Przetestuj ten dobry przepis na pierogi! Możesz być zaskoczona!
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Pierogi są prawdziwym klasykiem w kuchni polskiej i wydaje się że każdy ma na nie swój unikalny i sprawdzony przepis. Dziś pokażemy ci jak wykonać to danie. Oto nasz dobry przepis na pierogi! Pokazujemy jak zrobić idealne ciasto, w które możesz zawinąć wybrane przez siebie dodatki.
Składniki
300 g mąki pszennej
szczypta soli
125 ml wrzącej wody
jedno całe jajko
20 g masła
Dobry przepis na pierogi – przygotowanie
Zacznij od przesypiania mąki i wsypania jej do miski. Dodaj do niej sól. W międzyczasie, zagotuj wodę i włóż do niej masło, żeby się rozpuściło. Taką mieszankę powoli wlewaj do mąki mieszając Wszystko łyżką. Nie używaj jeszcze rąk, bo bardzo łatwo jest się na tym etapie oparzyć. Kiedy dodasz już całe masło, roztrzep jajko i dodaj je do ciasta. Powinno ona już być wystarczająco wystudzone, żeby móc zagniatać je rękami. Jeśli nie jest, poczekaj chwilę, żeby się nie oparzyć.
Zagnieć je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gładkie i nieco sprężyste, ale nie martw się, bo będziesz je jeszcze dodatkowo zagniatać. Wyłóż je na blat posypany mąką i wygniataj przez kolejne osiem minut. Następnie, zawiń je w folię spożywczą, żeby nie wyschło i odłóz je na jakieś trzydzieści minut.
Po tym czasie, podziel ciasto na cztery równe części i po kolei rozwałkuj je na cienkie placki o grubości około dwa milimetry. Jeśli wolisz, możesz zrobić je nieco grubsze, ale musisz pamiętać, że wtedy będzie trzeba je gotować dłużej. Raczej unikaj wałkowania je na cieńsze placki, bo ciasto może się rwać przy lepieniu. Ciasto może być kleiste, więc w razie potrzeby posypuję stolnicę i kulkę mąką. Weź małą szklankę i wycinaj z ciasta kółka, która później rozciągniesz nieco w palcach. Do ciasta włóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składaj je na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Możesz do tego celu użyć widelca lub lepić je po prostu palcami. Metoda zlepiania zależy tylko i wyłącznie od Ciebie, ale upewnij się, że w pierożkach nie ma dziur, bo farsz wypłynie podczas gotowania.
W dużym garnku zagotuj wodę i Dodaj do niej odrobinę soli. Włóż do niej pierwszą porcję pierogów, czyli około piętnaście sztuk. Poczekaj aż woda zagotuje się ponownie i gotuj przez około 2 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Jeśli nie jesteś pewna czy pierogi są gotowe, wymień jednego i sprawdź czy ciasto jest już miękkie i ugotowane. Jeśli twoje pierogi są nieco grubsze, będzie trzeba gotować je trochę dłużej. Wyławiają gotowe pierogi łyżką cedzakową na talerz. Smacznego!