wszelkiego rodzaju imprezy organizowane są w weekend – piątkowe lub sobotnie popołudnie i wieczór, kiedy to jest się po pracy i wykonaniu domowych obowiązków, kiedy jedyną myślą w głowie jest dobra zabawa i spotkanie z przyjaciółmi. Z imprezami wiąże się dobra zabawa, która pozwala się rozluźnić i na chwilę zapomnieć o problemach, jakie w ciągu tygodnia się pojawiły i zaprzątały głowę.

Podczas imprez goście sięgają po przygotowane przekąski, które są stałym elementem podobnym wydarzeń. Słone paluszki, chipsy to łatwo dostępne produkty, niektórzy na swoje imprezy tworzą coś samemu, na przykład krakersy z serkiem i łososiem czy nadziewane jajka. Można także zaszaleć i przygotować obiad na imprezę, który także nasyci przed tym, kiedy ważniejsza będzie zabawa i picie alkoholu.

Czym można zaskoczyć imprezowiczów? Obiad na imprezę nie musi być tak wyszukany jak ten na niedzielę, ale być również sycący i treściwy, a przy tym zaskakujący. Można spróbować przygotować tartę z mięsem mielonym, która niejednemu mięsożercy powinna przypaść do gustu.

Składniki:

– 500 gramów mięsa mielonego
– 1 opakowanie mieszanki przyprawy do spaghetti bolognese, np. Knorr
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 2 cebule
– 250 g kwaśnej śmietany
– 1 szklanka wody
– 2 jajka
– 100 g startego sera cheddar
– 1 łyżeczka natki pietruszki (może być suszona)
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Powierzchnię ponakłuwać widelcem, zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, przesmażyć. Dodać mięso mielone, smażyć razem kilka minut na mocnym ogniu, co chwilę mieszając.
Opakowanie mieszanki przyprawy do spaghetti bolognese wymieszać dokładnie ze szklanką wody, wylać na mięso, wymieszać. Zmniejszyć ogień, dusić całość przez około 10 minut.
Mięso posypać natką pietruszki. Przełożyć je na formę z upieczonym ciastem francuskim.
W misce ubić jajka, połączyć ze śmietaną i serem cheddar. Doprawić do smaku solą i pieprzem, tak przygotowanym sosem zalać mięso, dokładnie rozprowadzając po całej powierzchni.
Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30-35 minut.

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …