Prosty przepis na sernik tradycyjny
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Sernik. Samo to słowo potrafi wywołać uśmiech na ludzkiej twarzy. W wielu odmianach: nowojorski, czyli amerykański, na ciemnym spodzie, japoński przypominający suflet, baskijski, niemiecki z kwaśnej śmietany i z mandarynkami – nieważne, jaki się wybierze, sernika zdaje się być idealny na poprawę humoru i sprawdza się jako towarzysz każdej kawy. Czy w jego wykonaniu kryje się magia? Nie, wystarczy bowiem prosty przepis na sernik tradycyjny ze zwykłych składników, by cieszyć się jego wspaniałością.
Jego wysokość – sernik
Sernik to ciasto, które na stałe wpisało się na listę uwielbianych przez Polaków wypieków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego rodzinnych spotkań, uroczystości czy świąt. Z rodzynkami, z brzoskwiniami, na ciemnym spodzie, z bezą lub polewą, w wersji na zimną – nieważne, jak przygotowany, sernik zwykle bardzo szybko znika ze stołów i nikt nie ma większych oporów, by poprosić o jego dokładkę.
Sernik to idealny sposób na przemycenie do diety białego sera – w ten sposób dostarcza się organizmowi białka i wapnia, bez których kości człowieka nie będą miały łatwego życia. Do tego jest idealnie słodki, nic więc dziwnego, że tak łatwo się do niego przekonać. Do tego pozbawiony jest konserwantów, więc śmiało – jedz na zdrowie!
Podany poniżej prosty przepis na sernik tradycyjny pozwoli w łatwy sposób cieszyć się tym smacznych ciastem w najprostszym wydaniu i umilić sobie każde, nawet pełne deszczu, popołudnie.
Składniki:
– 1 kg tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego, na przykład z wiaderka
– 6 dużych jajek
– 100 g masła
– 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 170 g drobnego cukru lub cukru pudru
Przepis na formę prostokątną 22×30 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm.
Wykonanie
W misce umieścić twaróg tłusty uprzednio zmielony dwukrotnie w maszynce. Można też użyć dobrej jakości, tłustego i nierzadkiego sera z wiaderka. Wsypać łyżkę mąki pszennej oraz pięć nie za czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej. Składniki te wymieszać dokładnie lub skorzystać z miksera ustawionego na niskie obroty.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dużych jajek umieścić w osobnej misce z niepełną szklanką cukru drobnego lub cukru pudru oraz 100 gramami miękkiego masła. Żółtka, miękkie masło oraz cukier ucierać mikserem przez pięć minut na jasny, puszysty krem.
Słodki krem umieścić w misce z twarogiem uprzednio wymieszanym ze skrobią i mąką pszenną. Całość miksować przez chwilę na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
W czystej i suchej, szklanej lub metalowej misce ubić na sztywno białka jajek. Białka ubijać nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Pianę z białek dodawać porcjami do miski z masą sernikową. Po każdej porcji delikatnie wmieszać pianę w masę. W ten sposób wmieszaj całą pianę.
Przygotować formę do pieczenia. Dno formy wyłożyć papierem. Przyciąć papier do pieczenia, by wyłożyć nim też boki formy. Najpierw jednak boki od wewnątrz wysmarować miękkim masłem lub margaryną kanapkową.
Wyłożyć masę serową do formy i wyrównać powierzchnię. Sernik tradycyjny umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Opcja pieczenia – góra/dół. Piec przez 60 minut.