Jak Boże Narodzenie, to pierniczki. Przepis na pierniczki na święta
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Mało kto jest w stanie wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez jednego elementu – pierników. Przygotowywane odpowiednio wcześniej, sprawiają, że w domu unosi się zapach przyprawy korzennej i od razu człowiekowi robi się cieplej na duchu. Prosty przepis na pierniczki na święta powinien znajdować się w przepiśniku każdej pani domu, która swoje Boże Narodzenie zawsze chce mieć tak samo pachnące i tworzące wspomnienia. Nie masz sprawdzonego? Ten poniżej zachęca do zapisania i wykorzystania.
Piernik, ozdoba świąt. Przepis na pierniczki na święta
Pierniczki to nie tylko wypiek, którym w grudniu człowiek zajada się bez większych wyrzutów sumienia, mogą bowiem stanowić ozdobę domu na ten okres – można ustawić je na półmisku i położyć na stół lub komodę. Własnoręcznie przygotowane stanowią również pomysł na prezent dla bliskiej osoby, która doceni nie tylko ten zakupiony podarunek, ale i smakołyk, który został przygotowany z sercem.
Podstawą dla przygotowania pierniczków jest przyprawa korzenna – mieszanka cynamonu, kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej, goździków – którą łatwo znaleźć w sklepie spożywczych, można też pokusić się o stworzenie jej samemu. Taka domowa przyprawa będzie miała zdecydowanie mniej cukru – niestety, ale w przypadku kupnych najczęściej wśród składników na etykiecie cukier znajduje się na pierwszym miejscu, co oznacza, że w całym opakowaniu jest go najwięcej. A przecież chodzi raczej o korzenność, nie słodycz.
Poniższy przepis na pierniczki na święta nie jest trudny, nie wymaga również wcześniejszego przygotowania i pozostawienia ciasta do jego sfermentowania.
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki miodu
– 2/3 szklanki cukru
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 20 g przyprawy korzennej (kupnej lub domowej)
– 2 łyżki masła
– 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
– 2-4 łyżki ciepłego mleka
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka, zagniatać ręką ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (można nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie, jeśli pierniczki będą dekorowane) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 – 12 minut, w zależności od grubości.