Co zrobić z polędwiczki wołowej – najprostsze przepisy na wyśmienite dania!
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Polędwiczka wieprzowa może być podawana w rozmaitych pysznych sosach. Szczególnie dobrze komponuje się na przykład w sosie śmietanowo-musztardowym, a także ostrzejszym sosie pieprzowym. Do polędwiczek dodasz również ziemniaki, makarony a także kaszę, na przykład w postaci dobrze znanego wszystkim pęczotto. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jakie dania możesz przygotować z polędwiczki wieprzowej!
Co zrobić z polędwiczki wieprzowej – polędwica w curry
Do przygotowania polędwicy w curry i śmietanie potrzebujesz:
- czosnku
- przyprawy curry
kolendry - słodkiej papryki
- kwaśnej śmietany
- oliwy z oliwek
- soli
- przypraw do mięs
Do zrobienia czterech porcji potrzebujesz około 600 g polędwicy wieprzowej. Na początek należy mięso natrzeć wyciśniętym czosnkiem i z przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na około dwie godziny. Po tym czasie należy wykładać mięso na rozgrzany olej i zarumienić z każdej strony. W dalszej kolejności zalej polędwiczki dwoma szklankami wody i duś pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso będzie dostatecznie miękkie, wlej śmietanę podaną w przepisie i duś jeszcze przez około 15 minut. Danie to jest sycące i smaczne i przede wszystkim, co jest ogromnie ważne dla poczatkujących adeptów sztuki kulinarnej, nie wymaga specjalnych umiejętności! Każdy może zrobić wyśmienitą potrawę z polędwiczek!
Najpopularniejsze danie z polędwicy, czyli medaliony z polędwicy wieprzowej!
Do przygotowania tego dania potrzebujesz:
- około 500 g polędwicy wieprzowej
- soli
- czarnego pieprzu
- oliwy z oliwek
- dwóch liści pora
Przy przyrządzaniu wszystkich dań z polędwiczek należy przede wszystkim oczyścić ją z błon, tak aby całość wyszła smacznie. Mięso kładziemy na rozgrzany olej i oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Nie wiesz co zrobić z polędwiczki wieprzowej? Medaliony to pomysł na bardzo szybki obiad! Plastry mięsa po usmażeniu po prostu owiń w liście pora a następnie usmaż na złoty kolor. Podawaj z pysznym sosem pieczarkowym, który doskonale pasuje do różnego rodzaju mięs, nie tylko do polędwicy. Jeśli szykujesz bardziej wystawny obiad, lub uroczystą kolację do polędwiczek podaj odpowiednie wino. Możesz zdecydować się na wino półwytrawne, które nie będzie zbyt cierpkie. Latem zaserwuj białe wino wytrawne, schłodzone wcześniej w lodówce – wbrew pozorom białe wino doskonale pasuje do mięs takich jak polędwiczka. Danie uzupełnij młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub gruboziarnistą kaszą z posiekaną pietruszką i polana sosem grzybowym lub pieczarkowym.