Jak gotować jajka żeby nie pękały w trakcie gotowania?

Kuchnia

Dlaczego moje jajka pękają podczas gotowania?

Pomimo faktu, iż pęknięte w trakcie gotowania jajko nie zmienia zasadniczo swoich walorów smakowych ani wartości odżywczych, pęknięć jako takich stara się unikać. Kwestią mającą na to największy wpływ są głównie względy czysto estetyczne – zwłaszcza wtedy, gdy jajka przekrojone na połowy mają ładnie prezentować się jako element dania, bądź główny składnik potrawy.

Taki kuchenno – kulinarny pedantyzm jest tu jak najbardziej zrozumiały, każdy z nas chce by przygotowywane przez niego potrawy prezentowały się należycie, prezencja dania na talerzu to czynnik wpływający na doznania smakowe prawie tak, jak użyte składniki i przyprawy.

Dlaczego moje jajka w ogóle pękają podczas gdy je gotuję?

Najczęściej winowajcą w takich sytuacjach jest zbyt duża różnica temperatur, włożenie do wrzątku jaj dopiero co wyciągniętych z lodówki to gwarant tego, że jajka pękną. By unikać pęknięcia jajek należy odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki lub chłodziarki – trzydzieści minut powinno w zupełności wystarczyć, choć jeśli chcesz mieć pewność, wyjmij jajka z lodówki na godzinę przed gotowaniem.

Jeśli borykasz się z problemem pękających w gotowaniu jajek, nie martw się – w tekście poniżej dowiesz się jak gotować jajka żeby nie pękły.

Sprawdzone metody jak gotować jajka żeby nie pękły

By jajka nie ulegały pęknięciom w trakcie gotowania, konieczne jest przestrzeganie kilku zasad. Przede wszystkim, należy unikać wsadzania bardzo zimnych jajek wyciągniętych prosto z lodówki do gotującej się wody. Ogromna różnica temperatur sprawi, że skorupka jajka z całą pewnością pęknie.

Jedna z metod zapobiegających pęknięciom w trakcie gotowania polega na delikatnym nakłuciu jajka igłą na jego zaokrąglonym czubku. Zazwyczaj znajduje się tam pęcherzyk powietrza, więc ciśnienie które narasta w jajku w procesie gotowania znajdzie tamtędy ujście, a my uchronimy w ten sposób skorupkę przed dalszymi pęknięciami.

Kolejną znaną, prostą i skuteczną metodą jest wkładanie jajek do zimnej wody z dodatkiem łyżki soli. Jest to metoda, która pozwala niejako upiec dwie pieczenie na jednym ogniu – jajko nie tylko nie pęknie, ale będzie też łatwiejsze w obraniu, co pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu i nerwów zwłaszcza wtedy, gdy estetyka jest szczególnie ważna.

Cytryna i ocet również mogą Ci pomóc!

By skorupka Twojego jajka nie pękła w trakcie gotowania, możesz zastosować również inny, znany od pokoleń naszym matkom i babkom trik – „zakwaszenie” gotującej się wody.

Wystarczy, że do wody dodasz sok z cytryny, bądź łyżkę octu – może zapach przy gotowaniu będzie odrobinę nietypowy, jednak jajka pozostaną w całości!

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …