Jak przygotować zapiekankę z kurczakiem, szpinakiem i sosem śmietanowym?
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Zapiekanki makaronowe to świetne rozwiązanie na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny albo na wizytę gości. Większość osób za nimi przepada, a jeśli rozplanujemy przygotowanie z wyprzedzeniem, powinniśmy wyrobić się w niecałą godzinę. Jedną z dość popularnych zapiekanek jest zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym. To alternatywa dla lasagne czy bardzo popularnych zapiekanek z sosem bolońskim i beszamelem. Nie trzeba również dodawać, że połączenie szpinaku z kurczakiem to kombinacja, która nigdy nie zawodzi.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym
Jest to jedna z tych zapiekanek, których przygotowanie jest odrobinę energochłonne i pracochłonne. Zanim wszystkie składniki wylądują w piekarniku, należy stosowanie je przygotować. Aby przygotować klasyczną wersję tej zapiekanki dla czterech osób, potrzebne nam będą podwójna pierś z kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka lub gyros, 450 g szpinaku, dwa ząbki czosnku, jedna cebula średniej wielkości, dwie łyżki kwaśnej śmietany, pół kilograma makaronu penne, odrobina oleju i 150 g tartej mozzarelli. Mięso myjemy, wykrawamy białe błonki i kroimy w kosteczkę. Smażymy je z dodatkiem przypraw, a potem odsączamy tłuszcz. Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na małej ilości oleju, a po chwili dodajemy świeży lub mrożony szpinak i całość dusimy aż wyparuje woda. Doprawiamy również szpinak solą i pieprzem. Następnie gotujemy makaron, przecedzamy go przez durszlak i dodajemy do szpinaku razem z kurczakiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a potem od razu układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Zapiekanka powinna piec się około 15 minut w temperaturze 180 stopni, a starty ser sypiemy na górę tylko na ostatnie minuty, aby się nie przypalił.
Różne wersje jednej zapiekanki
Poza podstawowym przepisem na zapiekankę makaronową z kurczakiem i szpinakiem na bazie sosu śmietanowego, istnieją liczne wariacje, które powodują, że jest ona jeszcze ciekawsza i smaczniejsza. Do zapiekanki można dodać również podsmażone wcześniej pieczarki albo suszone pomidory, które przełamią delikatny smak sosu. Zamiast mozzarelli świetnie sprawdzi się również dodatek w postaci sera pleśniowego typu camembert lub brie, a nawet błękitne czy zielone sery, jeśli ktoś przepada za intensywniejszym smakiem. Jeśli zdecydujemy się na to, aby szpinak wzbogacić serem feta, trzeba uważać z przyprawianiem, ponieważ ser ten naturalnie jest bardzo słony.