Proste muffinki jogurtowe z malinami

Kuchnia

Kto mógłby nie lubić pysznych, wilgotnych i słodkich muffinów. Zwłaszcza, jeśli są domowej roboty, jogurtowe i z malinami. Każdy, kto choć spróbuje takich pyszności, będzie chciał ich więcej i więcej. Jednak skąd je wziąć? Nie każdy jest cukierniczym mistrzem,
Jak się okazuje, by zrobić muffiny jogurtowe z malinami wcale nie trzeba posiadać nadzwyczajnych zdolności cukierniczych.

Przepis na muffiny jogurtowe z malinami – składniki

Żeby zrobić 12 muffinów potrzebujemy :
– 300 gram mąki pszennej,
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
– pół łyżeczki sody oczyszczonej,
– 130 gram drobnego cukru do wypieków,
– dwa duże jajka,
– szklanka jogurty naturalnego lub greckiego,
– pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
– skórka z jednej cytryny.
Dodatkowo będą potrzebne oczywiście maliny, a także składniki na lukier. Proponujemy lukier cytrynowy, który można zrobić z :
– szklanki cukru pudru,
– trzech łyżek soku z cytryny.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie muffinów jogurtowych

Do jednej miski wbij jajka, dodaj olej, cukier, jogurt i skórkę z cytryny. Pamiętaj, że ścierając w domu skórkę najpierw należy dobrze umyć cytrynę w ciepłej wodzie.
Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną. Następnie do powstałej mieszaniny przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę. Ponownie przy pomocy rózgi łączymy składniki.
Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy maliny i delikatnie mieszamy, teraz najlepiej za pomocą łyżki.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Każdy z nich wypełniamy ciastem prawie do pełna. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni, bez termoobiegu. Muffiny powinny się piec przez 25 minut. Najlepiej jednak sprawdzić je za pomocą patyczka – tak zwany test suchego patyczka.
Kiedy będą upieczone wyjmujemy je i studzimy. Przechodzimy w tym czasie do zrobienia lukru. Szklankę cukru pudru mieszamy z sokiem z cytryny. Zależnie od konsystencji – rzadki dodajemy cukier, gęsty sok z cytryny – dosypujemy składnika. Kiedy będzie dobry lukrujemy muffiny i kładziemy na wierzch maliny. Do dekoracji może posłużyć również listek mięty na wierzchu.

Podanie

Muffiny jogurtowe z malinami sprawdzą się jeśli chodzi o przyjęcie rodzinne lub ze znajomymi, a także jako popołudniowy deser w nagrodę za ciężki dzień. Świetnie nadają się na lekkie, letnie przyjęcia, zwłaszcza, że wypada sezon na świeże maliny.
Jak widać nie są trudne do zrobienia. Trzeba jednak pamiętać, aby mieszać jedynie do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może rozwarstwić ciasto, przez co muffiny nie wyjdą już tak lekkie. Najlepiej mieszając przechylać lekko miskę, by napowietrzyć masę.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …