Sprawdzone przepisy z mąką kukurydzianą
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Mąka kukurydziana jest świetną alternatywą dla mąki pszennej, szczególnie dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Dobra wiadomość! W tej mące nie ma go ani grama! Co więcej, jest to bardzo uniwersalny składnik, który możemy wykorzystać w wielu przepisać. Możemy zrobić z niej ciasto, upiec chleb, czy przygotować pyszne tortille do burrito. Możliwości są nieskończone! Przedstawiamy sprawdzone przepisy z mąką kukurydzianą, które przygotujesz w domu!
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/4 szklanki syropu klonowego
szczypta soli
Przygotowanie
Przygotuj dużą miskę, w której pomieszasz wszystkie składniki. Pamiętaj o tym, żeby przesiać najpierw mąkę, dzięki czemu unikniesz tworzenia się grudek. Warto też pamiętać o tym, że mleko krowie możesz zawsze zastąpić roślinnym, jeśli nie możesz jeść laktozy. Ciasto wylewaj na rozgrzaną patelnię i smaż przez chwilę po jednej stronie. Następnie, przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Wyłóż naleśniki na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Truskawkowe babeczki z mąki kukurydzianej
Składniki:
140 g masła
140 g drobnego cukru do wypieków
skórka z 1 cytryny
3 duże jajka
140 g mąki pszennej
85 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
200 g truskawek
Przygotowanie
Umieść wszystkie składniki w mikserze i wymieszaj je dokładnie. Upewnij się, że w Twoim cieście nie ma grudek. Jeśli się pojawią, miksuj dalej do momentu, aż zniknął. W międzyczasie możesz przygotować truskawki, które umieścisz później na babeczkach. Ciasto przelej do foremek do babeczek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz babeczki przez około 20 minut. Obserwuj je w piekarniku, bo czas pieczenia będzie zależał od mocy Twojego piekarnika. Po wyjęciu, odstaw babeczki na chwilę, żeby przestygły, a następnie udekoruj je bitą śmietaną i truskawkami przekrojonymi na pół lub na ćwiartki. Całość możesz jeszcze skropić miodem, jeśli ciasto wyda Ci się za mało słodkie. Smacznego!
Proste przepisy z mąką kukurydzianą
Teraz już wiesz jak przygotować niesamowite dania z mąki kukurydzianej! Pamiętaj o tym, że mąka kukurydziana może niemal zawsze zastąpić mąkę pszenną, dzięki czemu jest ona bardzo uniwersalnym składnikiem. Jeśli nie możesz jeść glutenu, wprowadzenie jej do swojej kuchni będzie świetnym pomysłem. Nie bój się z nią eksperymentować! Rezultat może Cię zaskoczyć!