Jak ugotować dynię?

Kuchnia

Gotowana dynia może stanowić świetny dodatek do dań głównych, a nawet deserów. Ugotowanie jej nie zajmuje więcej jak 20-30 minut, co jest niezwykle istotne dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni długich godzin, ale równocześnie lubią smacznie zjeść! Jeżeli zastanawiasz się do czego podawać gotowaną dynie oraz jak ją ugotować żeby była apetyczna, koniecznie przeczytaj poniższe praktyczne porady i zainspiruj się!

Dynia jakie ma właściwości?

Dynia to niezastąpione warzywo, które możesz wykorzystać do:

  • farszu do naleśników
  • muffinek
  • przygotowania kremowej zupy dyniowej
  • placków
  • racuchów
  • kotletów

W dyni znajduje się przede wszystkim pożyteczny beta karoten, który chroni organizm przed działaniem szkodliwym wolnych rodników, czyli mówiąc najprościej – pomaga zachować młodość! Dynia zawiera także kwas foliowy i potas a w pestkach dyni znajduje się dużo cynku i lecytyny, które zwiększają przemianę materii i wpływają korzystnie na pracę mózgu. Wyjątkowo aromatyczny i delikatny w smaku olej z dyni zawiera natomiast fitosterole, czyli substancje, które obniżają poziom cholesterolu.

Do czego gotowana dynia – najlepsze sposoby na gotowaną dynię!

Jak ugotować dynię? Jeśli zastosujesz poniższe wskazówki, wówczas Twój posiłek zyska nie tylko na walorach smakowych, ale i dekoracyjnych, bowiem odpowiednio ugotowana dynia prezentuje się bardzo efektownie na talerzu!
Wiedz, że gotowana dynia jest też niezastąpiona do dań jednogarnkowych. Możesz ją dodać na przykład do risotto, albo też wykorzystać jako dodatek do makaronu lub mięs pieczonych i smażonych. Pestek dyni nie wyrzucaj! Możesz je uprażyć na patelni a wówczas będą stanowiły oryginalny dodatek do sałatek czy wypieków.

Jak ugotować dynię?

Przed samym gotowaniem dynię musisz opłukać, usunąć luźny miąższ z pestkami, obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrojoną dynię włóż do małej ilości zimnej wody lub wrzuć do gotującej się wody, dzięki czemu zachowa więcej swoich soków. Dynię gotuj nie więcej jak 30 minut a czas zacznij odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Po nastawieniu trzeba dynią posolić, nie więcej jak około dwóch łyżeczek na 1 litr wody. Do gotowania dyni można dodać mleka i posiekanego czosnku.
UWAGA: Zawsze gotuj pod przykryciem, ponieważ skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin! Po ugotowaniu dynię odcedź. Możesz ją podawać posypaną tartą bułką i posiekaną pietruszką, polaną roztopionym masłem lub oprószoną – tak jak było to powiedziane powyżej, świetnie się też nadaje jako dodatek do potraw z mięsa i ryb.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …