Nasiona chia w mleku kokosowym i inne superfood

Kuchnia

Mianem superfood określa się grupę pokarmów, która ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Już niewielka ilość owoców, warzyw czy nasion zawiera bardzo dużą ilość witamin i minerałów, które znakomicie wpływają na ludzki organizm. Przedstawiamy 5 superfood, które warto regularnie spożywać!

1. Nasiona chia w mleku kokosowym

Nasiona chia to prawdziwe superfood. Zawierają bardzo dużą ilość błonnika, który doskonale wspomaga pracę układu pokarmowego. Są także wyjątkowo bogate w kwasy tłuszczowe wspierające funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. W nasionach chia znajduje się również duża ilość wapnia, łatwo przyswajalne białko oraz witaminy z grupy B. Nasiona chia w mleku kokosowym świetnie sprawdzą się jako pożywny deser lub jako drugie śniadanie z dodatkiem owoców i orzechów.

2. Żurawina

Żurawina określana jest mianem polskiego odpowiednika jagód goi. Te drobne, niepozorne owoce są wyjątkowo bogate w witaminę C, która posiada zbawienny wpływ na zdrowie, doskonale reguluje pracę układu pokarmowego, a także wspomaga regenerację naskórka i wspiera układ odpornościowy. Z żurawiną powinny zaprzyjaźnić się wszystkie kobiety, które cierpią na nawracające infekcje układu moczowego. Żurawina wykazuje właściwości antynowotworowe oraz wspomaga pracę nerek.

3. Spirulina

Spirulina najczęściej spożywana jest w formie proszku, który dodawać można do dań, sałatek i koktajli. Pozyskuje się ją z alg morskich. Spirulina to doskonałe źródło wartościowego białka. Zawiera także dużą ilość witamin w grupy B oraz kwasy tłuszczowe, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Regularne spożywane spiruliny poleca się osobom, które narażone są na występowanie groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego.

4. Kakao

Kakao to z pewnością jedno z najbardziej wartościowych superfood – co z pewnością ucieszy wszystkich miłośników prawdziwej gorzkiej czekolady. Jest to wspaniałe źródło przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, a także wartościowych kwasów tłuszczowych. Kakao wspiera wzrok, wspomaga pracę mózgu i całego układu nerwowego oraz zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Już trzy kostki gorzkiej czekolady poprawiają humor i znacząco obniżają ryzyko zapadnięcia na choroby układu nerwowego. Kakao wspomaga odporność oraz wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego.

5. Papryka chili

Sproszkowaną paprykę chili znajdziemy w niemal każdej kuchni. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z jej właściwości zdrowotnych! Ostra papryka chilli zawiera dużą ilość kapsaicyny – substancji, która ma działanie antynowotworowe. Chilli wspiera odporność, a także pomaga organizmowi w walce z różnego rodzaju infekcjami.

Kuchnia
Zakupy spożywcze online: wygoda i tradycja w jednym

W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze online stają się coraz bardziej popularne. Wygoda, jaką oferują, jest nieoceniona, zwłaszcza dla osób, które cenią sobie czas i komfort. Dzięki zakupom online możemy zaoszczędzić nie tylko czas, ale także uniknąć stresu związanego z tłumami w sklepach. Co więcej, zakupy przez internet dają nam dostęp …

Kuchnia
Grill w stylu amerykańskim – sekrety idealnych steków i żeberek

Kuchnia amerykańska to zróżnicowana mieszanka kultur, tradycji i kulinarnych inspiracji z całego świata. Wywodzi się z czasów kolonialnych, kiedy pierwsi osadnicy zaczęli łączyć swoje rodzime tradycje kulinarne z nowo poznanymi składnikami i technikami. Ważny wpływ miały kuchnie rdzennych Amerykanów, którzy wprowadzili do jadłospisu takie produkty jak kukurydza, fasola czy dynia. …

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …