Co zrobić z mielonej wołowiny – kilka oryginalnych pomysłów!
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia

Jeżeli znudziły Ci się już kotlety mielone, pulpety albo gołąbki, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sięgnij po kilka pomysłów na mięso mielone wołowe. Wołowinę możesz połączyć z mięsem wieprzowym lub mięsem drobiowym, wtedy Twoja potrawa będzie miała delikatniejszy smak. Warto również starannie dobrać mieszankę aromatycznych przypraw i zastanowić się, jakie dodatki do mięsa wołowego będą pasowały.
Co zrobić z mielonej wołowiny?
Na chłodne pory roku idealna będzie popularna zupa gołąbkowa, czyli zupa przypominająca w smaku gołąbki. Co ciekawe, dodatnie do zupy mięsa wołowego i mocniejszych w smaku przypraw doskonale rozgrzewa i pomaga stanąć na nogi podczas, gdy czujemy się przeziębieni lub osłabieni. Głównymi składnikami tej zupy są:
- kapusta
- ryż
- mięso mielone
- pomidory
Taka zupa jest bardzo sycąca i może z powodzeniem zastąpić drugie danie. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, posiłki tego typu są najlepszą alternatywą dla pracochłonnych jadłospisów składających się z zupy i dania głównego. Jeżeli chcesz, to do swojej pysznej zupy gołąbkowej możesz również dodać także brukselki.
Zapiekanka z mięsa mielonego – smakuje wszystkim domownikom!
Jeżeli nie wiesz co zrobić z mielonej wołowiny możesz przygotować bardzo prostą zapiekankę:
- z sosem pomidorowym
- sosem beszamelowym
- serem
Zapiekanka ta wymaga użycia makaronu w formie kokardek – danie będzie nie tylko smakowite, ale i estetyczne! Zapiekanka pod beszamelem jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i daje możliwość dodawania ulubionych składników – nie musisz się ograniczać ściśle do przepisu, po prostu dodaj to, co masz pod ręką, pamiętając oczywiście, aby nie przesadzić z ilością komponentów!
Inną popularną zapiekankę będzie grecka musaka, która może być przygotowana na bazie cukinii. To typowo jesienne danie z nutą orientalnych aromatów (sekretem udanego przepisu są przyprawy, np. gotowe mieszanki ziół greckich).
Mielona wołowina jako farsz do naleśników
Ciekawym pomysłem może być przygotowanie meksykańskiego torcika, czyli zapiekanki naleśnikowej. Aby zrobić takie danie należy usmażyć naleśniki, a następnie ułożyć starannie i równo w zwykłej tortownicy oraz przełożyć mięsnym sosem i serem. Na koniec, po upieczeniu dania torcik meksykański wystarczy posypać drobno posiekaną pietruszką lub odrobiną szczypioru.
Innym pomysłem na danie z mięsa mielonego wołowego może być podanie go z makaronem. Makaron z sosem z mięsa mielonego można połączyć z sosem szpinakowym z sosem bolońskim i grzybami – taka potrawa smakuje dosłownie każdemu!