Przepisy na dania ze śliwkami – biszkopt, desery i dania mięsne

Kuchnia

Śliwki to prawdziwe, polskie “superfoods”. Późnym latem i wczesną jesienią obficie rosną w całej Polsce. W sezonie są tanie, wyjątkowo aromatyczne i smaczne, o słodko-kwaśnym smaku, który doskonale komponuje się z różnymi składnikami. To także wyjątkowa bomba witaminowa, którą warto wprowadzić do swojej kuchni jako wspaniały dodatek do deserów i dań mięsnych, a także w formie odżywczych soków i lekkich, oczyszczających organizm kompotów owocowych.

Śliwki – właściwości zdrowotne

Śliwki znane są ze swojego znakomitego wpływu na układ pokarmowy. Ze względu na bardzo dużą zawartość pektyn doskonale regulują trawienie, przynoszą ulgę w uporczywych zaparciach i oczyszczają jelita. Są także wyjątkowo bogate w witaminy: w szczególności w witaminy C, A oraz E. Wpływają pozytywnie na kondycję skóry, zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu się, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe. Regularne spożywanie śliwek zalecane jest osobom cierpiącym na choroby układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo śliwki bogate są w potas i żelazo – ze względu na wysoką zawartość tych pierwiastków poleca się je kobietom w ciąży, które często cierpią na anemię. Śliwki są owocami niskokalorycznymi. W 100g owoców znajduje się około 45kcal, przez co stanowią idealny słodki dodatek do dań w diecie odchudzającej.

Jak wykorzystać śliwki w kuchni?

Śliwki są wyjątkowo uniwersalnym owocem, który znajdzie zastosowanie w każdej kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów. Z suszonych owoców przyrządza się tradycyjny kompot bożonarodzeniowy. Latem i jesienią możemy wykorzystać również świeże owoce śliwy do ugotowania pysznego, orzeźwiającego napoju serwowanego na zimno. Śliwki sprawdzą się również w daniach wytrawnych: doskonale pasują do czerwonego mięsa, dziczyzny i drobiu. Suszonymi owocami śliwki możemy nadziać kaczkę lub wykorzystać je do przyrządzenia aromatycznego sosu. Dodaje się je także do dań z kapusty (m.in. bigosu), gulaszów mięsnych oraz różnego rodzaju przystawek.

Przepisy na biszkopt ze śliwkami i inne desery

Jeśli chodzi o przepisy na biszkopt ze śliwkami największą popularnością cieszy się proste ciasto. Ze śliwek przygotować możemy również smaczne, kruche ciasta i ciasteczka, których słodycz doskonale współgra z kwaskowatym posmakiem owoców. Śliwki doskonale nadają się do przyrządzania tarty owocowej, a także deserów na bazie kruszonki. Rzadziej śliwki wykorzystuje się do deserów lodowych oraz mlecznych. Ze śliwek możemy przyrządzić również smaczne rogaliki posypane grubym cukrem.

 

Kuchnia
Dieta na święta- czyli co jeść, a czego unikać

Zbliżają się święta, a wraz z nimi pokusy kulinarne. “Dieta na święta” nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. W tym artykule pokażemy, jak cieszyć się świątecznymi smakami, dbając jednocześnie o zdrowie i dobre samopoczucie. Wyjaśniamy też, dlaczego warto wykonać badanie krwi w domu! Czym jest dieta na święta? Dieta …

Kuchnia
Odkryj Tajemnice Greckiej Kuchni: Najlepsze Przepisy na Autentyczne Potrawy

Czy kiedykolwiek pragnąłeś przenieść się do słonecznej Grecji, smakując wyjątkowe dania, które królują na śródziemnomorskich stołach? Dzięki naszym przepisom na dania kuchni greckiej, możesz poczuć się jak prawdziwy grecki kucharz, przygotowując autentyczne potrawy zgodnie z tradycją tego pięknego kraju. Sprawdź, jakie kulinarne skarby kryją się w greckiej kuchni i zainspiruj …

Kuchnia
Poznaj 3 najpopularniejsze metody palenia kawy

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a dla wielu osób stanowi ważny, codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Począwszy od tanich ziaren aż po te ekskluzywne rodzaje takie jak Kopi Luwak, metoda palenia ma ogromne znaczenie w wydobywaniu nut smakowych. W zależności od techniki palenia ziaren …