Przepis na aroniówkę na spirytusie

Kuchnia

Owoce aronii to sztandarowe produkty późnego lata. Wyrastają na krzewach nieprzekraczających trzech metrów wysokości, są niemal czarne, a ich smak to połączenie kwaskowatości ze słodyczą. Uprawa rośliny nie stawia większych wymagań przed hodowcami, dlatego coraz częściej można ją spotkać w wielu ogrodach przydomowych. Nie chodzi tu tylko o to, że stanowi atrakcyjną ozdobę, ale przede wszystkim o jadalne owoce, które mają właściwości lecznicze. Owoce aronii wspomagają układ odpornościowy, niwelują nadciśnienie tętnicze, a także poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Używa się ich do produkcji konfitur, dżemów, soków czy nalewek.

Aroniówka na spirytusie przepis

Nalewka z aronii, zwana aroniówką, to przepyszny alkohol, który ma duże walory smakowe i nieprzecenione właściwości zdrowotne. Jest słodko-kwaśna, a cierpki posmak jest doceniany przez koneserów alkoholu. Aroniówka na spirytusie przepis to najłatwiejszy sposób, aby przygotować nalewkę w wersji podstawowej. Potrzebujemy do tego dwóch kilogramów owoców aronii, dwóch szklanek cukru oraz dwóch szklanek spirytusu 96 procent. Owoce aronii należy dokładnie umyć i przepłukać na durszlaku, a następnie zamrozić na dobę, dzięki czemu zniwelujemy gorzki posmak. Następnego dnia przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ona nieco owoce. Całość gotujemy dopóki owoce puszczą sok. Wówczas przelewamy wszystko do kamionkowego garnka, zalewamy spirytusem, dodajemy cukier i pozostawiamy wszystko na dobę, upewniając się, że garnek jest szczelnie zakryty. Na drugi dzień pozostaje nam już tylko przelewanie i filtrowanie nalewki, a także rozlanie jej do butelek. Aby w pełni docenić jej walory smakowe, powinniśmy ją otworzyć nie wcześniej niż po sześciu tygodniach. Właśnie tyle potrzebuje, aby dojrzeć.

Różne sposoby na aroniówkę

Poza klasycznym przepisem na nalewkę z aronii, istnieje mnóstwo innych, które znajdują sobie wielbicieli dzięki większym walorom smakowym. Popularną metodą na poprawienie smaku aroniówki jest gotowanie jej z liśćmi wiśni, przez co nabiera ona delikatnego aromatu tych owoców. Niektórzy dodają nieco cukru waniliowego i kwasku cytrynowego lub cytryny. Aby nalewka była bardziej aromatyczna, warto zastąpić cytrynę limonką. Gotowe nalewki mogą pozostać w spiżarni od końca lata do jesieni i zimy, kiedy będziemy się nimi rozgrzewać po powrocie do domu. Stanowią nie tylko jeden z najsmaczniejszych alkoholi, ale i zdrowe uzupełnienie istotnych dla naszego organizmu witamin. Owoce do przygotowania nalewki nie muszą być świeże. Jeśli nie mamy ogrodu, w którym rosną krzewy aronii, a ze sklepowych półek zniknęły ostatnie pojemniczki z tymi pysznymi owocami, można również użyć zamrożonych.

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …