Fit naleśniki na bazie budyniu

Kuchnia

Fit naleśniki budyniowe to pomysł na szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie. Świetnie sprawdzą się również jako słodka przekąska do kawy, lunch na wynos czy lekką kolację. Choć naleśniki zazwyczaj kojarzą się z wysoką kalorycznością, ta wersja popularnego dania skradnie serca wszystkim tym, którzy są na diecie albo na co dzień dbają o linię. Przygotowanie posiłku trwa niewiele więcej niż zrobienie sobie kanapki, a walory smakowe mogą spowodować, że przepis ten na stałe zagości w naszej kuchni.

Fit naleśniki budyniowe

Zazwyczaj podstawowym składnikiem ciasta na naleśniki jest mąka. To jej spożywanie często ma wpływ na dodatkowe centymetry w pasie. W przepisie na dietetyczne naleśniki budyniowe mąka została zastąpiona paczką budyniu. Zawarta w nim skrobia świetnie zastąpi mąkę, a ponadto nada naleśnikom pyszny, budyniowy posmak. Jeśli mamy uczulenie na soję, gluten czy inne składniki, których śladowe ilości mogą znajdować się w opakowaniu budyniu, należy dokładnie czytać skład i znaleźć taki, który nie wyrządzi nam krzywdy. Aby przygotować około pięciu dietetycznych naleśników, należy przygotować pół szklanki mleka, jedno jajko, opakowanie budyniu o dowolnym smaku, łyżkę oleju rzepakowego oraz dwie łyżki miodu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą blendera lub miksera, a następnie rozgrzać patelnię. Jeśli nie mamy patelni do naleśników, wystarczy zwykła o wielkości, która nam odpowiada. Nie nalewamy na patelnię żadnego tłuszczu, ponieważ jest on już w cieście. Chochlą nalewamy tyle ciasta, aby rozlane tworzyło naleśnika o pożądanej grubości i smażymy około dwóch minut z każdej strony.

Z czym jeść dietetyczne naleśniki?

Skoro już wybieramy przepis na fit naleśniki zamiast zwykłych, szkoda by było po usmażeniu wysmarować je masłem orzechowym lub Nutellą i w minutę nadrobić wszystkie kalorie zredukowane podczas przygotowania ciasta. Naleśniki budyniowe świetnie smakują z lekkim twarożkiem i odrobiną miodu. Jeśli mamy miód z malinami lub truskawkami, to niewiele więcej nam będzie trzeba. Świetnym rozwiązaniem jest również połączenie twarogu ze świeżymi truskawkami, jagodami czy malinami. Jeśli wolimy słodkie smaki, można wymieszać jogurt grecki lub islandzki skyr z wanilią, miodem i migdałami, a potem posmarować naleśniki słodką masą. Sposobem na chrupiącą przekąskę będzie wymieszanie jogurtu greckiego z miodem, rodzynkami i prażonymi orzechami. Przepisów jest mnóstwo, a innowacje powstają codziennie w wielu kuchniach. Ważne, żeby w zdrowym cieście naleśnikowym znalazły się dodatki, za którymi przepadamy.

Kuchnia
Dieta na święta- czyli co jeść, a czego unikać

Zbliżają się święta, a wraz z nimi pokusy kulinarne. “Dieta na święta” nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. W tym artykule pokażemy, jak cieszyć się świątecznymi smakami, dbając jednocześnie o zdrowie i dobre samopoczucie. Wyjaśniamy też, dlaczego warto wykonać badanie krwi w domu! Czym jest dieta na święta? Dieta …

Kuchnia
Poznaj 3 najpopularniejsze metody palenia kawy

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a dla wielu osób stanowi ważny, codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Począwszy od tanich ziaren aż po te ekskluzywne rodzaje takie jak Kopi Luwak, metoda palenia ma ogromne znaczenie w wydobywaniu nut smakowych. W zależności od techniki palenia ziaren …

Kuchnia
Podstawy cukiernictwa – o czym warto pamiętać?

Przygotowanie słodkich łakoci w postaci ciastek, babeczek, muffinek, apetycznych ciast i tortów wymaga zastosowania odpowiednich akcesoriów. Osoby, które szykują się na fascynującą przygodę z cukiernictwem, powinny rozpocząć ją właśnie od zakupu właściwych przyborów, bez których nie jest możliwe przygotowanie żadnego wypieku. Produkty wykonane z pierwszej klasy surowców gwarantują bezproblemowe i …