Dania z płatkami owsianymi, które zaskoczą każdego!
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Owies – nie tylko dla koni
Owsianka – popularne na całym świecie śniadanie, dla innych pychota i rarytas, innych przyprawia o łzy i koszmary z dzieciństwa. Od dawna zalecana jako element zdrowych diet dla sportowców, czy po prostu ludzi, którzy chcą zredukować lub utrzymać wagę, zjedzona rano dostarcza energii potrzebnej organizmowi na cały dzień.
Płatki owsiane, a także wszelkie możliwe owsiane produkty spożywcze wytwarza się z owsa siewnego. Półki sklepowe uginają się pod różnego rodzaju płatkami owsianymi, pośród nich możemy rozróżnić zwykłe – trzeba ugotować je przed spożyciem, górskie – są one rozdrabniane dodatkowo, wymagana przed spożyciem obróbka termiczna jest odpowiednio krótsza, a także błyskawiczne – ten rodzaj płatków w ogóle nie wymaga obróbki termicznej przed zjedzeniem. Poza nimi, dostępne są także otręby owsiane, czyli produkt uboczny powstający podczas produkcji mąki lub kaszy.
Są one dobrym źródłem składników odżywczych, włączenie płatków owsianych do codziennej diety pozwala zaopatrzyć nasz organizm w potas, wapń, magnez, cynk i żelazo. Są one również doskonałym źródłem błonnika odpowiedzialnego choćby za prawidłowe działanie układu pokarmowego. Nie bez kozery jest tu również obecność beta-glukanów rozpuszczalnych w wodzie, odpowiadają one za dużo właściwości dla zdrowia, na przykład korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową.
Jeżeli zależy Ci na porządnym zastrzyku energii po spożyciu śniadania, płatki owsiane to świetny wybór – w zaledwie 100 gramach płatków znajdzie się aż 380 kcal!
Pokonaj nudę, zwalcz sztampowe posiłki
Wielu sceptykom płatki owsiane kojarzą się jedynie z gęstą papką o mało przyjemnym, mdłym smaku. Takie skojarzenia biorą się zazwyczaj z nieudanych prób wprowadzania owsianki do diety przez osoby, które o przygotowaniu tego posiłku miały pojęcie nikłe, bądź wręcz zerowe. Płatki owsiane to cała gama możliwości, a eksplorowanie kolejnych dań to nie tylko wprowadzenie nowych smaków i form owsianki do swojego menu, ale także ciekawe doświadczenie graniczące wręcz z eksperymentem naukowym! Dania z płatkami owsianymi to nie tylko sucha owsianka, możesz zrobić co tylko chcesz – omlety, shake’i, a nawet ciasta – ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia.
Dania z płatkami owsianymi – dwa przykłady, które polubi najbardziej wybredny niejadek
Placki z płatków owsianych – Proste i przyjemne danie, które można urozmaicić ulubionymi dodatkami. Nieważne czy lubisz słodkie czy wytrawne śniadania, placki owsiane na pewno przypadną Ci do gustu!
Składniki:
– szklanka płatków owsianych
– opcjonalnie: łyżeczka siemienia lnianego
– 5 łyżek cukru
-1 szklanka mąki
– 1 łyżka cukru wanilinowego
– jajko
– pół szklanki wody lub mleka
– olej
Płatki owsiane, a także – o ile się na nie zdecydujesz – siemię lniane wsyp do miski, zalej wrzątkiem tak aby pokrywał płatki, przykry talerzem i pozostaw do spęcznienia. Zazwyczaj jest to około dwudziestu minut, ale możesz zalać je już w nocy poprzedzającej planowane śniadanie by rano móc zrobić placki.
Do spęczniałych płatków dodaj resztę składników i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię i rozprowadź na niej niewielką ilość oleju. Porcję ciasta przy użyciu łyżki lub chochli wylewaj na rozgrzaną patelnię, placki smaż na złoto z obu stron.
Usmażone placki możesz zjeść z owocami, dżemem, bądź innym ulubionym dodatkiem, smacznego!