Mąka kukurydziana – jakie dania można z niej przygotować?
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
O mące kukurydzianej słów kilka
Mąka kukurydziana, to popularna głównie dzięki brakowi glutenu, szeroko wykorzystywana mąka. Jej właściwości odżywcze docenią na pewno ludzie cierpiący na celiakię, a także alergicy.
Mąka kukurydziana to bogate źródło karotenoidów – naturalnych barwników będących jednocześnie dobrymi przeciwutleniaczami, chroniącymi organizm przed działaniem wolnych rodników. Co więcej, mąka kukurydziana zawiera dużo żelaza, cynku, folianów i magnezu.
Mąka kukurydziana, podobnie jak inne mąki, powstaje podczas mielenia dojrzałych i wyschniętych ziaren kukurydzy. Jest ona żółta, co wyjaśnia specyficzną barwę potraw, przy których się ją wykorzystuje. Przemysł spożywczy używa tej mąki do produkcji makaronów, ciast, chleba, tortilli i innych wyrobów. Jest ona dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej.
Dania z mąki kukurydzianej zaskarbiają sobie coraz szerszą rzeszę fanów, jako że są zdrowszą alternatywą dla wielu popularnych dań, którym nie odstępują smakiem, a brak glutenu sprawia, że mogą się nimi cieszyć także alergicy.
Dania z mąki kukurydzianej – dwa przykłady, które pokochasz
Jeśli rozważasz przejście na dietę bezglutenową, bądź chcesz po prostu ograniczyć jego spożycie, możesz wprowadzić do swojej diety mąkę kukurydzianą jako zamiennik – dania zrobione przy jej wykorzystaniu nie są trudne, a stopniowe wykluczenie źródeł glutenu na pewno wyjdzie Ci na zdrowie.
Placki z mąki kukurydzianej, składniki i prosty w wykonaniu przepis:
By usmażyć około piętnaście sztuk tych pysznych placuszków będą Ci potrzebne:
– szklanka mąki kukurydzianej
– szklanka mleka 3,2% (jeśli stosujesz dietę wegańską, możesz użyć roślinnego zamiennika)
– 3 łyżeczki cukru trzcinowego (nie krępuj się, jeśli chcesz by były słodsze, możesz użyć więcej)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki cynamonu
– szczypta soli
Placki możesz usmażyć na dowolnym oleju, na przykład kokosowym, a podać je możesz na słodko, z owocami, dżemem, powidłami czy kremem czekoladowym.
Ilość mąki i mleka możesz odmierzyć używając tej samej szklanki. Do miski wsyp szklankę mąki, dodaj sól, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Suche składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką. Dolewaj stopniowo mleko nie przerywając przy tym mieszania tak, by nie powstały grudki. Konsystencja ciasta powinna być odrobinę gęstsza od ciasta naleśnikowego.
Rozgrzej patelnię i delikatnie nasmaruj ją tłuszczem (np. przy użyciu pędzelka kuchennego). Porcje ciasta nakładaj przy użyciu łyżki, nie przesadź z ich wielkością, inaczej będziesz mieć problem z odwracaniem placków na drugą stronę – musisz robić to gdy na plackach pojawią się charakterystyczne pęcherzyki. Odwrócone placki smaż jeszcze około dwóch minut i przełóż na talerz.
Przed każdorazowym wylewaniem ciasta na patelnię, nasmaruj ją ponownie tłuszczem by Twoje placki nie przywierały. Serwuj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Zdrowy i pachnący chleb kukurydziany
By upiec ten bezglutenowy chleb, potrzebne Ci będzie:
• 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka miękkiego masła
• 4 g suchych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka soli
• 350 ml ciepłej wody
Do miski wsyp mąkę kukurydzianą oraz pszenną. Dodaj suche drożdże, cukier i sól, następnie miękkie masło, dolej do tego ciepłej wody.
Wszystkie składniki zagnieć razem tak, by wymieszały się one ze sobą odpowiednio. Zagniecione ciasto wsadź do odpowiedniej foremki i przełóż w ciepłe miejsce by wyrosło odpowiednio na czas około dwóch godzin. Wyrośnięte ciasto piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni (przy ustawieniu trybu górnej i dolnej grzałki).
Smacznego!