Inne spojrzenie na kanapkę

Kuchnia

Kanapki to jeden z najczęstszych wyborów, jeżeli chodzi o pierwsze czy drugie śniadanie. Zabierane są do szkoły czy pracy, sprawdzają się również jako posiłek w podróży. Na ich popularność wpływa to, że można dodać do nich wiele składników. Czy kanapka może być zaskakująca? Tak, jeżeli jest to kanapka z klopsem w duchu zero waste – wykorzystująca pozostałość z innego posiłku.

Smaczna kanapka z mięsem

Z obiadu zostały kotlety mielone i nie wiadomo, co z nimi zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Można je natomiast użyć do kanapki. Jeżeli nie ma kotletów, można je przygotować i także za ich sprawą stworzyć smaczną kanapkę.

Do przygotowania takiej kanapki zamiast chleba lepiej sprawdzi się bagietka. A poza tym składniki, które uczynią ją bardzo smaczną i pożywną.

Tak stworzona kanapka z klopsem będzie trudniejsza do zabrania ze sobą – do tego polecają się plastikowe, zamykane pojemniki – ale dla takiego smaku z pewnością będzie pojawiała się równie często, co tradycyjne.

Składniki:

– 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 1 łyżka bułki tartej
– 1 jajko
– 1 ząbek czosnku
– ½ cebuli
– sól
– oliwa z oliwek

Sos:
– 200 g pomidorów z puszki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 2 szczypty suszonego oregano
– 1 łyżka suszonej bazylii
– ½ cebuli
– sól, pieprz

– 2 bagietki pszenne

Przygotowanie

Do miski włożyć mięso, dodać bułkę tartą, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wbić jajko i dorzucić drobno posiekaną cebulę.
Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Na patelni rozgrzać oliwę
Formować kotlety z mięsa i wrzucać na oliwę.
Smażyć około 5 minut, obracając co jakiś czas do uzyskania zrumienionego koloru.
W międzyczasie zrobić sos: w rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić na nią posiekaną cebulę i czosnek.
Jak się przyrumieni i zacznie ładnie pachnieć, dodać pomidory i przyprawy.
Zagotować i zmniejszyć ogień.
Bagietki rozciąć wzdłuż – tak żeby ich całkiem nie przeciąć – zostawić między pół a jednym centymetrem.
Włożyć je na 5 minut do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem
Posmarować bagietki w środku sosem.
Do środka dodać mięso.
Bagietki gotowe. Można również wzbogacić je o plasterki żółtego sera i piklowane ogórki bądź plasterki papryczki jalapeno.

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …