Domowe lody truskawkowe z jogurtem
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Trudno jest wyobrazić sobie okres letnich wakacji bez choćby jednego zjedzonego loda. W wielu wariantach smakowych, na patyku lub w rożku, w dużych rodzinnych opakowaniach, wielosmakowe, z czekoladą i migdałami, z orzechami – od takiego wyboru głowa może rozboleć. Jednak te kupowane w sklepach z lodówek czy też w lodziarniach mogą mieć w sobie zbyt dużo cukru lub też pewne substancje konserwujące. Czy to oznacza, że trzeba z nich zrezygnować? Nie, można natomiast przygotować własne, na przykład domowe lody truskawkowe z jogurtem, i cieszyć się smacznym orzeźwieniem.
Smaczna truskawka smakiem lata
Truskawki to jedne z najbardziej lubianych owoców, na które sezon w Polsce przypada późną wiosną i latem, nic więc dziwnego, że kojarzą się z wakacjami. Wtedy też trafiają na talerze jako świeża przekąska, stają się składnikami ciast, koktajli i przeróżnych deserów.
Co takiego w sobie mają? Naturalną słodycz, to oczywiste, ale poza tym truskawki są źródłem błonnika, witaminy C – mają jej więcej niż cytryny – witaminy z grupy B, witaminę E oraz szereg pierwiastków i minerałów: fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, wapń, cynk i żelazo. Spożywanie truskawek wpływa na odkwaszenie organizmu, zmniejszenie ryzyka chorób serca, odchudzanie, ochronę przed nowotworami, łagodzenie stanów zapalnych, sprawniejsze funkcjonowanie układu odpornościowego, obniżenie ciśnienia krwi.
Niestety, truskawki mogą też być szkodliwe dla organizmu, więc nie mogą być spożywane w nadmiarze.
Domowe lody truskawkowe z jogurtem są łatwe w przygotowaniu i stanowią zdrową, prostą alternatywę dla lodów kupowanych w sklepie. Równie pyszne, zawierają w sobie jedynie naturalny cukier, dlaczego bez wyrzutów sumienia można podawać je dzieciom w upalne dni.
Składniki na 6 foremek (70 ml pojemności):
– 200 g świeżych truskawek
– 200 g jogurtu naturalnego (świetnie sprawdzi się grecki)
– 1 łyżka miodu lub innej substancji słodzącej
Wykonanie
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Zmiksować razem z jogurtem za pomocą blendera na jednolitą masę. Posłodzić miodem lub inną substancją słodzącą, zmiksować ponownie.
Masę truskawkowo-jogurtową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. Jeżeli nie ma specjalnych pojemniczków, można użyć umytych opakowań po jogurtach i drewnianych patyczków (można je znaleźć w sklepach w lodówkach z lodami). Wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin.
Wyciągnąć lody z pojemniczków, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.