Gotowanie w japońskim stylu

Kuchnia

Kuchnia japońska kojarzy się przed wszystkim z orientalnymi, nietuzinkowymi daniami, mnóstwem przypraw i składnikami, których na co dzień nie znajdziemy w naszych kuchniach. Przedstawiamy najpopularniejsze dania japońskie, których z pewnością warto spróbować!

1. Sushi

Sushi to oczywiście najpopularniejsze danie japońskie. Te niewielkie krążki wykonane są ze specjalnej odmiany ryżu i różnych dodatków: owoców morza, warzyw i przypraw. Niektóre odmiany sushi zawinięte są w cienkie płatki specjalnej odmiany glonów. Wśród składników wykorzystywanych do przyrządzenia sushi wyróżnić można owoce morza (np. krewetki, kalmary), surowe i wędzone ryby, grzyby shiitake i warzywa marynowane (np. imbir, rzodkiew).

2. Ramen

Ramen to najsłynniejsza japońska zupa, która może nieco przypominać popularny polski rosół. Mięsny wywar przygotowywany jest z wieprzowiny lub drobiu, rzadziej ryb i warzyw. Do jego przyrządzenia stosuje się specjalny makaron pszenny, a także liczne dodatki: kiełki fasoli, pędy bambusa, wodorosty nori, a także specjalną pastę rybną i ugotowane na twardo jaja.

3. Gyoza

Japońska kuchnia usatysfakcjonuje także miłośników pierogów. Japońskie pierożki gyoza są zwykle podsmażane na oleju, a następnie krótko duszona. Faszeruje się je wieprzowiną lub wołowiną z dodatkiem aromatycznych przypraw i odrobiną sosu sojowego.

4. Tempura

W kuchni japońskiej nie brakuje kalorycznych, ale wyjątkowo pysznych przysmaków. Tempura to rodzaj panierki, którą obtacza się warzywa lub mięso, a następnie całość smaży się na głębokim oleju – choć oryginalnie pochodzi ona z Portugalii, w rzeczywistości dania z tempurą znajdziemy w wielu japońskich barach szybkiej obsługi. W tempurze zapanierować można m.in. kawałki mięsa i ryb, owoce morza (np. kalmary lub krewetki), a także różne warzywa.

5. Makaron udon

Makaron udon to jedna z podstaw japońskiej kuchni. Cienkie, pszenne kluseczki podawane są w tradycyjnych domach, barach szybkiej obsługi, a także w wykwintnych restauracjach. Makaron udon podaje się jako dodatek do wyjątkowo aromatycznego, gęstego bulionu z dodatkiem ryb i owoców morza.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …