Przepis na makaron z cukinii

Kuchnia

Makaron to jedno z najpopularniejszych dań, jak i składnik, który pojawia się w sałatkach czy zupach. Mączny wyrób włoskiego pochodzenia podbił podniebienia i serca na całym świecie, ale czy da się go w jakiś sposób zastąpić? Jeżeli rezygnuje się z jego spożywania z powodów zdrowotnych, można przygotować jego warzywną wersję. Przepis na makaron z cukinii może się sprawdzić.

Cukinia – wspaniałe warzywo

Cukinia to warzywo pełne właściwości odżywczych, którego nie powinno zabraknąć w jadłospisie, zwłaszcza w sezonie, kiedy jest łatwo dostępny i w przystępnej cenie. Znajduje się w czołowej dwudziestce najchętniej uprawianych warzyw w Polsce.

Cukinia jest lekkostrawna, ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobą na diecie odchudzającej i cukrzykom. Wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych: działa antyrakowo, wpływa korzystnie na narząd wzroku – zawiera bowiem sporo luteiny i zeaksantyny – odkwasza organizm, wzmacnia odporność. Przez zawartość kwasy foliowego cukinia polecana jest także kobietom w ciąży – kwas wpływa na prawidłowy rozwój dziecka w łonie matki.

Cukinia jest źródłem białka, błonnika. Jest bogata w żelazo, potas i magnez, znaleźć w niej można sporo witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Jej spożywanie wpływa na trawienie, redukuje stres, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Przepis na makaron z cukinii jest bardzo prosty, a taka wersja sprawdzi się idealnie jako lekki obiad w letni dzień czy szybko posiłek na lunch.

Składniki:

– 2 średnie cukinie (około 600 g)
– 1 łyżka oliwy extra virgin
– 120 g wędzonego boczku
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 60 ml śmietanki 30%
– 3 łyżki tartego parmezanu
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie

Cukinie przepuścić przez tarkę spiralną lub obrać specjalną obieraczką do julienne. Jeżeli nie ma takich narzędzi, cukinie pokroić wzdłuż na plastry, a każdy plaster na cienkie paseczki „spaghetti”. Skrócić paski, krojąc we w 2-3 miejscach.
Na większej patelni na oliwie zeszklić, a następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w kosteczkę boczek. Powinno to zająć około 7 minut, od czasu do czasu zawartość patelni wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
Dodać cukinię oraz natkę pietruszki i smażyć przez ok. 3 minuty od czasu do czasu mieszając aż cukinia zmięknie. W międzyczasie doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli.
Wlać śmietankę, dodać parmezan, zagotować, wymieszać. W razie potrzeby chwilę pogotować, by sos zgęstniał.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …