Proste i pyszne ciasto ze śliwkami i budyniem

Kuchnia

Śliwki to owoce dość popularne i lubiane przez większość. Jednak powidła i kompoty mogą się znudzić każdemu. Co więc ciekawego można zrobić mając śliwki i budyń w domu? Ciasto!
Oto przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem, które zawsze wyjdzie dobre, smaczne i zachwyci każdego.

Składniki

Przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem, który podajemy poniżej podaję proporcje na blaszkę o wymiarach 20×30 centymetrów.
Do zrobienia ciasta potrzebujemy :
– 500 gram śliwek,
– 300 gram mąki pszennej,
– łyżeczkę proszku do pieczenia,
– 120 gram cukru,
– 200 gram masła lub margaryny,
– jedno jajko,
– jeden budyń śmietankowy – na 500 ml mleka i 4 łyżki cukru,
– jedna łyżka cukru waniliowego,
– cukier puder do posypania ciasta.

Przygotowanie ciasta

Śliwki kroimy na ćwiartki usuwając od razu pestki. Następnie mieszamy proszek do pieczenia z mąką i cukrem. Kroimy na kawałki zimne masło – lub margarynę – i dodajemy do suchych składników. Rozcieramy całość palcami aby uzyskać drobną kruszonkę. Ewentualnie możemy miksować za pomocą miksera planetarnego lub wysypać całość na stolnicę i za pomocą noża siekać.
Kiedy uzyskamy konsystencję kruszonki dodajemy jajko do ciasto i zagniatamy je w jednolitą kulę. Takie ciasto owijamy folią i na pół godziny wkładamy do lodówki.
W tym czasie zajmujemy się budyniem. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu – najlepszy będzie zwykły budyń, na 500 mililitrów mleka i 4 łyżki cukru, gdyż osiąga najlepszą konsystencję. Do budyniu dodajemy również jedną łyżkę cukru waniliowego. Pamiętaj zagotować budyń, gdyż nie może być on za rzadki.
Po pół godziny dzielimy ciasto na dwie części – większą i mniejszą. Mniejszą zostawiamy w lodówce, a większą kroimy na plasterki i wykładamy nimi dno formy. Dziurawimy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Po 15 minutach wyciągamy i wykładamy na ciasto budyń – nie trzeba nic studzić, można od razu wyłożyć na ciepłe. Układamy na budyniu śliwki rozcięciem do góry. Możemy je posypać cukrem.
Następnie wyciągamy zamrożoną część ciasta i za pomocą tarki ścieramy na wierzch ciasta. Znów wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni przez 45 minut.
Wyciągamy z piekarnika i studzimy całość. Czekamy aż budyń zastygnie nieco dodając ciastu stabilności.
Kiedy wszystko ostygnie posypujemy całość cukrem pudrem.
Takie ciasto możemy spokojnie podawać do kawy z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych i bitą śmietaną, wysypać na wierzch kilka jeżyn lub oblać sosem owocowym. Jest to świetna opcja na popołudniowe niedzielne ciasto do kawy lub podczas spotkania rodzinnego.
Jak widać nie potrzeba przy nim zaawansowanych umiejętności i ni potrzeba dużo składników.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …