Fit naleśniki na bazie budyniu

Kuchnia

Fit naleśniki budyniowe to pomysł na szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie. Świetnie sprawdzą się również jako słodka przekąska do kawy, lunch na wynos czy lekką kolację. Choć naleśniki zazwyczaj kojarzą się z wysoką kalorycznością, ta wersja popularnego dania skradnie serca wszystkim tym, którzy są na diecie albo na co dzień dbają o linię. Przygotowanie posiłku trwa niewiele więcej niż zrobienie sobie kanapki, a walory smakowe mogą spowodować, że przepis ten na stałe zagości w naszej kuchni.

Fit naleśniki budyniowe

Zazwyczaj podstawowym składnikiem ciasta na naleśniki jest mąka. To jej spożywanie często ma wpływ na dodatkowe centymetry w pasie. W przepisie na dietetyczne naleśniki budyniowe mąka została zastąpiona paczką budyniu. Zawarta w nim skrobia świetnie zastąpi mąkę, a ponadto nada naleśnikom pyszny, budyniowy posmak. Jeśli mamy uczulenie na soję, gluten czy inne składniki, których śladowe ilości mogą znajdować się w opakowaniu budyniu, należy dokładnie czytać skład i znaleźć taki, który nie wyrządzi nam krzywdy. Aby przygotować około pięciu dietetycznych naleśników, należy przygotować pół szklanki mleka, jedno jajko, opakowanie budyniu o dowolnym smaku, łyżkę oleju rzepakowego oraz dwie łyżki miodu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą blendera lub miksera, a następnie rozgrzać patelnię. Jeśli nie mamy patelni do naleśników, wystarczy zwykła o wielkości, która nam odpowiada. Nie nalewamy na patelnię żadnego tłuszczu, ponieważ jest on już w cieście. Chochlą nalewamy tyle ciasta, aby rozlane tworzyło naleśnika o pożądanej grubości i smażymy około dwóch minut z każdej strony.

Z czym jeść dietetyczne naleśniki?

Skoro już wybieramy przepis na fit naleśniki zamiast zwykłych, szkoda by było po usmażeniu wysmarować je masłem orzechowym lub Nutellą i w minutę nadrobić wszystkie kalorie zredukowane podczas przygotowania ciasta. Naleśniki budyniowe świetnie smakują z lekkim twarożkiem i odrobiną miodu. Jeśli mamy miód z malinami lub truskawkami, to niewiele więcej nam będzie trzeba. Świetnym rozwiązaniem jest również połączenie twarogu ze świeżymi truskawkami, jagodami czy malinami. Jeśli wolimy słodkie smaki, można wymieszać jogurt grecki lub islandzki skyr z wanilią, miodem i migdałami, a potem posmarować naleśniki słodką masą. Sposobem na chrupiącą przekąskę będzie wymieszanie jogurtu greckiego z miodem, rodzynkami i prażonymi orzechami. Przepisów jest mnóstwo, a innowacje powstają codziennie w wielu kuchniach. Ważne, żeby w zdrowym cieście naleśnikowym znalazły się dodatki, za którymi przepadamy.

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …