Przepis na pyszny krem do tortu z budyniu i masła!

Kuchnia

Ciężko jest wyobrazić sobie dobry tort bez pysznego kremu. Dziś pokażemy wam przepis na przepyszny krem do tortu z masła i budyniu, który będzie delikatny, puszysty i gładki. Pokazujemy podstawową wersję, o waniliowym smaku, ale możemy dodać do niego przeróżne składniki, aby zmienić jego aromat. Przygotujemy go na bazie budyniu i utartego masła, dzięki czemu będzie bardzo puszysty a po schłodzeniu utrzyma swoją formę. Ten krem ma bardzo uniwersalny smak, więc będzie pasował do wielu ciast. Jak go przygotować?

Składniki

2 budynie
3/4 l mleka
cukier do budyniu
kostka masła, czyli około 200 g
pół szklanki cukru pudru
jedna łyżeczka cukru waniliowego

Krem do tortu z masła i budyniu – przepis

zacznij od przygotowania budyniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj jednak, że używamy nieco mniej mleka, żeby krem był bardziej gęsty. Pamiętaj też, żeby mieszać budyń przez cały czas, żeby się nie przypalił. Przed rozpoczęciem gotowania warto też opłukać garnek wodą. Kiedy budyń będzie gotowe, odstawiamy go, żeby wystygł.
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy wystudzony budyń stopniowo i miksujemy, żeby nie powstały grudki. Jeśli jednak się tak stanie, możemy pozbyć się go bardzo łatwo poprzez dodanie odrobiny mleka. Warto to zrobić, bo sprawia to, że krem będzie jeszcze bardziej puszysty. Warto jednak pamiętać, żeby nie dodawać więcej niż 3 łyżki mleka. I to już wszystko! Krem jest gotowy, o ile nie chcemy do niego dodać jakich składników. Przykładowe dodatki do kremu poniżej.

Jak dodać smaku kremowi z masła i budyniu?

Jeśli nie mamy ochoty na waniliowy krem do tortu, możemy dodać do niego przeróżne dodatki, które kompletnie odmienią jego smak. Poniżej podajemy kilka propozycji, które doskonale pasują do tego przepisu. Warto jednak pamiętać, że możesz eksperymentować z tym kremem, ze względu na jego uniwersalność. Wszelkie dodatki zupełnie zmieniają jego aromat i i sprawiają, że zdaje się jeszcze smaczniejszy. Co dodać do kremu? Oto nasze pomysły!
• Jeśli chcemy mieć krówkowy krem do tortu, dodajmy jedno opakowanie masy kajmakowej.
• Żeby uzyskać krem malinowy wystarczy dodać pół szklanki zmiksowanych malin. Świetnie sprawdzą się też inne owoce.
• Do ananasowego kremu do tortów należy dodać sok ananasowy, zamiast połowy mleka. Warto dodać też kilka kawałków ananasów do samego kremu.
• Jeśli mamy ochotę na pyszny czekoladowy krem, wystarczy że dodamy tabliczkę roztopionej czekolady.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …