Poznaj 3 najpopularniejsze metody palenia kawy
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a dla wielu osób stanowi ważny, codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Począwszy od tanich ziaren aż po te ekskluzywne rodzaje takie jak Kopi Luwak, metoda palenia ma ogromne znaczenie w wydobywaniu nut smakowych. W zależności od techniki palenia ziaren oraz palarni powstały napój będzie charakteryzował się odmiennym smakiem i aromatem.
Wypalanie ziaren kawy
Wypalanie ziaren jest kluczowym procesem, podczas którego wydobywa się odpowiedni aromat napoju. W zależności od gatunku ziaren specjalistyczna palarnia kawy powinna dostosować stopień wypalenia ziaren tak, aby osiągnąć jak największe bogactwo smaków i zapachów. Poprzez odpowiednie wypalenie można wzmocnić i uwydatnić pożądane cechy smakowe, takie jak nuty owocowe, czekoladowe, orzechowe czy karmelowe.
Podczas zabiegu wypalania dochodzi także do usunięcia niepożądanych substancji nadających gorzki smak. Wypalanie ziaren kawowca umożliwia także osiągnięcie równowagi między kwasowością a goryczą w napoju. Również Kopi Luwak, mimo niekonwencjonalnego sposobu produkcji wymaga palenia ziaren, co świadczy o kluczowej roli tego procesu.
Rodzaje palenia kawy
Wyróżniamy trzy główne rodzaje palenia kawy: jasne, średnie i mocne. Palenie jasne przeprowadza się w temperaturze około 200°C, a ziarna przybierają jasny, cynamonowy kolor. Jeśli chodzi o smak, wyczuwalna jest delikatna kwasowość i cytrusowe nuty. Zawartość kofeiny jest wysoka.
Palenie średnie wykorzystuje temperatury od 210°C do 220°C. Palarnie specjalizujące się w tej metodzie wypalania, produkują ziarna, z których powstały napój jest mniej kwaśny, natomiast posiada cenione nuty orzechowe i czekoladowe.
Wypalanie w temperaturze 250°C to tak zwane palenie ciemne. W tak wysokiej temperaturze cukry zawarte w ziarnach kawowca ulegają karmelizacji, a same ziarna przybierają bardzo ciemny, brązowy kolor. Napój posiada charakterystyczne goryczkowe nuty, natomiast zawartość kofeiny jest znacznie niższa.
Kopi Luwak — najdroższa kawa na świecie
Kopi Luwak to jedna z najbardziej ekskluzywnych i kontrowersyjnych kaw na świecie. Pochodzi z Indonezji, a sam proces produkcji różni się w porównaniu do tradycyjnych ziaren. Uzyskiwanie Kopi Luwak wiąże się z udziałem cywety azjatyckiej. Po spożyciu owoców kawowca, w odchodach tych ssaków można znaleźć niewytrawione ziarna. Odchody są następnie zbierane, czyszczone i poddawane obróbce.
W palarniach zajmujących się wypalaniem Kopi Luwak powstają ziarna, z których uzyskany napój posiada delikatny i gładki smak. Można w niej odnaleźć nuty karmelu, czekolady, orzechów, przypraw czy owoców.
Wybierz swój smak kawy
Na smak napoju wpływa także wiele innych czynników, takich jak pochodzenie ziaren, ich jakość, czy stopień wyspecjalizowania palarni. Ważne jest, aby wybierać zaufane źródła i decydować się na zakup od renomowanych dostawców, by mieć pewność, że otrzymasz produkt wysokiej jakości.