Gotowanie w japońskim stylu
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Kuchnia japońska kojarzy się przed wszystkim z orientalnymi, nietuzinkowymi daniami, mnóstwem przypraw i składnikami, których na co dzień nie znajdziemy w naszych kuchniach. Przedstawiamy najpopularniejsze dania japońskie, których z pewnością warto spróbować!
1. Sushi
Sushi to oczywiście najpopularniejsze danie japońskie. Te niewielkie krążki wykonane są ze specjalnej odmiany ryżu i różnych dodatków: owoców morza, warzyw i przypraw. Niektóre odmiany sushi zawinięte są w cienkie płatki specjalnej odmiany glonów. Wśród składników wykorzystywanych do przyrządzenia sushi wyróżnić można owoce morza (np. krewetki, kalmary), surowe i wędzone ryby, grzyby shiitake i warzywa marynowane (np. imbir, rzodkiew).
2. Ramen
Ramen to najsłynniejsza japońska zupa, która może nieco przypominać popularny polski rosół. Mięsny wywar przygotowywany jest z wieprzowiny lub drobiu, rzadziej ryb i warzyw. Do jego przyrządzenia stosuje się specjalny makaron pszenny, a także liczne dodatki: kiełki fasoli, pędy bambusa, wodorosty nori, a także specjalną pastę rybną i ugotowane na twardo jaja.
3. Gyoza
Japońska kuchnia usatysfakcjonuje także miłośników pierogów. Japońskie pierożki gyoza są zwykle podsmażane na oleju, a następnie krótko duszona. Faszeruje się je wieprzowiną lub wołowiną z dodatkiem aromatycznych przypraw i odrobiną sosu sojowego.
4. Tempura
W kuchni japońskiej nie brakuje kalorycznych, ale wyjątkowo pysznych przysmaków. Tempura to rodzaj panierki, którą obtacza się warzywa lub mięso, a następnie całość smaży się na głębokim oleju – choć oryginalnie pochodzi ona z Portugalii, w rzeczywistości dania z tempurą znajdziemy w wielu japońskich barach szybkiej obsługi. W tempurze zapanierować można m.in. kawałki mięsa i ryb, owoce morza (np. kalmary lub krewetki), a także różne warzywa.
5. Makaron udon
Makaron udon to jedna z podstaw japońskiej kuchni. Cienkie, pszenne kluseczki podawane są w tradycyjnych domach, barach szybkiej obsługi, a także w wykwintnych restauracjach. Makaron udon podaje się jako dodatek do wyjątkowo aromatycznego, gęstego bulionu z dodatkiem ryb i owoców morza.