Sprawdzone przepisy z mąką kukurydzianą

Kuchnia

Mąka kukurydziana jest świetną alternatywą dla mąki pszennej, szczególnie dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Dobra wiadomość! W tej mące nie ma go ani grama! Co więcej, jest to bardzo uniwersalny składnik, który możemy wykorzystać w wielu przepisać. Możemy zrobić z niej ciasto, upiec chleb, czy przygotować pyszne tortille do burrito. Możliwości są nieskończone! Przedstawiamy sprawdzone przepisy z mąką kukurydzianą, które przygotujesz w domu!

Naleśniki z mąki kukurydzianej

 

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/4 szklanki syropu klonowego
szczypta soli

Przygotowanie

Przygotuj dużą miskę, w której pomieszasz wszystkie składniki. Pamiętaj o tym, żeby przesiać najpierw mąkę, dzięki czemu unikniesz tworzenia się grudek. Warto też pamiętać o tym, że mleko krowie możesz zawsze zastąpić roślinnym, jeśli nie możesz jeść laktozy. Ciasto wylewaj na rozgrzaną patelnię i smaż przez chwilę po jednej stronie. Następnie, przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Wyłóż naleśniki na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Truskawkowe babeczki z mąki kukurydzianej

 

Składniki:

140 g masła
140 g drobnego cukru do wypieków
skórka z 1 cytryny
3 duże jajka
140 g mąki pszennej
85 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
200 g truskawek

Przygotowanie

Umieść wszystkie składniki w mikserze i wymieszaj je dokładnie. Upewnij się, że w Twoim cieście nie ma grudek. Jeśli się pojawią, miksuj dalej do momentu, aż zniknął. W międzyczasie możesz przygotować truskawki, które umieścisz później na babeczkach. Ciasto przelej do foremek do babeczek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz babeczki przez około 20 minut. Obserwuj je w piekarniku, bo czas pieczenia będzie zależał od mocy Twojego piekarnika. Po wyjęciu, odstaw babeczki na chwilę, żeby przestygły, a następnie udekoruj je bitą śmietaną i truskawkami przekrojonymi na pół lub na ćwiartki. Całość możesz jeszcze skropić miodem, jeśli ciasto wyda Ci się za mało słodkie. Smacznego!

Proste przepisy z mąką kukurydzianą

Teraz już wiesz jak przygotować niesamowite dania z mąki kukurydzianej! Pamiętaj o tym, że mąka kukurydziana może niemal zawsze zastąpić mąkę pszenną, dzięki czemu jest ona bardzo uniwersalnym składnikiem. Jeśli nie możesz jeść glutenu, wprowadzenie jej do swojej kuchni będzie świetnym pomysłem. Nie bój się z nią eksperymentować! Rezultat może Cię zaskoczyć!

 

Kuchnia
Grill w stylu amerykańskim – sekrety idealnych steków i żeberek

Kuchnia amerykańska to zróżnicowana mieszanka kultur, tradycji i kulinarnych inspiracji z całego świata. Wywodzi się z czasów kolonialnych, kiedy pierwsi osadnicy zaczęli łączyć swoje rodzime tradycje kulinarne z nowo poznanymi składnikami i technikami. Ważny wpływ miały kuchnie rdzennych Amerykanów, którzy wprowadzili do jadłospisu takie produkty jak kukurydza, fasola czy dynia. …

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …