Co zrobić z mąki gryczanej? Sprawdzone przepisy!

Kuchnia

Mąka gryczana świetnie zastąpi mąkę pszenną, szczególnie u osób, które nie mogą jeść glutenu. Potrawy, które przygotujemy z jej użyciem będą miały też większą wartość odżywczą. Wynika to z tego, że gryka jest dużo bardziej korzystna dla zdrowia, niż pszenica. Jednak co zrobić z mąki gryczanej? Możliwości jest bardzo dużo! Podpowiadamy kilka z naszych ulubionych przepisów z tą zdrową mąką.

Bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej

Składniki:
200 g mąki gryczanej
600 ml wody
jedno jajko
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, żeby uniknąć tworzenia się grudek. Następnie, wsypujemy ją do dużej miski i dodajemy wodę, jajko i szczyptę soli. Wszystko miksujemy do gładkiej konsystencji. Jeśli zaczną tworzyć się grudki, nie przerywamy miksowania. Następnie, rozgrzewamy na patelni trochę oleju i po kolei wlewamy porcje ciasta. Zaczynamy od smażenia naleśnika po jednej stronie, a po jakichś 3 minutach przewracamy go na 2 stronę i zostawiamy na patelni jeszcze przez chwilkę. Naleśniki powinny być zarumienione z obu stron i lekko chrupiące na brzegach.
Tak przygotowane placki możemy podawać z przeróżnymi farszami. Ale możemy zdecydować się na podanie ich na słodko, na przykład z kremem czekoladowym czy owocowym dżemem, ale też na słono, na przykład ze szpinakiem i serem żółtym. Świetnie smakują też z farszem meksykańskim czerwonej fasoli, kukurydzy i mięsa wołowego. Smacznego!

Wegańskie gofry z gryki

Składniki:
Jedna szklanka mąki gryczanej
1/4 szklanki mąki z tapioki
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki mleka migdałowego
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka cynamonu
jeden banan
szczypta soli
Przygotowanie:
Zacznij od połączenia wszystkich suchych składników w miejsce, a następnie dokładnie je wymieszaj. Osobno wymieszaj mleko migdałowe oraz olej, a kiedy uzyskają one jednolitą konsystencję, wymieszaj je z sypkimi składnikami. Jeśli ciasto będzie za gęsta, możesz dodać do niego nieco wody, ale uważaj, żeby nie przesadzić. W ten sposób przygotowane ciasto możesz smażyć w gofrownicy bez użycia tłuszczu. Gotowe gofry podawaj z bananem i posypie cynamonem. Świetnie smakują też z bitą śmietaną czy truskawkami. Smacznego!

Co zrobić z mąki gryczanej?

Jak widać, jest bardzo wiele możliwości. Z taką mąką możemy przygotować w zasadzie wszystkie dania, do których normalnie użylibyśmy mąki pszennej. Świetnie smakuje ona wy różnego rodzaju pieczywie, pierogach, czy daniach na słodko. Warto spróbować też przygotowania ciasta z tą mąką. Powodzenia!

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …