Jak ratować niedopieczony sernik?

Kuchnia

Nie wszystko wychodzi tak jakbyśmy chcieli. Niektóre rzeczy czasami nam nie wyjdą za pierwszym razem, ale niektóre z nich da się jeszcze ocalić. Jak na przykład niedopieczony sernik.
Co zrobić, jeśli z naszego ciasta wyszła klapa? Jak uratować ciasto?

Niedopieczony sernik jak uratować?

Wszystko zależy od tego z jaką sytuacją mamy do czynienia. Tutaj pomoże test suchego patyczka. Włóż cienki patyczek do ciasta i powoli wyciągnij. Jeśli patyczek jest mokry, ciasto jest surowe, jeśli jest suchy jest już okej. A co jeśli tylko koniec patyczka jest mokry?
Mamy niedopieczony spód. Trzeba tu zrobić jeden myk, który pozwoli na dopieczenie spodu przy jednoczesnym nie spaleniu góry.
Wyciągamy ciasto z piekarnika i jeszcze gorące nakrywamy folią aluminiową. Matowa strona do wewnątrz. Następnie wkładamy do gorącego piekarnika na jeszcze kilka minut, na niższy poziom.
Dzięki temu ciasto dostanie więcej ciepła od spodu i się dopiecze, a jednocześnie mniej ciepła od góry, więc się nie spali.
Pamiętaj jednak, że to działa tylko w przypadku ciepłego ciasta. Jeśli zauważysz, że jest niedopieczone po ostudzeniu potrzebny jest inny sposób.

Wystygnięte, niedopieczone ciasto

Taki wypiek również da się uratować, ale w nieco inny sposób. Nie ostudzone ciasto możemy tak uratować, że niczego nie będzie widać. W przypadku przestygniętych mamy dwa pomysły, ale nie wygląd na tym traci.

#1 Deser w pucharkach
Wykrój upieczone fragmenty ciasta i umieść je w pucharkach na desery. Dodaj budyń, kawałki herbatników i konfiturę owocową. Podaj jako deser w pucharkach.
Jeśli nie wspomnisz, że miało być to ciasto, raczej nikt się nie zorientuje, że niespotykany i pyszny deser jest niedopieczonym sernikiem, szarlotką lub biszkoptem.

#2 Krem, polewa, orzechy…
Zaczyna się podobnie jak w przypadku pierwszego, ale zamiast upieczonych części usuwamy niedopieczone. Najłatwiej to zrobić poprzez przekrojenie ciasta na dwa placki. Następnie usuwamy niedopieczone części. Na jeden placek nakładamy krem, budyń, lub konfitury. Następnie składamy ciasto razem i za pomocą gęstego kremu maskujemy “brzydkie i nieregularne łączenie”. Zamiast kremu możemy użyć oczywiście polewy, jednak ona może wyolbrzymić wszelkie nierówności na cieście. Dobrym sposobem jest również krem i jakiekolwiek posypki, orzechy, wiórki kokosowe lub nawet owoce.

Podsumowanie

Niedopieczony sernik jak uratować nie jest tak ciężkim tematem. Trzeba jednak pamiętać, żeby sprawdzić stan ciasta przed jego studzeniem. Ciepłe możemy jeszcze jakoś dopiec, wystudzone jest już trudniej.

 

Kuchnia
Grill w stylu amerykańskim – sekrety idealnych steków i żeberek

Kuchnia amerykańska to zróżnicowana mieszanka kultur, tradycji i kulinarnych inspiracji z całego świata. Wywodzi się z czasów kolonialnych, kiedy pierwsi osadnicy zaczęli łączyć swoje rodzime tradycje kulinarne z nowo poznanymi składnikami i technikami. Ważny wpływ miały kuchnie rdzennych Amerykanów, którzy wprowadzili do jadłospisu takie produkty jak kukurydza, fasola czy dynia. …

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …