Wszystko o kiszonej kapuście – co zrobić, gdy jest gorzka po ugotowaniu?

Kuchnia

Kapusta kiszona ma wyjątkowe zastosowanie w polskiej kuchni. To główny składnik wielu dań narodowych – bożonarodzeniowych pierogów, kwaśnych zup góralskich czy bigosu. Przyrządza się z niej zdrowe i smaczne surówki, stanowi świetny dodatek do makaronu łazanek, a z dodatkiem grzybów tworzy idealne, świąteczne połączenie, które można wykorzystywać na wiele sposobów. Kapusta kiszona jest również wyjątkowo zdrowa – to prawdziwa witaminowa bomba, którą warto włączyć do swojej diety.

Kapusta kiszona – właściwości zdrowotne

Kiszona kapusta to doskonałe źródło witaminy C, która wspomaga kości i stawy, a także znacząco wzmacnia odporność. Kiszonki są jednak znane przede wszystkim ze swojego zbawiennego wpływu na układ pokarmowy. Kwasy powstałe w procesie fermentacji wspomagają naturalną florę bakteryjną, dzięki czemu regularne spożywanie kapusty kiszonej może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na różne choroby układu pokarmowego. Kapusta zawiera także dużą ilość błonnika, który oczyszcza jelita i doskonale działa na zaparcia.

Jak przygotować kapustę kiszoną?

Ukiszenie kapusty w warunkach domowych jest niezwykle proste – już po kilku dniach będziemy mogli cieszyć się własnymi kiszonkami, które będą nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Białą kapustę należy pociąć w cienkie plastry oraz dodać startą marchewkę. Tak przygotowane warzywa przekłada się do dużego naczynia – miski, specjalnej kamionki lub garnka. Kiszonkę należy obficie zasypać solą, opcjonalnie można dodać wybrane przyprawy – świetnie sprawdzi się czarnuszka lub kminek, które doskonale komponują się ze smakiem kapusty, a równocześnie działają wspomagająco na procesy trawienne. Przygotowane warzywa z przyprawami i solą ugniatamy tak, by kapusta puściła sok, który powinien zakryć kiszonki. Całość przykrywamy i odstawiamy na kilka dni w celu ukiszenia.

Gorzka kapusta kiszona po ugotowaniu

Zdarza się, że domowa kapusta kiszona jest nieco gorzkawa w smaku. Uratować ją może przeniesienie na kilka dni do ciemnego, chłodnego pomieszczenia (optymalnie 10-15 stopni). Jeśli zdarzy nam się gorzka kapusta kiszona po ugotowaniu możemy ją wykorzystać do przyrządzenia farszu z dużą ilością marchewki i cebuli, które nieco zagłuszą smak kapusty. Warto jednak przed każdym gotowaniem potrawy sprawdzać smak kiszonek – od ilości dni kiszenia, temperatury w pomieszczeniu, a nawet wilgotności powietrza zależeć będzie smak naszej kapusty i jej przydatność w domowej kuchni podczas przyrządzania różnych potraw.

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …