Co zrobić z mąki gryczanej? Sprawdzone przepisy!

Kuchnia

Mąka gryczana świetnie zastąpi mąkę pszenną, szczególnie u osób, które nie mogą jeść glutenu. Potrawy, które przygotujemy z jej użyciem będą miały też większą wartość odżywczą. Wynika to z tego, że gryka jest dużo bardziej korzystna dla zdrowia, niż pszenica. Jednak co zrobić z mąki gryczanej? Możliwości jest bardzo dużo! Podpowiadamy kilka z naszych ulubionych przepisów z tą zdrową mąką.

Bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej

Składniki:
200 g mąki gryczanej
600 ml wody
jedno jajko
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, żeby uniknąć tworzenia się grudek. Następnie, wsypujemy ją do dużej miski i dodajemy wodę, jajko i szczyptę soli. Wszystko miksujemy do gładkiej konsystencji. Jeśli zaczną tworzyć się grudki, nie przerywamy miksowania. Następnie, rozgrzewamy na patelni trochę oleju i po kolei wlewamy porcje ciasta. Zaczynamy od smażenia naleśnika po jednej stronie, a po jakichś 3 minutach przewracamy go na 2 stronę i zostawiamy na patelni jeszcze przez chwilkę. Naleśniki powinny być zarumienione z obu stron i lekko chrupiące na brzegach.
Tak przygotowane placki możemy podawać z przeróżnymi farszami. Ale możemy zdecydować się na podanie ich na słodko, na przykład z kremem czekoladowym czy owocowym dżemem, ale też na słono, na przykład ze szpinakiem i serem żółtym. Świetnie smakują też z farszem meksykańskim czerwonej fasoli, kukurydzy i mięsa wołowego. Smacznego!

Wegańskie gofry z gryki

Składniki:
Jedna szklanka mąki gryczanej
1/4 szklanki mąki z tapioki
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki mleka migdałowego
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka cynamonu
jeden banan
szczypta soli
Przygotowanie:
Zacznij od połączenia wszystkich suchych składników w miejsce, a następnie dokładnie je wymieszaj. Osobno wymieszaj mleko migdałowe oraz olej, a kiedy uzyskają one jednolitą konsystencję, wymieszaj je z sypkimi składnikami. Jeśli ciasto będzie za gęsta, możesz dodać do niego nieco wody, ale uważaj, żeby nie przesadzić. W ten sposób przygotowane ciasto możesz smażyć w gofrownicy bez użycia tłuszczu. Gotowe gofry podawaj z bananem i posypie cynamonem. Świetnie smakują też z bitą śmietaną czy truskawkami. Smacznego!

Co zrobić z mąki gryczanej?

Jak widać, jest bardzo wiele możliwości. Z taką mąką możemy przygotować w zasadzie wszystkie dania, do których normalnie użylibyśmy mąki pszennej. Świetnie smakuje ona wy różnego rodzaju pieczywie, pierogach, czy daniach na słodko. Warto spróbować też przygotowania ciasta z tą mąką. Powodzenia!

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …