Co na obiad w lato?

Kuchnia

W okresie letnim przy dużych gorączkach tak naprawdę nikt nie ma ochoty na jedzenie. Słońce momentami staje się zbyt męczące, a chęć aktywnego lub leniwego spędzania czasu silniejsza od wpychania w siebie treściwego obiadu. Dlatego też lepiej w tym czasie zdecydować się na lekki letni obiad. Jednak przyzwyczajeni codziennością i gotowaniem naszych babć i mam dwóch dużych obiadów w jeden dzień trochę spowalnia nasze ruchy do kuchni w celu przygotowania pożywienia, w większości przypadków zaczynamy posiłkować się tak zwanym jedzeniem śmieciowym, które odbiera nam energię oraz powoduje odkładanie się niezdrowych tłuszczy w organizmie. Warto jest skupić się na czymś lekkim, łatwostrawnym, a przede wszystkim niewymagającym godzinnego stania w kuchni.

Patisony na obiad

W okresie lata natura daje nam wiele możliwości na korzystanie z walorów smakowych poprzez świeże warzywa i owoce. Korzystając z tego dostarczamy organizmowi dużo witamin, a przede wszystkim jemy zdrowo. Patisona, jako warzywo dyniowe możemy zastosować w formie dania głównego oraz przekąski w trakcie dnia, a jego przygotowanie, aby danie było lekkie i smaczne nie zajmuje więcej jak pół godziny.

Moc chłodnika

Kolejną propozycją lekkiego letniego obiadu jest coraz bardziej lubiany chłodnik. Jest to forma zupy w kremie podawana prosto z lodówki. Chłodnik można przygotować z gotowego przepisu, ale też na podstawie własnej domowej kuchni. Tak naprawdę wystarczy ugotować normalną zupę – czy to warzywną czy też na przykład fasolową i ją najzwyczajniej zmielić, czy też zblendować. W kolejnym kroku powstałą masę należy lekko rozwodnić bulionem i schłodzić. Tego typu rozwiązanie zapewni wymaganą ilość kalorii na cały dzień, dostarczy dużą dawkę witamin, ale też pozwoli na spokojne zjedzenie obiadu bez wylewania z siebie siódmych potów próbując w gorący dzień zjeść gorącą zupę.

Zupa z owoców

Dla dzieci doskonałym rozwiązaniem na letni obiad są zupy owocowe. Są one bardzo lubiane przez najmłodszych dzięki słodkiemu smaku, ale jednocześnie dostarczają do organizmu wiele witamin uzyskanych z owoców.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …