Jak Boże Narodzenie, to pierniczki. Przepis na pierniczki na święta

Kuchnia

Mało kto jest w stanie wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez jednego elementu – pierników. Przygotowywane odpowiednio wcześniej, sprawiają, że w domu unosi się zapach przyprawy korzennej i od razu człowiekowi robi się cieplej na duchu. Prosty przepis na pierniczki na święta powinien znajdować się w przepiśniku każdej pani domu, która swoje Boże Narodzenie zawsze chce mieć tak samo pachnące i tworzące wspomnienia. Nie masz sprawdzonego? Ten poniżej zachęca do zapisania i wykorzystania.

Piernik, ozdoba świąt. Przepis na pierniczki na święta

Pierniczki to nie tylko wypiek, którym w grudniu człowiek zajada się bez większych wyrzutów sumienia, mogą bowiem stanowić ozdobę domu na ten okres – można ustawić je na półmisku i położyć na stół lub komodę. Własnoręcznie przygotowane stanowią również pomysł na prezent dla bliskiej osoby, która doceni nie tylko ten zakupiony podarunek, ale i smakołyk, który został przygotowany z sercem.

Podstawą dla przygotowania pierniczków jest przyprawa korzenna – mieszanka cynamonu, kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej, goździków – którą łatwo znaleźć w sklepie spożywczych, można też pokusić się o stworzenie jej samemu. Taka domowa przyprawa będzie miała zdecydowanie mniej cukru – niestety, ale w przypadku kupnych najczęściej wśród składników na etykiecie cukier znajduje się na pierwszym miejscu, co oznacza, że w całym opakowaniu jest go najwięcej. A przecież chodzi raczej o korzenność, nie słodycz.

Poniższy przepis na pierniczki na święta nie jest trudny, nie wymaga również wcześniejszego przygotowania i pozostawienia ciasta do jego sfermentowania.

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki miodu
– 2/3 szklanki cukru
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 20 g przyprawy korzennej (kupnej lub domowej)
– 2 łyżki masła
– 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
– 2-4 łyżki ciepłego mleka

Wykonanie

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka, zagniatać ręką ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (można nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie, jeśli pierniczki będą dekorowane) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 – 12 minut, w zależności od grubości.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …