Proste przepisy na dania z grilla

Kuchnia

Grillowane potrawy cieszą się w Polsce dużą popularnością. Coraz częściej odchodzimy od przyrządzania szybkiej kiełbasy lub kaszanki: grillowanie stało się przyjemnością, a także możliwością spróbowania doskonałych mięs i pysznych, świeżych sałatek. Podpowiadamy, co podać podczas letniego grilla z rodziną i przyjaciółmi!

Aromatyczne mięsa z grilla

Na grillu możemy przyrządzić większość mięs. Wspaniale sprawdzi się karkówka ze śliwkami, żeberka BBQ czy zamarynowane w miodzie i musztardzie podudzia drobiowe. Zgrillować możemy pyszne szaszłyki – tradycyjnie przyrządza się je z piersi kurczaka, boczku i warzyw (cebuli, cukinii, papryki i pieczarek). Do szaszłyków i mięs z grilla wspaniale komponują się azjatyckie, słodkie sosy, a miłośnicy pikantnych aromatów mogą skusić się na dodatki oparte na najostrzejszych papryczkach świata. Świetną alternatywą dla nudnych, popularnych dodatków będzie indonezyjski sos satay o wspaniałym, orzechowym posmaku. Eksperymentować możemy również z różnego rodzaju musztardami – na rynku znajdziemy mnóstwo musztard z dodatkiem suszonych owoców i egzotycznych przypraw, które nadadzą nowego smaku nawet najprostszym potrawom. Do łask wchodzą także sosy pomidorowe oraz ketchupy na bazie buraków, cukinii lub papryki.

Grillowe dodatki

Do grillowanych mięs świetnie sprawdzą się świeże surówki i sałatki oparte na lekkich warzywach. Doskonałym dodatkiem do ciężkich, grillowanych potraw będzie sałatka na bazie pomidorów, ogórków i sałaty z dodatkiem pestek słonecznika i słonego sera feta. Podać możemy także domowe przetwory (np. marynowaną paprykę czy ogórki kiszone) lub grillowane warzywa – cukinię, paprykę, bakłażana. Do lekko przypieczonego na grillu chleba świetnie sprawdzi się czosnkowe masło, które z łatwością przygotujemy w domu. Grillować możemy także różnego rodzaju pierogi (wcześniej krótko podgotowane). Świetnym dodatkiem do dań z grilla będą zestawy świeżych surówek np. na bazie selera naciowego, pora, marchewki oraz kapusty kiszonej, które są niezwykle zdrowe.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …