Uczcij tłusty czwartek z tym przepisem na pączki!
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Tłusta kartka z kalendarza
Tłustym czwartkiem nazywa się ostatni czwartek występujący na 52 dni przed świętami wielkanocnymi w kalendarzu chrześcijańskim. Ma on różne nazwy, w pewnych rejonach nazywa się go zapustami czy nawet mięsopustem. Tłusty czwartek to dzień, który rozpoczyna ostatnie siedem dni karnawału. Tradycja w Polsce, a także katolickiej części Niemiec dopuszcza w tym dniu objadanie się różnego rodzaju słodkościami.
Nie da się wyznaczyć jednoznacznie daty tłustego czwartku, jest ona uzależniona od daty Wielkanocy, jest to święto ruchome. Panuje reguła, iż następny czwartek to czwartek następujący po Środzie Popielcowej i wlicza się on już w okres wielkiego postu, czyli czasu, w którym chrześcijanie mając na uwadze względy religijne (pokutę), w ramach przygotowania do
Świąt Wielkanocnych zachowują ścisły post – zmniejszają liczbę przyjmowanego pokarmu i wstrzymują się od spożywania części produktów spożywczych. Okno w którym może wypaść tłusty czwartek wypada zazwyczaj między 29 stycznia a 4 marca.
Największą popularnością w tym dniu cieszą się faworki, nazywane w niektórych regionach Polski chruścikami, a także klasyczne i znane wszystkim doskonale pączki! W dawnych czasach, ludzie świętowali tego dnia zajadając się pączkami nadzianymi słoniną, a także boczkiem i mięsem, zakrapianymi obficie wódką.
Jeśli lubisz pączki tłusty czwartek przepis, który znajdziesz poniżej, może okazać Ci się szczególnie przydatny!
Pączki tłusty czwartek przepis dla Ciebie i Twoich najbliższych
Pączki robi się z ciasta drożdżowego, w skład, którego wchodzą: mąka pszenna, jajka, mleko i masło. Z wymieszanych składników formuje się kulki, które po uprzednim delikatnym spłaszczeniu smaży się na głębokim tłuszczu. Najlepiej, gdyby był to smalec – jako że jest to klasyczna metoda, chociaż olej roślinny lub klarowane masło również sprawdzają się w tym celu.
Według klasycznych przepisów, pączki nadziewa się głównie marmoladą, chociaż nowoczesne przepisy pozwalają nam na odrobinę fantazji i fanaberii podczas wybierania nadzienia do naszych łakoci, czynności tej można dokonać przed smażeniem lub też po nim. Usmażone i nadziane pączki można polać lukrem by sprawić, że będą jeszcze lepsze i słodsze.
Poniższy przepis pozwoli Ci usmażyć dla siebie i najbliższych klasyczne, domowe pączki, które znikną z talerza na chwilę po tym, gdy je tam umieścisz. Pozornie, przepis może wydać się skomplikowany, jednak sam poczujesz, że to tylko pozory – dzięki niemu Twoje pączki będą puszyste i lekkie!
Składniki na około 20 pączków
– 250 ml mleka
– 14g suszonych lub 50g świeżych drożdży
– 3 łyżki cukru, najlepiej drobnego
– 500g mąki pszennej
– szczypta soli
– łyżka cukru wanilinowego
– jajko
– 4 żółtka
– 50g roztopionego i ostudzonego masła
– 2 łyżki spirytusu
Na kilka godzin przed smażeniem wyjmij wszystkie składniki z lodówki by lekko się ociepliły, podgrzej mleko tak by było odrobinę ciepłe, ale nie gorące.
By drożdże wyrosły odpowiednio, musisz wymieszać je z łyżką mąki, cukru i ciepłym mlekiem.
Jajko wraz z żółtkami utrzyj z dwiema łyżkami cukru, powinna wyjść Ci biała i puszysta piana już po jakimś kwadransie ucierania. Do miski z mąką wlej wyrośnięte drożdże i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, a następnie dodaj ubite jajka nie przerywając mieszania. Wyrób dokładnie ciasto rękoma lub przy użyciu odpowiedniej końcówki miksera (jeśli zdecydujesz się na to, powinieneś ustawić mikser na najniższe obroty). Przy końcu wyrabiania ciasto powinno odstawać od ręki.
Roztopione, ostudzone masło wraz ze spirytusem dodaj do wyrobionego ciasta, zagnieć lub miksuj do połączenia składników, a następnie przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około półtora godziny.
Blat kuchenny podsyp mąką, wyłóż ciasto i wygniataj je przez trzy minuty usuwając ewentualne pęcherze powietrza. Z ciasta rozpłaszczonego na nieduży placek wycinaj kółka ostrą szklanką o średnicy około 7cm. Z pozostałego ciasta ponownie ulep kulkę, zagnieć, rozpłaszcz i wytnij resztę krążków, a następnie odstaw je do wyrośnięcia na 45 minut.
Gdy pączki wyrosną, możesz wkładać je do odpowiedniego rozgrzanego oleju – nie przesadź z ilością, najlepiej by nie było to więcej niż 5 pączków jednocześnie. Smaż je około dwóch minut z każdej strony, regulując podczas smażenia temperaturę oleju.
Pączki wyłów cedzakiem i odłóż na papierowe ręczniki by odsączyć nadmiar tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich, olej można wylać, nie przyda się już.
Ostudzone pączki nadziej marmoladą bądź innym wybranym składnikiem. Smacznego!