Zupa na rosole i koncentracie pomidorowym

Kuchnia

Zupa pomidorowa to jedna z klasycznych polskich zup i jedno z ukochanych dań największej liczby Polaków. Najczęściej jadamy ją w poniedziałki, ponieważ po niedzieli zostaje nam wywar z rosołu, który stanowi najlepszą bazę pod zupę pomidorową. Oczywiście, można używać bulionetek i kostek rosołowych, ale pomidorowa na rosole z przecieru zapewnia głęboki smak i aromat, których nie da się uzyskać zastępując rosół chemicznymi substytutami.

Pomidorowa na rosole z przecieru

Przygotowanie zupy pomidorowej jest zupełnie nieskomplikowane i nie stanowi wyzwania nawet dla kulinarnych laików. Pomidorowa na rosole z przecieru to zupa, której całą bazę stanowi przygotowany wcześniej rosół. Najlepiej jeśli w wywarze znalazły się różne gatunki mięsa, a przynajmniej udka z kurczaka i kawałek dobrej wołowiny. Poza nimi smaku rosołowi nadaje marchew, seler, korzeń pietruszki, opalona na palniku cebula, por i odrobina czosnku. Gotowy wywar musi być przecedzony i pozbawiony małych drobinek mięsa czy warzyw. Przelewamy go do garnka i gotujemy na niewielkim ogniu. Kiedy się zagotuje dodajemy przecier pomidorowy w ilości zależnej od ilości wywaru. Na litr rosołu powinien to być jeden średni słoiczek przecieru. Dodajemy również kilka listków laurowych, ziele angielskie, sól, pieprz i opcjonalnie kilka ząbków czosnku, które świetnie podkreślają pomidorowy smak. Aby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna dodajemy do niej zestaw ziół, a w tym tymianek, bazylię, oregano i estragon. Kiedy czosnek zmięknie, a cały pomidorowy wywar się przegryzie, zabielamy go śmietaną do zup. Tak przygotowaną zupę serwujemy na talerzach z makaronem. Najlepiej sprawdzą się nitki, muszelki lub małe świderki.

Pomidorowa na rosole po włosku

Alternatywną wersją zupy pomidorowej może być włoska minestrone. Jej nazwa pochodzi od słowa “minestra”, oznaczającego właśnie zupę. We Włoszech stanowi ona zupę na wywarze z mięsa lub na podsmażonym boczku, do którego dodaje się pomidory oraz sezonowe warzywa. Można ją również przyrządzić na bazie rosołu i zabarwić odpowiednią ilością przecieru pomidorowego. Swoją gęstość będzie zawdzięczała warzywom, które gotujemy do miękkości w pomidorowym wywarze. W zależności od sezonu, można do niej dodać niemal wszystkie warzywa, które akurat pojawiają się w sklepach, a także ulubione zioła. Doskonale sprawdzi się tutaj połączenie cukinii, pora, cebuli, czosnku, selera naciowego i ziemniaków. Takiej zupy nie zabielamy śmietaną i nie ma potrzeby, żeby podawać ją z makaronem, chociaż są zwolennicy takiego wariantu. Z rosołu, przecieru i warzyw otrzymujemy wówczas letnią zupę o bogatym bukiecie smakowym.

 

Kuchnia
Przepisy na dania do pracy z tortilli z kurczakiem i dodatkami

Przygotowanie zdrowego, pysznego i sycącego lunchu do pracy nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Zbilansowany posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia: dodaje energii, syci i poprawia nastrój. Przedstawiamy proste pomysły na dania na bazie tortilli, które możesz zabrać do pracy! Tortilla z kurczakiem do pracy …

Kuchnia
5 zdrowych pomysłów na śniadanie na słodko

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane pozwala na dostarczenie organizmowi nie tylko wymaganej dawki energii, ale również wielu odżywczych witamin i minerałów. Przedstawiamy 5 zdrowych i smacznych propozycji na słodkie śniadania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom! 1. Pomysły na śniadanie na słodko – omlety …

Kuchnia
Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.

Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka! Żeberka na słodko z miodem Składniki: 2kg żeberek 1 duża cebula 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub …