Polewa do babki czekoladowa czy lukrowa?
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Polewa do ciasta to nie tylko piękna dekoracja, ale również element, który poprawia walory smakowe. Podczas wyboru odpowiedniej polewy należy trzymać się pewnych zasad: do ciasta drożdżowego z cytryny pasuje cytrynowy lukier, natomiast do biało-czarnej babki zastosujemy czekoladową gęstą i błyszczącą polewę. Oczywiście można wybrać inaczej, ale smak ciasta nieco się wtedy zmieni, a gdy nasza polewa będzie nietrafnie dobrana, ryzykujemy, że babka straci swój oryginalny smak! Dla niewprawnych cukierników i dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę w kuchni z pieczeniem ciast, w tym babki, taka polewa pomoże również ukryć nierówny wierzch ciasta czy nieestetyczne pęknięcia na powierzchni wypieków. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić polewę do babki, koniecznie sięgnij po inspirujące porady z poniższego artykułu!
Polewa do babki czekoladowa – jak zrobić w najprostszy sposób?
Najłatwiejszą polewę z czekolady przygotujesz z masła i czekolady w proporcji jeden do dwóch. Najpierw masło należy rozpuścić w kąpieli wodnej, a potem dodać czekoladę i mieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Możesz również zastąpić masło śmietanką kremówką. Wtedy śmietankę podgrzewasz, a kiedy się zagotuje dodaj taką samą ilość czekolady i mieszaj do połączenia.
Pamiętaj: aby polewa czekoladowa lśniła, obowiązkowo musisz dodać żółtko do przestudzonej już polewy lub trochę żelatyny i starannie wymieszać.
W sprzedaży znajdziesz gotowe polewy czekoladowe. Są one utwardzone i aby je rozmiękczyć, trzeba włożyć opakowanie do wrzącej wody, a następnie, gdy zawartość zmięknie, przeciąć róg opakowania i wylać polewę na ciasto. Jednak polewa własnej roboty jest znacznie bardziej zdrowa i do tego uchodzi za smaczniejszą!
Polewa lukrowa – szybka, prosta i dziecinnie łatwa!
Polewa do babki z lukru? Oczywiście, że tak! Popularna i efektowna polewa z lukru jest szybsza w przygotowaniu niż polewa czekoladowa. Robi się ją dosłownie w kilka minut i dodatkowo na lukrowanej powierzchni można ułożyć inne elementy dekoracyjne, np. rodzynki, czy gotowe dekoracje, które kupisz w sklepie, takie jak kolorowa, drobna posypka. W najprostszej wersji potrzebujesz tylko cukru pudru i wody. Składniki te po zmieszaniu zmieniają się w gęstą pomadę.
UWAGA: Bardziej gęstą polewę uzyskasz ubijając białko z cukrem pudrem. Możesz również dodać odrobinę barwnika. Taki lukier nazywany jest lukrem królewskim i świetnie sprawdzi się nie tylko do dekorowania babki, ale również do dekorowania świątecznych ciasteczek!