Prosty przepis na sernik tradycyjny

Kuchnia

Sernik. Samo to słowo potrafi wywołać uśmiech na ludzkiej twarzy. W wielu odmianach: nowojorski, czyli amerykański, na ciemnym spodzie, japoński przypominający suflet, baskijski, niemiecki z kwaśnej śmietany i z mandarynkami – nieważne, jaki się wybierze, sernika zdaje się być idealny na poprawę humoru i sprawdza się jako towarzysz każdej kawy. Czy w jego wykonaniu kryje się magia? Nie, wystarczy bowiem prosty przepis na sernik tradycyjny ze zwykłych składników, by cieszyć się jego wspaniałością.

Jego wysokość – sernik

Sernik to ciasto, które na stałe wpisało się na listę uwielbianych przez Polaków wypieków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego rodzinnych spotkań, uroczystości czy świąt. Z rodzynkami, z brzoskwiniami, na ciemnym spodzie, z bezą lub polewą, w wersji na zimną – nieważne, jak przygotowany, sernik zwykle bardzo szybko znika ze stołów i nikt nie ma większych oporów, by poprosić o jego dokładkę.

Sernik to idealny sposób na przemycenie do diety białego sera – w ten sposób dostarcza się organizmowi białka i wapnia, bez których kości człowieka nie będą miały łatwego życia. Do tego jest idealnie słodki, nic więc dziwnego, że tak łatwo się do niego przekonać. Do tego pozbawiony jest konserwantów, więc śmiało – jedz na zdrowie!

Podany poniżej prosty przepis na sernik tradycyjny pozwoli w łatwy sposób cieszyć się tym smacznych ciastem w najprostszym wydaniu i umilić sobie każde, nawet pełne deszczu, popołudnie.

Składniki:

– 1 kg tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego, na przykład z wiaderka
– 6 dużych jajek
– 100 g masła
– 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 170 g drobnego cukru lub cukru pudru

Przepis na formę prostokątną 22×30 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm.

Wykonanie

W misce umieścić twaróg tłusty uprzednio zmielony dwukrotnie w maszynce. Można też użyć dobrej jakości, tłustego i nierzadkiego sera z wiaderka. Wsypać łyżkę mąki pszennej oraz pięć nie za czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej. Składniki te wymieszać dokładnie lub skorzystać z miksera ustawionego na niskie obroty.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dużych jajek umieścić w osobnej misce z niepełną szklanką cukru drobnego lub cukru pudru oraz 100 gramami miękkiego masła. Żółtka, miękkie masło oraz cukier ucierać mikserem przez pięć minut na jasny, puszysty krem.
Słodki krem umieścić w misce z twarogiem uprzednio wymieszanym ze skrobią i mąką pszenną. Całość miksować przez chwilę na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
W czystej i suchej, szklanej lub metalowej misce ubić na sztywno białka jajek. Białka ubijać nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Pianę z białek dodawać porcjami do miski z masą sernikową. Po każdej porcji delikatnie wmieszać pianę w masę. W ten sposób wmieszaj całą pianę.
Przygotować formę do pieczenia. Dno formy wyłożyć papierem. Przyciąć papier do pieczenia, by wyłożyć nim też boki formy. Najpierw jednak boki od wewnątrz wysmarować miękkim masłem lub margaryną kanapkową.
Wyłożyć masę serową do formy i wyrównać powierzchnię. Sernik tradycyjny umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Opcja pieczenia – góra/dół. Piec przez 60 minut.

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …