Sprawdzony przepis na dobry, szybki placek!

Kuchnia

Goście zapowiadają, że będą u nas za godzinę, a my nie mamy czym ich poczęstować? Podajemy przepis na dobry szybki placek, którzy przygotujesz w mgnieniu oka! To pyszne ciasto to połączenie słodkości placka z lekką kwasowością świeżych owoców. Taki przepis sprawdzi się świetnie w lato, ale możemy też przygotować go w zimę z mrożonych owoców. Jak przygotować to przepyszne ciasto? Oto nasz sprawdzony przepis!

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
jedna szklanka cukru
4 całe jajka
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki, borówki, maliny lub inne owoce

Dobry szybki placek z owocami – przepis

Zacznij od rozpuszczenia margaryny i odstawienia jej na chwilę do przestygnięcia. Nie zostawiaj jej na zbyt długo, bo zacznie gęstnieć, a tego nie chcemy. Zmiksuj jajka z cukrem pudrem, tak żeby otrzymać białą masę. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj ją do masy jajecznej. Wszystko zmiksuj.
Następnie, w lewo i wystudzoną margarynę stopniowo do ciasta i cały czas ją miksuj. To bardzo ważne, żeby nie dodawać jej zbyt szybko, bo jest ona wciąż ciepła i może ściąć dodane wcześniej jajka. Miksuj całość do momentu, kiedy uzyskasz jednolitą masę.
Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej do niej całe ciasto.
Umyj dokładnie truskawki, usuń ich szypułki i przekrój je na połówki. Przesyp odrobinę mąki na mały talerzyk i połówki truskawek maczaj w mące przekrojoną częścią do dołu. Dzięki temu truskawki nie będą zapadać się w cieście, a zostaną na jego powierzchni. Jeśli używamy borówek, nie musimy tego robić, bo są one mniejsze i mniej ważą, dzięki czemu naturalnie zostają na górze ciasta. Poukładaj truskawki na powierzchni ciasta i staraj się robić to delikatnie. Jeśli chcesz, pomiędzy truskawki możesz dodać nieco borówek, które mogą być mrożone. Świetnie sprawdzą się też jagody.
Gotowe ciasto piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Obserwuj swoje ciasto, żeby upewnić się, że się nie przypala. Czas pieczenia w dużej mierze zależeć będzie od mocy naszego piekarnika. Wyjąć ciasto z piekarnika i dać mu się ostudzić. Po chwili możesz posypać je cukrem pudrem, żeby osłodzić nieco kwaśnawe owoce. To bardzo ważne, żeby poczekać przed zrobieniem tego, bo gorące ciasto będzie topić cukier puder, przez co powstanie na jego powierzchni nieprzyjemna warstwa. Smacznego!

Wskazówka! Zamiast truskawek, możesz użyć innych owoców. Takie ciasto świetnie smakuje z jagodami, borówkami czy malinami. Świetnie sprawdzą się też śliwki, ale ze względu na ich kwaśność lepiej jest dodać nieco więcej cukru.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …