Przetestuj ten dobry przepis na pierogi! Możesz być zaskoczona!

Kuchnia

Pierogi są prawdziwym klasykiem w kuchni polskiej i wydaje się że każdy ma na nie swój unikalny i sprawdzony przepis. Dziś pokażemy ci jak wykonać to danie. Oto nasz dobry przepis na pierogi! Pokazujemy jak zrobić idealne ciasto, w które możesz zawinąć wybrane przez siebie dodatki.

Składniki

300 g mąki pszennej
szczypta soli
125 ml wrzącej wody
jedno całe jajko
20 g masła

Dobry przepis na pierogi – przygotowanie

Zacznij od przesypiania mąki i wsypania jej do miski. Dodaj do niej sól. W międzyczasie, zagotuj wodę i włóż do niej masło, żeby się rozpuściło. Taką mieszankę powoli wlewaj do mąki mieszając Wszystko łyżką. Nie używaj jeszcze rąk, bo bardzo łatwo jest się na tym etapie oparzyć. Kiedy dodasz już całe masło, roztrzep jajko i dodaj je do ciasta. Powinno ona już być wystarczająco wystudzone, żeby móc zagniatać je rękami. Jeśli nie jest, poczekaj chwilę, żeby się nie oparzyć.
Zagnieć je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gładkie i nieco sprężyste, ale nie martw się, bo będziesz je jeszcze dodatkowo zagniatać. Wyłóż je na blat posypany mąką i wygniataj przez kolejne osiem minut. Następnie, zawiń je w folię spożywczą, żeby nie wyschło i odłóz je na jakieś trzydzieści minut.
Po tym czasie, podziel ciasto na cztery równe części i po kolei rozwałkuj je na cienkie placki o grubości około dwa milimetry. Jeśli wolisz, możesz zrobić je nieco grubsze, ale musisz pamiętać, że wtedy będzie trzeba je gotować dłużej. Raczej unikaj wałkowania je na cieńsze placki, bo ciasto może się rwać przy lepieniu. Ciasto może być kleiste, więc w razie potrzeby posypuję stolnicę i kulkę mąką. Weź małą szklankę i wycinaj z ciasta kółka, która później rozciągniesz nieco w palcach. Do ciasta włóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składaj je na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Możesz do tego celu użyć widelca lub lepić je po prostu palcami. Metoda zlepiania zależy tylko i wyłącznie od Ciebie, ale upewnij się, że w pierożkach nie ma dziur, bo farsz wypłynie podczas gotowania.
W dużym garnku zagotuj wodę i Dodaj do niej odrobinę soli. Włóż do niej pierwszą porcję pierogów, czyli około piętnaście sztuk. Poczekaj aż woda zagotuje się ponownie i gotuj przez około 2 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Jeśli nie jesteś pewna czy pierogi są gotowe, wymień jednego i sprawdź czy ciasto jest już miękkie i ugotowane. Jeśli twoje pierogi są nieco grubsze, będzie trzeba gotować je trochę dłużej. Wyławiają gotowe pierogi łyżką cedzakową na talerz. Smacznego!

Kuchnia
Przepisy na dania do pracy z tortilli z kurczakiem i dodatkami

Przygotowanie zdrowego, pysznego i sycącego lunchu do pracy nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Zbilansowany posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia: dodaje energii, syci i poprawia nastrój. Przedstawiamy proste pomysły na dania na bazie tortilli, które możesz zabrać do pracy! Tortilla z kurczakiem do pracy …

Kuchnia
5 zdrowych pomysłów na śniadanie na słodko

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane pozwala na dostarczenie organizmowi nie tylko wymaganej dawki energii, ale również wielu odżywczych witamin i minerałów. Przedstawiamy 5 zdrowych i smacznych propozycji na słodkie śniadania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom! 1. Pomysły na śniadanie na słodko – omlety …

Kuchnia
Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.

Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka! Żeberka na słodko z miodem Składniki: 2kg żeberek 1 duża cebula 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub …