Inne spojrzenie na kanapkę

Kuchnia

Kanapki to jeden z najczęstszych wyborów, jeżeli chodzi o pierwsze czy drugie śniadanie. Zabierane są do szkoły czy pracy, sprawdzają się również jako posiłek w podróży. Na ich popularność wpływa to, że można dodać do nich wiele składników. Czy kanapka może być zaskakująca? Tak, jeżeli jest to kanapka z klopsem w duchu zero waste – wykorzystująca pozostałość z innego posiłku.

Smaczna kanapka z mięsem

Z obiadu zostały kotlety mielone i nie wiadomo, co z nimi zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Można je natomiast użyć do kanapki. Jeżeli nie ma kotletów, można je przygotować i także za ich sprawą stworzyć smaczną kanapkę.

Do przygotowania takiej kanapki zamiast chleba lepiej sprawdzi się bagietka. A poza tym składniki, które uczynią ją bardzo smaczną i pożywną.

Tak stworzona kanapka z klopsem będzie trudniejsza do zabrania ze sobą – do tego polecają się plastikowe, zamykane pojemniki – ale dla takiego smaku z pewnością będzie pojawiała się równie często, co tradycyjne.

Składniki:

– 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 1 łyżka bułki tartej
– 1 jajko
– 1 ząbek czosnku
– ½ cebuli
– sól
– oliwa z oliwek

Sos:
– 200 g pomidorów z puszki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 2 szczypty suszonego oregano
– 1 łyżka suszonej bazylii
– ½ cebuli
– sól, pieprz

– 2 bagietki pszenne

Przygotowanie

Do miski włożyć mięso, dodać bułkę tartą, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wbić jajko i dorzucić drobno posiekaną cebulę.
Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Na patelni rozgrzać oliwę
Formować kotlety z mięsa i wrzucać na oliwę.
Smażyć około 5 minut, obracając co jakiś czas do uzyskania zrumienionego koloru.
W międzyczasie zrobić sos: w rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić na nią posiekaną cebulę i czosnek.
Jak się przyrumieni i zacznie ładnie pachnieć, dodać pomidory i przyprawy.
Zagotować i zmniejszyć ogień.
Bagietki rozciąć wzdłuż – tak żeby ich całkiem nie przeciąć – zostawić między pół a jednym centymetrem.
Włożyć je na 5 minut do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem
Posmarować bagietki w środku sosem.
Do środka dodać mięso.
Bagietki gotowe. Można również wzbogacić je o plasterki żółtego sera i piklowane ogórki bądź plasterki papryczki jalapeno.

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …