Fit pasta z awokado i jej ciekawe propozycje.

Kuchnia

Avocado, czyli smaczliwka wdzięczna, pierwotnie pochodzi z Meksyku. Jednak w bardzo szybkim czasie stało się tak popularne, że jego masową produkcją rozszerzyła się na Amerykę Środkową i Południową i dotarła aż do Europy. Patrząc na położenie naszego kraju, o wiele bardziej opłaca się nam jako Europejczykom kupować te owoce, pochodzące z Hiszpanii. Jednak z przykrością zauważam, że są one droższe od tych eksportowanych z Ameryki.
Avocado dostało docenione na świece głównie za sprawa kwasów omega, które posiada i z których składa się aż w 75%. Są to głównie kwasy jednonienasycone, które uważane są za tzw. „dobre”. Ponadto owoc zawiera również witaminę C, K, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy i potas.
W związku ze swoimi drogocennymi wartościami odżywczymi avocado tworzy zdrowy duet i polecane jest do spożycia przez dietetyków. A dzięki zawartości zdrowych tłuszczy, zalecane jest także przez osoby na różnych dietach. Można wykorzystać je do przygotowania wielu potraw, jako dodatek do sałatek, czy jako składnik past na kanapki.

Kilka propozycji na pastę z awokado:
1. Pasta z avocado i z jajkiem,
2. Pasta z avocado, suszonymi pomidorami i pestkami dyni,
3. Guacamole,
4. Pasta z avocado i ciecierzycy,

Moją ulubioną bardzo prostą w przygotowaniu i jednocześnie zdrową propozycją jest fit pasta z awokado. Do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku składników:
– Dojrzałe avocado,
– cytryna,
– ząbek czosnku,
– pieprz cytrynowy, sól.
Aby przygotować fit pasta z awokado najwięcej zachodu może zająć poszukiwanie dojrzałego avocado, ponieważ zwykle w sklepach dostępne są albo twarde, albo już dawno nienadające się do spożycia. Dlatego warto polować na ten idealny egzemplarz, aby mieć go pod ręka i móc przygotować sobie smaczny posiłek. A do czego można wykorzystać taką fit pasta z awokado?

Do czego użyć fit pasty z avocado

1. Smarowidło na kanapki to zdrowy zamiennik masła, a także opcja dla wegan i wegetarian,
2. Baza pod warzywa, szynkę, ser i wszystkie inne ulubione składniki, które chcemy zawinąć we wrapie.
3. Dodatek do makaronu. Makaron ryżowy z pastą z avocado to prawdopodobnie najszybsze danie, jakie możecie sobie wyobrazić, a do tego zdrowe i smaczne.
4. Dip do przekąsek. Kiedy zaskoczą nas goście, taki dip można zrobić w kilka minut, świetnie pasuje do nachosów, czy do maczania warzyw pokrojonych w słupki (marchewki, papryka, biała rzodkiew)
5. Dodatek do potraw z grilla. Rozpoczęły się wakacje a wraz z nimi już w pełni rozkręcił się sezon grillowy dlatego pasty z avocado mogą być świetnym dodatkiem do pieczonej karkówki, kiełbaski czy grillowanych warzyw.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …