Nasiona chia w mleku kokosowym i inne superfood

Kuchnia

Mianem superfood określa się grupę pokarmów, która ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Już niewielka ilość owoców, warzyw czy nasion zawiera bardzo dużą ilość witamin i minerałów, które znakomicie wpływają na ludzki organizm. Przedstawiamy 5 superfood, które warto regularnie spożywać!

1. Nasiona chia w mleku kokosowym

Nasiona chia to prawdziwe superfood. Zawierają bardzo dużą ilość błonnika, który doskonale wspomaga pracę układu pokarmowego. Są także wyjątkowo bogate w kwasy tłuszczowe wspierające funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. W nasionach chia znajduje się również duża ilość wapnia, łatwo przyswajalne białko oraz witaminy z grupy B. Nasiona chia w mleku kokosowym świetnie sprawdzą się jako pożywny deser lub jako drugie śniadanie z dodatkiem owoców i orzechów.

2. Żurawina

Żurawina określana jest mianem polskiego odpowiednika jagód goi. Te drobne, niepozorne owoce są wyjątkowo bogate w witaminę C, która posiada zbawienny wpływ na zdrowie, doskonale reguluje pracę układu pokarmowego, a także wspomaga regenerację naskórka i wspiera układ odpornościowy. Z żurawiną powinny zaprzyjaźnić się wszystkie kobiety, które cierpią na nawracające infekcje układu moczowego. Żurawina wykazuje właściwości antynowotworowe oraz wspomaga pracę nerek.

3. Spirulina

Spirulina najczęściej spożywana jest w formie proszku, który dodawać można do dań, sałatek i koktajli. Pozyskuje się ją z alg morskich. Spirulina to doskonałe źródło wartościowego białka. Zawiera także dużą ilość witamin w grupy B oraz kwasy tłuszczowe, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Regularne spożywane spiruliny poleca się osobom, które narażone są na występowanie groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego.

4. Kakao

Kakao to z pewnością jedno z najbardziej wartościowych superfood – co z pewnością ucieszy wszystkich miłośników prawdziwej gorzkiej czekolady. Jest to wspaniałe źródło przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, a także wartościowych kwasów tłuszczowych. Kakao wspiera wzrok, wspomaga pracę mózgu i całego układu nerwowego oraz zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Już trzy kostki gorzkiej czekolady poprawiają humor i znacząco obniżają ryzyko zapadnięcia na choroby układu nerwowego. Kakao wspomaga odporność oraz wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego.

5. Papryka chili

Sproszkowaną paprykę chili znajdziemy w niemal każdej kuchni. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z jej właściwości zdrowotnych! Ostra papryka chilli zawiera dużą ilość kapsaicyny – substancji, która ma działanie antynowotworowe. Chilli wspiera odporność, a także pomaga organizmowi w walce z różnego rodzaju infekcjami.

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …