Co zrobić z polędwiczki wołowej – najprostsze przepisy na wyśmienite dania!

Kuchnia

Polędwiczka wieprzowa może być podawana w rozmaitych pysznych sosach. Szczególnie dobrze komponuje się na przykład w sosie śmietanowo-musztardowym, a także ostrzejszym sosie pieprzowym. Do polędwiczek dodasz również ziemniaki, makarony a także kaszę, na przykład w postaci dobrze znanego wszystkim pęczotto. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jakie dania możesz przygotować z polędwiczki wieprzowej!

Co zrobić z polędwiczki wieprzowej – polędwica w curry

Do przygotowania polędwicy w curry i śmietanie potrzebujesz:

  • czosnku
  • przyprawy curry
    kolendry
  • słodkiej papryki
  • kwaśnej śmietany
  • oliwy z oliwek
  • soli
  • przypraw do mięs

Do zrobienia czterech porcji potrzebujesz około 600 g polędwicy wieprzowej. Na początek należy mięso natrzeć wyciśniętym czosnkiem i z przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na około dwie godziny. Po tym czasie należy wykładać mięso na rozgrzany olej i zarumienić z każdej strony. W dalszej kolejności zalej polędwiczki dwoma szklankami wody i duś pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso będzie dostatecznie miękkie, wlej śmietanę podaną w przepisie i duś jeszcze przez około 15 minut. Danie to jest sycące i smaczne i przede wszystkim, co jest ogromnie ważne dla poczatkujących adeptów sztuki kulinarnej, nie wymaga specjalnych umiejętności! Każdy może zrobić wyśmienitą potrawę z polędwiczek!

Najpopularniejsze danie z polędwicy, czyli medaliony z polędwicy wieprzowej!

Do przygotowania tego dania potrzebujesz:

  • około 500 g polędwicy wieprzowej
  • soli
  • czarnego pieprzu
  • oliwy z oliwek
  • dwóch liści pora

Przy przyrządzaniu wszystkich dań z polędwiczek należy przede wszystkim oczyścić ją z błon, tak aby całość wyszła smacznie. Mięso kładziemy na rozgrzany olej i oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Nie wiesz co zrobić z polędwiczki wieprzowej? Medaliony to pomysł na bardzo szybki obiad! Plastry mięsa po usmażeniu po prostu owiń w liście pora a następnie usmaż na złoty kolor. Podawaj z pysznym sosem pieczarkowym, który doskonale pasuje do różnego rodzaju mięs, nie tylko do polędwicy. Jeśli szykujesz bardziej wystawny obiad, lub uroczystą kolację do polędwiczek podaj odpowiednie wino. Możesz zdecydować się na wino półwytrawne, które nie będzie zbyt cierpkie. Latem zaserwuj białe wino wytrawne, schłodzone wcześniej w lodówce – wbrew pozorom białe wino doskonale pasuje do mięs takich jak polędwiczka. Danie uzupełnij młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub gruboziarnistą kaszą z posiekaną pietruszką i polana sosem grzybowym lub pieczarkowym.

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …