Domowe lody truskawkowe z jogurtem

Kuchnia

Trudno jest wyobrazić sobie okres letnich wakacji bez choćby jednego zjedzonego loda. W wielu wariantach smakowych, na patyku lub w rożku, w dużych rodzinnych opakowaniach, wielosmakowe, z czekoladą i migdałami, z orzechami – od takiego wyboru głowa może rozboleć. Jednak te kupowane w sklepach z lodówek czy też w lodziarniach mogą mieć w sobie zbyt dużo cukru lub też pewne substancje konserwujące. Czy to oznacza, że trzeba z nich zrezygnować? Nie, można natomiast przygotować własne, na przykład domowe lody truskawkowe z jogurtem, i cieszyć się smacznym orzeźwieniem.

Smaczna truskawka smakiem lata

Truskawki to jedne z najbardziej lubianych owoców, na które sezon w Polsce przypada późną wiosną i latem, nic więc dziwnego, że kojarzą się z wakacjami. Wtedy też trafiają na talerze jako świeża przekąska, stają się składnikami ciast, koktajli i przeróżnych deserów.

Co takiego w sobie mają? Naturalną słodycz, to oczywiste, ale poza tym truskawki są źródłem błonnika, witaminy C – mają jej więcej niż cytryny – witaminy z grupy B, witaminę E oraz szereg pierwiastków i minerałów: fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, wapń, cynk i żelazo. Spożywanie truskawek wpływa na odkwaszenie organizmu, zmniejszenie ryzyka chorób serca, odchudzanie, ochronę przed nowotworami, łagodzenie stanów zapalnych, sprawniejsze funkcjonowanie układu odpornościowego, obniżenie ciśnienia krwi.

Niestety, truskawki mogą też być szkodliwe dla organizmu, więc nie mogą być spożywane w nadmiarze.

Domowe lody truskawkowe z jogurtem są łatwe w przygotowaniu i stanowią zdrową, prostą alternatywę dla lodów kupowanych w sklepie. Równie pyszne, zawierają w sobie jedynie naturalny cukier, dlaczego bez wyrzutów sumienia można podawać je dzieciom w upalne dni.

Składniki na 6 foremek (70 ml pojemności):

– 200 g świeżych truskawek
– 200 g jogurtu naturalnego (świetnie sprawdzi się grecki)
– 1 łyżka miodu lub innej substancji słodzącej

Wykonanie

Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Zmiksować razem z jogurtem za pomocą blendera na jednolitą masę. Posłodzić miodem lub inną substancją słodzącą, zmiksować ponownie.
Masę truskawkowo-jogurtową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. Jeżeli nie ma specjalnych pojemniczków, można użyć umytych opakowań po jogurtach i drewnianych patyczków (można je znaleźć w sklepach w lodówkach z lodami). Wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin.
Wyciągnąć lody z pojemniczków, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …