Sprawdzony przepis na dobry, szybki placek!

Kuchnia

Goście zapowiadają, że będą u nas za godzinę, a my nie mamy czym ich poczęstować? Podajemy przepis na dobry szybki placek, którzy przygotujesz w mgnieniu oka! To pyszne ciasto to połączenie słodkości placka z lekką kwasowością świeżych owoców. Taki przepis sprawdzi się świetnie w lato, ale możemy też przygotować go w zimę z mrożonych owoców. Jak przygotować to przepyszne ciasto? Oto nasz sprawdzony przepis!

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
jedna szklanka cukru
4 całe jajka
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki, borówki, maliny lub inne owoce

Dobry szybki placek z owocami – przepis

Zacznij od rozpuszczenia margaryny i odstawienia jej na chwilę do przestygnięcia. Nie zostawiaj jej na zbyt długo, bo zacznie gęstnieć, a tego nie chcemy. Zmiksuj jajka z cukrem pudrem, tak żeby otrzymać białą masę. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj ją do masy jajecznej. Wszystko zmiksuj.
Następnie, w lewo i wystudzoną margarynę stopniowo do ciasta i cały czas ją miksuj. To bardzo ważne, żeby nie dodawać jej zbyt szybko, bo jest ona wciąż ciepła i może ściąć dodane wcześniej jajka. Miksuj całość do momentu, kiedy uzyskasz jednolitą masę.
Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej do niej całe ciasto.
Umyj dokładnie truskawki, usuń ich szypułki i przekrój je na połówki. Przesyp odrobinę mąki na mały talerzyk i połówki truskawek maczaj w mące przekrojoną częścią do dołu. Dzięki temu truskawki nie będą zapadać się w cieście, a zostaną na jego powierzchni. Jeśli używamy borówek, nie musimy tego robić, bo są one mniejsze i mniej ważą, dzięki czemu naturalnie zostają na górze ciasta. Poukładaj truskawki na powierzchni ciasta i staraj się robić to delikatnie. Jeśli chcesz, pomiędzy truskawki możesz dodać nieco borówek, które mogą być mrożone. Świetnie sprawdzą się też jagody.
Gotowe ciasto piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Obserwuj swoje ciasto, żeby upewnić się, że się nie przypala. Czas pieczenia w dużej mierze zależeć będzie od mocy naszego piekarnika. Wyjąć ciasto z piekarnika i dać mu się ostudzić. Po chwili możesz posypać je cukrem pudrem, żeby osłodzić nieco kwaśnawe owoce. To bardzo ważne, żeby poczekać przed zrobieniem tego, bo gorące ciasto będzie topić cukier puder, przez co powstanie na jego powierzchni nieprzyjemna warstwa. Smacznego!

Wskazówka! Zamiast truskawek, możesz użyć innych owoców. Takie ciasto świetnie smakuje z jagodami, borówkami czy malinami. Świetnie sprawdzą się też śliwki, ale ze względu na ich kwaśność lepiej jest dodać nieco więcej cukru.

 

Kuchnia
Przepisy na dania do pracy z tortilli z kurczakiem i dodatkami

Przygotowanie zdrowego, pysznego i sycącego lunchu do pracy nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Zbilansowany posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia: dodaje energii, syci i poprawia nastrój. Przedstawiamy proste pomysły na dania na bazie tortilli, które możesz zabrać do pracy! Tortilla z kurczakiem do pracy …

Kuchnia
5 zdrowych pomysłów na śniadanie na słodko

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane pozwala na dostarczenie organizmowi nie tylko wymaganej dawki energii, ale również wielu odżywczych witamin i minerałów. Przedstawiamy 5 zdrowych i smacznych propozycji na słodkie śniadania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom! 1. Pomysły na śniadanie na słodko – omlety …

Kuchnia
Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.

Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka! Żeberka na słodko z miodem Składniki: 2kg żeberek 1 duża cebula 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub …