Co na obiad w lato?

Kuchnia

W okresie letnim przy dużych gorączkach tak naprawdę nikt nie ma ochoty na jedzenie. Słońce momentami staje się zbyt męczące, a chęć aktywnego lub leniwego spędzania czasu silniejsza od wpychania w siebie treściwego obiadu. Dlatego też lepiej w tym czasie zdecydować się na lekki letni obiad. Jednak przyzwyczajeni codziennością i gotowaniem naszych babć i mam dwóch dużych obiadów w jeden dzień trochę spowalnia nasze ruchy do kuchni w celu przygotowania pożywienia, w większości przypadków zaczynamy posiłkować się tak zwanym jedzeniem śmieciowym, które odbiera nam energię oraz powoduje odkładanie się niezdrowych tłuszczy w organizmie. Warto jest skupić się na czymś lekkim, łatwostrawnym, a przede wszystkim niewymagającym godzinnego stania w kuchni.

Patisony na obiad

W okresie lata natura daje nam wiele możliwości na korzystanie z walorów smakowych poprzez świeże warzywa i owoce. Korzystając z tego dostarczamy organizmowi dużo witamin, a przede wszystkim jemy zdrowo. Patisona, jako warzywo dyniowe możemy zastosować w formie dania głównego oraz przekąski w trakcie dnia, a jego przygotowanie, aby danie było lekkie i smaczne nie zajmuje więcej jak pół godziny.

Moc chłodnika

Kolejną propozycją lekkiego letniego obiadu jest coraz bardziej lubiany chłodnik. Jest to forma zupy w kremie podawana prosto z lodówki. Chłodnik można przygotować z gotowego przepisu, ale też na podstawie własnej domowej kuchni. Tak naprawdę wystarczy ugotować normalną zupę – czy to warzywną czy też na przykład fasolową i ją najzwyczajniej zmielić, czy też zblendować. W kolejnym kroku powstałą masę należy lekko rozwodnić bulionem i schłodzić. Tego typu rozwiązanie zapewni wymaganą ilość kalorii na cały dzień, dostarczy dużą dawkę witamin, ale też pozwoli na spokojne zjedzenie obiadu bez wylewania z siebie siódmych potów próbując w gorący dzień zjeść gorącą zupę.

Zupa z owoców

Dla dzieci doskonałym rozwiązaniem na letni obiad są zupy owocowe. Są one bardzo lubiane przez najmłodszych dzięki słodkiemu smaku, ale jednocześnie dostarczają do organizmu wiele witamin uzyskanych z owoców.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …