Gotowanie w japońskim stylu

Kuchnia

Kuchnia japońska kojarzy się przed wszystkim z orientalnymi, nietuzinkowymi daniami, mnóstwem przypraw i składnikami, których na co dzień nie znajdziemy w naszych kuchniach. Przedstawiamy najpopularniejsze dania japońskie, których z pewnością warto spróbować!

1. Sushi

Sushi to oczywiście najpopularniejsze danie japońskie. Te niewielkie krążki wykonane są ze specjalnej odmiany ryżu i różnych dodatków: owoców morza, warzyw i przypraw. Niektóre odmiany sushi zawinięte są w cienkie płatki specjalnej odmiany glonów. Wśród składników wykorzystywanych do przyrządzenia sushi wyróżnić można owoce morza (np. krewetki, kalmary), surowe i wędzone ryby, grzyby shiitake i warzywa marynowane (np. imbir, rzodkiew).

2. Ramen

Ramen to najsłynniejsza japońska zupa, która może nieco przypominać popularny polski rosół. Mięsny wywar przygotowywany jest z wieprzowiny lub drobiu, rzadziej ryb i warzyw. Do jego przyrządzenia stosuje się specjalny makaron pszenny, a także liczne dodatki: kiełki fasoli, pędy bambusa, wodorosty nori, a także specjalną pastę rybną i ugotowane na twardo jaja.

3. Gyoza

Japońska kuchnia usatysfakcjonuje także miłośników pierogów. Japońskie pierożki gyoza są zwykle podsmażane na oleju, a następnie krótko duszona. Faszeruje się je wieprzowiną lub wołowiną z dodatkiem aromatycznych przypraw i odrobiną sosu sojowego.

4. Tempura

W kuchni japońskiej nie brakuje kalorycznych, ale wyjątkowo pysznych przysmaków. Tempura to rodzaj panierki, którą obtacza się warzywa lub mięso, a następnie całość smaży się na głębokim oleju – choć oryginalnie pochodzi ona z Portugalii, w rzeczywistości dania z tempurą znajdziemy w wielu japońskich barach szybkiej obsługi. W tempurze zapanierować można m.in. kawałki mięsa i ryb, owoce morza (np. kalmary lub krewetki), a także różne warzywa.

5. Makaron udon

Makaron udon to jedna z podstaw japońskiej kuchni. Cienkie, pszenne kluseczki podawane są w tradycyjnych domach, barach szybkiej obsługi, a także w wykwintnych restauracjach. Makaron udon podaje się jako dodatek do wyjątkowo aromatycznego, gęstego bulionu z dodatkiem ryb i owoców morza.

 

Kuchnia
Przepisy na dania do pracy z tortilli z kurczakiem i dodatkami

Przygotowanie zdrowego, pysznego i sycącego lunchu do pracy nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Zbilansowany posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia: dodaje energii, syci i poprawia nastrój. Przedstawiamy proste pomysły na dania na bazie tortilli, które możesz zabrać do pracy! Tortilla z kurczakiem do pracy …

Kuchnia
5 zdrowych pomysłów na śniadanie na słodko

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane pozwala na dostarczenie organizmowi nie tylko wymaganej dawki energii, ale również wielu odżywczych witamin i minerałów. Przedstawiamy 5 zdrowych i smacznych propozycji na słodkie śniadania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom! 1. Pomysły na śniadanie na słodko – omlety …

Kuchnia
Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.

Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka! Żeberka na słodko z miodem Składniki: 2kg żeberek 1 duża cebula 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub …