Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami

Kuchnia

Meksykańska kuchnia to nie lada gratka. Dla nas wydaje się naprawdę ostra, pełna przypraw i smaków, które wydaje się ciężko powtórzyć w domu. Jak się jednak okazuje, wcale nie trzeba tak dużo wysiłku, aby samemu przygotować niektóre z meksykańskich dań. Na przykład zupę z mięsem mielonym i pieczarkami. Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym i pieczarkami jest bowiem nieskomplikowany. Nie wymaga niezwykłych i drogich składników, a z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba nie lubiąca gotować.

Składniki

Do zrobienia zupy meksykańskiej potrzebujemy :
– 60 dag mięsa mielonego najlepiej z szynki,
– dwie duże cebule,
– pół kilograma pieczarek,
– jednej większej puszki kukurydzy konserwowej,
– jednej większej puszki czerwonej fasolki konserwowej,
– trzy łyżki koncentratu pomidorowego,
– jeden śmietankowy serek topiony 100 gram,
– dwie łyżki majeranku,
– dwie łyżki ziół prowansalskich,
– sól i pieprz,
– trzy łyżki mąki,
– łyżka masła,
– olej.

Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym i pieczarkami – sposób przygotowania

Cebule i pieczarki obieramy – cebulę w kostkę, a pieczarki w plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy na nią cebulę. Szklimy ją. Następnie dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy.
Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone. Je również doprawiamy solą i pieprzem.
Kiedy mięso będzie podsmażone, a cebula z pieczarkami podduszone wrzucamy wszystko razem do garnka. Zalewamy całość dwoma litrami wody i gotujemy przez pół godziny.
Odsączamy kukurydzę i fasolkę. Serek topiony tropimy w kostkę. Wrzucamy składniki do zupy i gotujemy przez kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy koncentrat i zioła. Mieszamy.
Rozgrzewamy masło na patelni i mieszamy z mąką. Dodajemy do zupy, gotujemy przez 5 minut na małym ogniu.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami gotowa. Oczywiście, jeśli będzie dla Ciebie za mało meksykańska możesz ją dodatkowo doprawić, na przykład słodką lub ostrą papryką, pieprzem, czy ulubionymi ziołami.

Podanie

Taka zupa to świetna propozycja na w miarę szybki i prosty do zrobienia obiad czy to latem, czy zimą. Dobrze rozgrzewa i przywodzi na myśl lato, więc większość woli ją przyrządzać zimą, zwłaszcza że nie wymaga i tak świeżych warzyw. Bardzo dobrze smakuje podana razem ze świeżym pieczywem, na przykład czosnkowymi bagietami, bułeczkami, czy dobrym chlebem domowym. Może być również traktowana jako świetna przystawka podczas meksykańskiego obiadu lub kolacji z rodziną, przyjaciółmi.
Niezależnie od tego jak ją podasz, zawsze będzie świetnym daniem na gorąco.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …