Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.

Kuchnia

Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka!

Żeberka na słodko z miodem

Składniki:

  • 2kg żeberek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub lipowego)
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju

Żeberka pokroić wzdłuż kości i zamarynować w marynacie z oleju, miodu, musztardy i przypraw. Cebulę drobno pokroić i dodać do marynaty. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Wyjąć mięso około 1h przed pieczeniem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem około 1,5h w temperaturze 180 stopni. Przed skończeniem pieczenia odkryć pokrywkę, by mięso się zarumieniło. Żeberka na słodko z miodem podawać można z pieczonymi ziemniakami i lekką surówką ze świeżych warzyw.

Żeberka na ostro

Składniki:

  • 2kg żeberek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki chilli
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku

Żeberka pokroić w paski i zamarynować w oleju i przyprawach. Odłożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Mięso wyciągnąć na 1-2 godziny przed pieczeniem. Piec około 1-1,5 godziny pod przykryciem, w międzyczasie podlewać żeberka marynatą i wytopionym tłuszczem. Pikantne mięso najlepiej podawać z lekką sałatką z pomidora, ogórka i sera feta oraz ćwiartkami ziemniaków.

Żeberka z grilla

Składniki:

  • 2kg żeberek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki ketchupu (pikantnego lub łagodnego)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 5 rozgniecionych ząbków czosnku
  • pieprz, sól do smaku

Żeberka pokroić i zamarynować w oleju, ketchupie i przyprawach. Mięso odstawić na noc do lodówki – im dłuższy czas marynowania, tym bardziej aromatyczny i intensywny smak potrawy. Na około 1 godzinę przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki. Żeberka połóż na rozgrzanym grillu węglowym lub elektrycznym i piecz przez około 30-40 minut. Możesz przygotować je również w folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym bezpośrednio w piekarniku. Tak przyrządzone żeberka możesz podawać z młodymi ziemniakami lub ryżem, a także z ulubionymi warzywami. Jako dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty lub lekka, letnia sałatka z roszponki, rzodkiewki i świeżych ogórków.

 

Kuchnia
Dieta na święta- czyli co jeść, a czego unikać

Zbliżają się święta, a wraz z nimi pokusy kulinarne. “Dieta na święta” nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. W tym artykule pokażemy, jak cieszyć się świątecznymi smakami, dbając jednocześnie o zdrowie i dobre samopoczucie. Wyjaśniamy też, dlaczego warto wykonać badanie krwi w domu! Czym jest dieta na święta? Dieta …

Kuchnia
Poznaj 3 najpopularniejsze metody palenia kawy

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a dla wielu osób stanowi ważny, codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Począwszy od tanich ziaren aż po te ekskluzywne rodzaje takie jak Kopi Luwak, metoda palenia ma ogromne znaczenie w wydobywaniu nut smakowych. W zależności od techniki palenia ziaren …

Kuchnia
Podstawy cukiernictwa – o czym warto pamiętać?

Przygotowanie słodkich łakoci w postaci ciastek, babeczek, muffinek, apetycznych ciast i tortów wymaga zastosowania odpowiednich akcesoriów. Osoby, które szykują się na fascynującą przygodę z cukiernictwem, powinny rozpocząć ją właśnie od zakupu właściwych przyborów, bez których nie jest możliwe przygotowanie żadnego wypieku. Produkty wykonane z pierwszej klasy surowców gwarantują bezproblemowe i …