Zupa na rosole i koncentracie pomidorowym

Kuchnia

Zupa pomidorowa to jedna z klasycznych polskich zup i jedno z ukochanych dań największej liczby Polaków. Najczęściej jadamy ją w poniedziałki, ponieważ po niedzieli zostaje nam wywar z rosołu, który stanowi najlepszą bazę pod zupę pomidorową. Oczywiście, można używać bulionetek i kostek rosołowych, ale pomidorowa na rosole z przecieru zapewnia głęboki smak i aromat, których nie da się uzyskać zastępując rosół chemicznymi substytutami.

Pomidorowa na rosole z przecieru

Przygotowanie zupy pomidorowej jest zupełnie nieskomplikowane i nie stanowi wyzwania nawet dla kulinarnych laików. Pomidorowa na rosole z przecieru to zupa, której całą bazę stanowi przygotowany wcześniej rosół. Najlepiej jeśli w wywarze znalazły się różne gatunki mięsa, a przynajmniej udka z kurczaka i kawałek dobrej wołowiny. Poza nimi smaku rosołowi nadaje marchew, seler, korzeń pietruszki, opalona na palniku cebula, por i odrobina czosnku. Gotowy wywar musi być przecedzony i pozbawiony małych drobinek mięsa czy warzyw. Przelewamy go do garnka i gotujemy na niewielkim ogniu. Kiedy się zagotuje dodajemy przecier pomidorowy w ilości zależnej od ilości wywaru. Na litr rosołu powinien to być jeden średni słoiczek przecieru. Dodajemy również kilka listków laurowych, ziele angielskie, sól, pieprz i opcjonalnie kilka ząbków czosnku, które świetnie podkreślają pomidorowy smak. Aby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna dodajemy do niej zestaw ziół, a w tym tymianek, bazylię, oregano i estragon. Kiedy czosnek zmięknie, a cały pomidorowy wywar się przegryzie, zabielamy go śmietaną do zup. Tak przygotowaną zupę serwujemy na talerzach z makaronem. Najlepiej sprawdzą się nitki, muszelki lub małe świderki.

Pomidorowa na rosole po włosku

Alternatywną wersją zupy pomidorowej może być włoska minestrone. Jej nazwa pochodzi od słowa „minestra”, oznaczającego właśnie zupę. We Włoszech stanowi ona zupę na wywarze z mięsa lub na podsmażonym boczku, do którego dodaje się pomidory oraz sezonowe warzywa. Można ją również przyrządzić na bazie rosołu i zabarwić odpowiednią ilością przecieru pomidorowego. Swoją gęstość będzie zawdzięczała warzywom, które gotujemy do miękkości w pomidorowym wywarze. W zależności od sezonu, można do niej dodać niemal wszystkie warzywa, które akurat pojawiają się w sklepach, a także ulubione zioła. Doskonale sprawdzi się tutaj połączenie cukinii, pora, cebuli, czosnku, selera naciowego i ziemniaków. Takiej zupy nie zabielamy śmietaną i nie ma potrzeby, żeby podawać ją z makaronem, chociaż są zwolennicy takiego wariantu. Z rosołu, przecieru i warzyw otrzymujemy wówczas letnią zupę o bogatym bukiecie smakowym.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …