Jak Boże Narodzenie, to pierniczki. Przepis na pierniczki na święta

Kuchnia

Mało kto jest w stanie wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez jednego elementu – pierników. Przygotowywane odpowiednio wcześniej, sprawiają, że w domu unosi się zapach przyprawy korzennej i od razu człowiekowi robi się cieplej na duchu. Prosty przepis na pierniczki na święta powinien znajdować się w przepiśniku każdej pani domu, która swoje Boże Narodzenie zawsze chce mieć tak samo pachnące i tworzące wspomnienia. Nie masz sprawdzonego? Ten poniżej zachęca do zapisania i wykorzystania.

Piernik, ozdoba świąt. Przepis na pierniczki na święta

Pierniczki to nie tylko wypiek, którym w grudniu człowiek zajada się bez większych wyrzutów sumienia, mogą bowiem stanowić ozdobę domu na ten okres – można ustawić je na półmisku i położyć na stół lub komodę. Własnoręcznie przygotowane stanowią również pomysł na prezent dla bliskiej osoby, która doceni nie tylko ten zakupiony podarunek, ale i smakołyk, który został przygotowany z sercem.

Podstawą dla przygotowania pierniczków jest przyprawa korzenna – mieszanka cynamonu, kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej, goździków – którą łatwo znaleźć w sklepie spożywczych, można też pokusić się o stworzenie jej samemu. Taka domowa przyprawa będzie miała zdecydowanie mniej cukru – niestety, ale w przypadku kupnych najczęściej wśród składników na etykiecie cukier znajduje się na pierwszym miejscu, co oznacza, że w całym opakowaniu jest go najwięcej. A przecież chodzi raczej o korzenność, nie słodycz.

Poniższy przepis na pierniczki na święta nie jest trudny, nie wymaga również wcześniejszego przygotowania i pozostawienia ciasta do jego sfermentowania.

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki miodu
– 2/3 szklanki cukru
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 20 g przyprawy korzennej (kupnej lub domowej)
– 2 łyżki masła
– 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
– 2-4 łyżki ciepłego mleka

Wykonanie

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka, zagniatać ręką ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (można nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie, jeśli pierniczki będą dekorowane) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 – 12 minut, w zależności od grubości.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …