Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.

Kuchnia

Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka!

Żeberka na słodko z miodem

Składniki:

  • 2kg żeberek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub lipowego)
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju

Żeberka pokroić wzdłuż kości i zamarynować w marynacie z oleju, miodu, musztardy i przypraw. Cebulę drobno pokroić i dodać do marynaty. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Wyjąć mięso około 1h przed pieczeniem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem około 1,5h w temperaturze 180 stopni. Przed skończeniem pieczenia odkryć pokrywkę, by mięso się zarumieniło. Żeberka na słodko z miodem podawać można z pieczonymi ziemniakami i lekką surówką ze świeżych warzyw.

Żeberka na ostro

Składniki:

  • 2kg żeberek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki chilli
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku

Żeberka pokroić w paski i zamarynować w oleju i przyprawach. Odłożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Mięso wyciągnąć na 1-2 godziny przed pieczeniem. Piec około 1-1,5 godziny pod przykryciem, w międzyczasie podlewać żeberka marynatą i wytopionym tłuszczem. Pikantne mięso najlepiej podawać z lekką sałatką z pomidora, ogórka i sera feta oraz ćwiartkami ziemniaków.

Żeberka z grilla

Składniki:

  • 2kg żeberek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki ketchupu (pikantnego lub łagodnego)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 5 rozgniecionych ząbków czosnku
  • pieprz, sól do smaku

Żeberka pokroić i zamarynować w oleju, ketchupie i przyprawach. Mięso odstawić na noc do lodówki – im dłuższy czas marynowania, tym bardziej aromatyczny i intensywny smak potrawy. Na około 1 godzinę przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki. Żeberka połóż na rozgrzanym grillu węglowym lub elektrycznym i piecz przez około 30-40 minut. Możesz przygotować je również w folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym bezpośrednio w piekarniku. Tak przyrządzone żeberka możesz podawać z młodymi ziemniakami lub ryżem, a także z ulubionymi warzywami. Jako dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty lub lekka, letnia sałatka z roszponki, rzodkiewki i świeżych ogórków.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …