Zdrowe i pyszne zestawienie – buraki z serem kozim

Kuchnia

W świecie kulinariów istnieją połączenie smakowe, które weszły do kanonu i nigdy nie zawodzą. Bazylia świetnie współgra z pomidorami, żurawina z grillowanym serem pleśniowym, szpinak z czosnkiem, a czekolada z truskawkami. Tak trafionym połączeniem jest również burak z serem kozim, które można przygotować na mnóstwo sposobów i zawsze otrzymamy pyszne potrawy. Obojętnie, czy celujemy w zimne przekąski czy rozgrzewający obiad w zimowe popołudnie, te dwa składniki mogą zagrać pierwsze skrzypce w wykwintnych daniach, obiadach dla wegetarian czy sałatkach na grilla.

Burak z serem kozim

Carpaccio z buraków okraszone serem kozim i rukolą to świetny przepis na elegancką przystawkę albo lekką przekąskę do wina. Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na termoobiegu przez pięćdziesiąt minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie w miseczce mieszamy miód wielokwiatowy z octem jabłkowym w stosunku pół na pół. Następnie wystudzone buraki ścieramy na tarce na cienkie plastry i układamy je w okręgi na talerzu, a potem kropimy sosem miodowo-octowym. Na górze układamy posiekaną rukolę wymieszaną z pokruszonymi orzeszkami włoskimi, a później pokruszony ser kozi. Taka przekąska doskonale pasuje do białego lub różowego wina, a także do szprycera i drinka Aperol Spritz. Na upalne dni i grilla w ogrodzie świetnie sprawdzi się sałatka z buraków, sera koziego, mieszanki sałat i sosu vinegret. Z kolei kruche babeczki z burakami i serem kozim to świetna przekąska albo lekka kolacja. Przygotowuje się je w formie tartaletek z mąki, masła i jajek, na których później układa masę z sera koziego i pieprzu, a następnie cienkie plasterki pieczonych osobno i wystudzonych buraków. Całość można ozdobić orzechami lub świeżymi ziołami. Buraki i ser kozi stanowią również podstawę wielu zapiekanek wegateriańskich czy wegetariańskich burgerów, a także składniki pysznych past kanapkowych, które robi się miksując składniki z mieszanką ziół i przypraw. Przepisów na to zestawienie nie brakuje, a każdy okazuje się ponownym odkryciem znanych smaków.

Buraki i ser kozi – samo zdrowie

Walory smakowe to ważna kwestia, ale zarówno buraki, jak i kozi ser, mają również bardzo dobry wpływ na nasz organizm. O wartościach odżywczych buraków powiedziano już chyba wszystko, ale warto sobie przypomnieć, dlaczego warzywo to jest aż tak zdrowe. Dzięki batalainom, które znajdują się w burakach, wolniej się starzejemy, poprawiamy odporność organizmu i zmniejszamy swoje szanse na niektóre z groźnych nowotworów. Buraki zawierają bardzo dużo witaminy C, której działanie jest nie do przecenienia. To właśnie ona odpowiedzialna jest za uszczelnienie naczyń krwionośnych, naszą odporność na infekcje i wirusy, a także reguluje produkcję kolagenu. W czerwonych warzywach znajdziemy również witaminy A, K i E oraz szereg minerałów. Z kolei kozi ser zawiera dużo białka, kwasu foliowego, witamin i cynku. Obecne w nim mikroelementy wpływają na prawidłową budowę kości, pracę mięśni i mózgu, a także serca i nerek. Biorąc pod uwagę niepodważalne fakty, wszystkie przysmaki z burakami i kozim serem w roli głównej, stanowią nie tylko pożywienie, ale i ważny element diety bogatej w najpotrzebniejsze dla ludzkiego organizmu składniki.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …