Co zrobić z mąki gryczanej? Sprawdzone przepisy!
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Mąka gryczana świetnie zastąpi mąkę pszenną, szczególnie u osób, które nie mogą jeść glutenu. Potrawy, które przygotujemy z jej użyciem będą miały też większą wartość odżywczą. Wynika to z tego, że gryka jest dużo bardziej korzystna dla zdrowia, niż pszenica. Jednak co zrobić z mąki gryczanej? Możliwości jest bardzo dużo! Podpowiadamy kilka z naszych ulubionych przepisów z tą zdrową mąką.
Bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej
Składniki:
200 g mąki gryczanej
600 ml wody
jedno jajko
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, żeby uniknąć tworzenia się grudek. Następnie, wsypujemy ją do dużej miski i dodajemy wodę, jajko i szczyptę soli. Wszystko miksujemy do gładkiej konsystencji. Jeśli zaczną tworzyć się grudki, nie przerywamy miksowania. Następnie, rozgrzewamy na patelni trochę oleju i po kolei wlewamy porcje ciasta. Zaczynamy od smażenia naleśnika po jednej stronie, a po jakichś 3 minutach przewracamy go na 2 stronę i zostawiamy na patelni jeszcze przez chwilkę. Naleśniki powinny być zarumienione z obu stron i lekko chrupiące na brzegach.
Tak przygotowane placki możemy podawać z przeróżnymi farszami. Ale możemy zdecydować się na podanie ich na słodko, na przykład z kremem czekoladowym czy owocowym dżemem, ale też na słono, na przykład ze szpinakiem i serem żółtym. Świetnie smakują też z farszem meksykańskim czerwonej fasoli, kukurydzy i mięsa wołowego. Smacznego!
Wegańskie gofry z gryki
Składniki:
Jedna szklanka mąki gryczanej
1/4 szklanki mąki z tapioki
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki mleka migdałowego
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka cynamonu
jeden banan
szczypta soli
Przygotowanie:
Zacznij od połączenia wszystkich suchych składników w miejsce, a następnie dokładnie je wymieszaj. Osobno wymieszaj mleko migdałowe oraz olej, a kiedy uzyskają one jednolitą konsystencję, wymieszaj je z sypkimi składnikami. Jeśli ciasto będzie za gęsta, możesz dodać do niego nieco wody, ale uważaj, żeby nie przesadzić. W ten sposób przygotowane ciasto możesz smażyć w gofrownicy bez użycia tłuszczu. Gotowe gofry podawaj z bananem i posypie cynamonem. Świetnie smakują też z bitą śmietaną czy truskawkami. Smacznego!
Co zrobić z mąki gryczanej?
Jak widać, jest bardzo wiele możliwości. Z taką mąką możemy przygotować w zasadzie wszystkie dania, do których normalnie użylibyśmy mąki pszennej. Świetnie smakuje ona wy różnego rodzaju pieczywie, pierogach, czy daniach na słodko. Warto spróbować też przygotowania ciasta z tą mąką. Powodzenia!