Co zrobić z polędwiczki wołowej – najprostsze przepisy na wyśmienite dania!

Kuchnia

Polędwiczka wieprzowa może być podawana w rozmaitych pysznych sosach. Szczególnie dobrze komponuje się na przykład w sosie śmietanowo-musztardowym, a także ostrzejszym sosie pieprzowym. Do polędwiczek dodasz również ziemniaki, makarony a także kaszę, na przykład w postaci dobrze znanego wszystkim pęczotto. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jakie dania możesz przygotować z polędwiczki wieprzowej!

Co zrobić z polędwiczki wieprzowej – polędwica w curry

Do przygotowania polędwicy w curry i śmietanie potrzebujesz:

  • czosnku
  • przyprawy curry
    kolendry
  • słodkiej papryki
  • kwaśnej śmietany
  • oliwy z oliwek
  • soli
  • przypraw do mięs

Do zrobienia czterech porcji potrzebujesz około 600 g polędwicy wieprzowej. Na początek należy mięso natrzeć wyciśniętym czosnkiem i z przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na około dwie godziny. Po tym czasie należy wykładać mięso na rozgrzany olej i zarumienić z każdej strony. W dalszej kolejności zalej polędwiczki dwoma szklankami wody i duś pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso będzie dostatecznie miękkie, wlej śmietanę podaną w przepisie i duś jeszcze przez około 15 minut. Danie to jest sycące i smaczne i przede wszystkim, co jest ogromnie ważne dla poczatkujących adeptów sztuki kulinarnej, nie wymaga specjalnych umiejętności! Każdy może zrobić wyśmienitą potrawę z polędwiczek!

Najpopularniejsze danie z polędwicy, czyli medaliony z polędwicy wieprzowej!

Do przygotowania tego dania potrzebujesz:

  • około 500 g polędwicy wieprzowej
  • soli
  • czarnego pieprzu
  • oliwy z oliwek
  • dwóch liści pora

Przy przyrządzaniu wszystkich dań z polędwiczek należy przede wszystkim oczyścić ją z błon, tak aby całość wyszła smacznie. Mięso kładziemy na rozgrzany olej i oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Nie wiesz co zrobić z polędwiczki wieprzowej? Medaliony to pomysł na bardzo szybki obiad! Plastry mięsa po usmażeniu po prostu owiń w liście pora a następnie usmaż na złoty kolor. Podawaj z pysznym sosem pieczarkowym, który doskonale pasuje do różnego rodzaju mięs, nie tylko do polędwicy. Jeśli szykujesz bardziej wystawny obiad, lub uroczystą kolację do polędwiczek podaj odpowiednie wino. Możesz zdecydować się na wino półwytrawne, które nie będzie zbyt cierpkie. Latem zaserwuj białe wino wytrawne, schłodzone wcześniej w lodówce – wbrew pozorom białe wino doskonale pasuje do mięs takich jak polędwiczka. Danie uzupełnij młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub gruboziarnistą kaszą z posiekaną pietruszką i polana sosem grzybowym lub pieczarkowym.

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …