Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka!
Żeberka na słodko z miodem
Składniki:
- 2kg żeberek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub lipowego)
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
Żeberka pokroić wzdłuż kości i zamarynować w marynacie z oleju, miodu, musztardy i przypraw. Cebulę drobno pokroić i dodać do marynaty. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Wyjąć mięso około 1h przed pieczeniem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem około 1,5h w temperaturze 180 stopni. Przed skończeniem pieczenia odkryć pokrywkę, by mięso się zarumieniło. Żeberka na słodko z miodem podawać można z pieczonymi ziemniakami i lekką surówką ze świeżych warzyw.
Żeberka na ostro
Składniki:
- 2kg żeberek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki chilli
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz do smaku
Żeberka pokroić w paski i zamarynować w oleju i przyprawach. Odłożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Mięso wyciągnąć na 1-2 godziny przed pieczeniem. Piec około 1-1,5 godziny pod przykryciem, w międzyczasie podlewać żeberka marynatą i wytopionym tłuszczem. Pikantne mięso najlepiej podawać z lekką sałatką z pomidora, ogórka i sera feta oraz ćwiartkami ziemniaków.
Żeberka z grilla
Składniki:
- 2kg żeberek
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki ketchupu (pikantnego lub łagodnego)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 5 rozgniecionych ząbków czosnku
- pieprz, sól do smaku
Żeberka pokroić i zamarynować w oleju, ketchupie i przyprawach. Mięso odstawić na noc do lodówki – im dłuższy czas marynowania, tym bardziej aromatyczny i intensywny smak potrawy. Na około 1 godzinę przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki. Żeberka połóż na rozgrzanym grillu węglowym lub elektrycznym i piecz przez około 30-40 minut. Możesz przygotować je również w folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym bezpośrednio w piekarniku. Tak przyrządzone żeberka możesz podawać z młodymi ziemniakami lub ryżem, a także z ulubionymi warzywami. Jako dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty lub lekka, letnia sałatka z roszponki, rzodkiewki i świeżych ogórków.