Sprawdzony przepis na dobry, szybki placek!

Kuchnia

Goście zapowiadają, że będą u nas za godzinę, a my nie mamy czym ich poczęstować? Podajemy przepis na dobry szybki placek, którzy przygotujesz w mgnieniu oka! To pyszne ciasto to połączenie słodkości placka z lekką kwasowością świeżych owoców. Taki przepis sprawdzi się świetnie w lato, ale możemy też przygotować go w zimę z mrożonych owoców. Jak przygotować to przepyszne ciasto? Oto nasz sprawdzony przepis!

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
jedna szklanka cukru
4 całe jajka
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki, borówki, maliny lub inne owoce

Dobry szybki placek z owocami – przepis

Zacznij od rozpuszczenia margaryny i odstawienia jej na chwilę do przestygnięcia. Nie zostawiaj jej na zbyt długo, bo zacznie gęstnieć, a tego nie chcemy. Zmiksuj jajka z cukrem pudrem, tak żeby otrzymać białą masę. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj ją do masy jajecznej. Wszystko zmiksuj.
Następnie, w lewo i wystudzoną margarynę stopniowo do ciasta i cały czas ją miksuj. To bardzo ważne, żeby nie dodawać jej zbyt szybko, bo jest ona wciąż ciepła i może ściąć dodane wcześniej jajka. Miksuj całość do momentu, kiedy uzyskasz jednolitą masę.
Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej do niej całe ciasto.
Umyj dokładnie truskawki, usuń ich szypułki i przekrój je na połówki. Przesyp odrobinę mąki na mały talerzyk i połówki truskawek maczaj w mące przekrojoną częścią do dołu. Dzięki temu truskawki nie będą zapadać się w cieście, a zostaną na jego powierzchni. Jeśli używamy borówek, nie musimy tego robić, bo są one mniejsze i mniej ważą, dzięki czemu naturalnie zostają na górze ciasta. Poukładaj truskawki na powierzchni ciasta i staraj się robić to delikatnie. Jeśli chcesz, pomiędzy truskawki możesz dodać nieco borówek, które mogą być mrożone. Świetnie sprawdzą się też jagody.
Gotowe ciasto piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Obserwuj swoje ciasto, żeby upewnić się, że się nie przypala. Czas pieczenia w dużej mierze zależeć będzie od mocy naszego piekarnika. Wyjąć ciasto z piekarnika i dać mu się ostudzić. Po chwili możesz posypać je cukrem pudrem, żeby osłodzić nieco kwaśnawe owoce. To bardzo ważne, żeby poczekać przed zrobieniem tego, bo gorące ciasto będzie topić cukier puder, przez co powstanie na jego powierzchni nieprzyjemna warstwa. Smacznego!

Wskazówka! Zamiast truskawek, możesz użyć innych owoców. Takie ciasto świetnie smakuje z jagodami, borówkami czy malinami. Świetnie sprawdzą się też śliwki, ale ze względu na ich kwaśność lepiej jest dodać nieco więcej cukru.

 

Kuchnia
Dieta na święta- czyli co jeść, a czego unikać

Zbliżają się święta, a wraz z nimi pokusy kulinarne. “Dieta na święta” nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. W tym artykule pokażemy, jak cieszyć się świątecznymi smakami, dbając jednocześnie o zdrowie i dobre samopoczucie. Wyjaśniamy też, dlaczego warto wykonać badanie krwi w domu! Czym jest dieta na święta? Dieta …

Kuchnia
Poznaj 3 najpopularniejsze metody palenia kawy

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a dla wielu osób stanowi ważny, codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Począwszy od tanich ziaren aż po te ekskluzywne rodzaje takie jak Kopi Luwak, metoda palenia ma ogromne znaczenie w wydobywaniu nut smakowych. W zależności od techniki palenia ziaren …

Kuchnia
Podstawy cukiernictwa – o czym warto pamiętać?

Przygotowanie słodkich łakoci w postaci ciastek, babeczek, muffinek, apetycznych ciast i tortów wymaga zastosowania odpowiednich akcesoriów. Osoby, które szykują się na fascynującą przygodę z cukiernictwem, powinny rozpocząć ją właśnie od zakupu właściwych przyborów, bez których nie jest możliwe przygotowanie żadnego wypieku. Produkty wykonane z pierwszej klasy surowców gwarantują bezproblemowe i …