Domowe lody truskawkowe z jogurtem

Kuchnia

Trudno jest wyobrazić sobie okres letnich wakacji bez choćby jednego zjedzonego loda. W wielu wariantach smakowych, na patyku lub w rożku, w dużych rodzinnych opakowaniach, wielosmakowe, z czekoladą i migdałami, z orzechami – od takiego wyboru głowa może rozboleć. Jednak te kupowane w sklepach z lodówek czy też w lodziarniach mogą mieć w sobie zbyt dużo cukru lub też pewne substancje konserwujące. Czy to oznacza, że trzeba z nich zrezygnować? Nie, można natomiast przygotować własne, na przykład domowe lody truskawkowe z jogurtem, i cieszyć się smacznym orzeźwieniem.

Smaczna truskawka smakiem lata

Truskawki to jedne z najbardziej lubianych owoców, na które sezon w Polsce przypada późną wiosną i latem, nic więc dziwnego, że kojarzą się z wakacjami. Wtedy też trafiają na talerze jako świeża przekąska, stają się składnikami ciast, koktajli i przeróżnych deserów.

Co takiego w sobie mają? Naturalną słodycz, to oczywiste, ale poza tym truskawki są źródłem błonnika, witaminy C – mają jej więcej niż cytryny – witaminy z grupy B, witaminę E oraz szereg pierwiastków i minerałów: fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, wapń, cynk i żelazo. Spożywanie truskawek wpływa na odkwaszenie organizmu, zmniejszenie ryzyka chorób serca, odchudzanie, ochronę przed nowotworami, łagodzenie stanów zapalnych, sprawniejsze funkcjonowanie układu odpornościowego, obniżenie ciśnienia krwi.

Niestety, truskawki mogą też być szkodliwe dla organizmu, więc nie mogą być spożywane w nadmiarze.

Domowe lody truskawkowe z jogurtem są łatwe w przygotowaniu i stanowią zdrową, prostą alternatywę dla lodów kupowanych w sklepie. Równie pyszne, zawierają w sobie jedynie naturalny cukier, dlaczego bez wyrzutów sumienia można podawać je dzieciom w upalne dni.

Składniki na 6 foremek (70 ml pojemności):

– 200 g świeżych truskawek
– 200 g jogurtu naturalnego (świetnie sprawdzi się grecki)
– 1 łyżka miodu lub innej substancji słodzącej

Wykonanie

Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Zmiksować razem z jogurtem za pomocą blendera na jednolitą masę. Posłodzić miodem lub inną substancją słodzącą, zmiksować ponownie.
Masę truskawkowo-jogurtową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. Jeżeli nie ma specjalnych pojemniczków, można użyć umytych opakowań po jogurtach i drewnianych patyczków (można je znaleźć w sklepach w lodówkach z lodami). Wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin.
Wyciągnąć lody z pojemniczków, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …