Jak przygotować zapiekankę z kurczakiem, szpinakiem i sosem śmietanowym?

Kuchnia

Zapiekanki makaronowe to świetne rozwiązanie na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny albo na wizytę gości. Większość osób za nimi przepada, a jeśli rozplanujemy przygotowanie z wyprzedzeniem, powinniśmy wyrobić się w niecałą godzinę. Jedną z dość popularnych zapiekanek jest zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym. To alternatywa dla lasagne czy bardzo popularnych zapiekanek z sosem bolońskim i beszamelem. Nie trzeba również dodawać, że połączenie szpinaku z kurczakiem to kombinacja, która nigdy nie zawodzi.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym

Jest to jedna z tych zapiekanek, których przygotowanie jest odrobinę energochłonne i pracochłonne. Zanim wszystkie składniki wylądują w piekarniku, należy stosowanie je przygotować. Aby przygotować klasyczną wersję tej zapiekanki dla czterech osób, potrzebne nam będą podwójna pierś z kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka lub gyros, 450 g szpinaku, dwa ząbki czosnku, jedna cebula średniej wielkości, dwie łyżki kwaśnej śmietany, pół kilograma makaronu penne, odrobina oleju i 150 g tartej mozzarelli. Mięso myjemy, wykrawamy białe błonki i kroimy w kosteczkę. Smażymy je z dodatkiem przypraw, a potem odsączamy tłuszcz. Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na małej ilości oleju, a po chwili dodajemy świeży lub mrożony szpinak i całość dusimy aż wyparuje woda. Doprawiamy również szpinak solą i pieprzem. Następnie gotujemy makaron, przecedzamy go przez durszlak i dodajemy do szpinaku razem z kurczakiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a potem od razu układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Zapiekanka powinna piec się około 15 minut w temperaturze 180 stopni, a starty ser sypiemy na górę tylko na ostatnie minuty, aby się nie przypalił.

Różne wersje jednej zapiekanki

Poza podstawowym przepisem na zapiekankę makaronową z kurczakiem i szpinakiem na bazie sosu śmietanowego, istnieją liczne wariacje, które powodują, że jest ona jeszcze ciekawsza i smaczniejsza. Do zapiekanki można dodać również podsmażone wcześniej pieczarki albo suszone pomidory, które przełamią delikatny smak sosu. Zamiast mozzarelli świetnie sprawdzi się również dodatek w postaci sera pleśniowego typu camembert lub brie, a nawet błękitne czy zielone sery, jeśli ktoś przepada za intensywniejszym smakiem. Jeśli zdecydujemy się na to, aby szpinak wzbogacić serem feta, trzeba uważać z przyprawianiem, ponieważ ser ten naturalnie jest bardzo słony.

 

Kuchnia
Grill w stylu amerykańskim – sekrety idealnych steków i żeberek

Kuchnia amerykańska to zróżnicowana mieszanka kultur, tradycji i kulinarnych inspiracji z całego świata. Wywodzi się z czasów kolonialnych, kiedy pierwsi osadnicy zaczęli łączyć swoje rodzime tradycje kulinarne z nowo poznanymi składnikami i technikami. Ważny wpływ miały kuchnie rdzennych Amerykanów, którzy wprowadzili do jadłospisu takie produkty jak kukurydza, fasola czy dynia. …

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …