Dania z płatkami owsianymi, które zaskoczą każdego!

Kuchnia

Owies – nie tylko dla koni

Owsianka – popularne na całym świecie śniadanie, dla innych pychota i rarytas, innych przyprawia o łzy i koszmary z dzieciństwa. Od dawna zalecana jako element zdrowych diet dla sportowców, czy po prostu ludzi, którzy chcą zredukować lub utrzymać wagę, zjedzona rano dostarcza energii potrzebnej organizmowi na cały dzień.

Płatki owsiane, a także wszelkie możliwe owsiane produkty spożywcze wytwarza się z owsa siewnego. Półki sklepowe uginają się pod różnego rodzaju płatkami owsianymi, pośród nich możemy rozróżnić zwykłe – trzeba ugotować je przed spożyciem, górskie – są one rozdrabniane dodatkowo, wymagana przed spożyciem obróbka termiczna jest odpowiednio krótsza, a także błyskawiczne – ten rodzaj płatków w ogóle nie wymaga obróbki termicznej przed zjedzeniem. Poza nimi, dostępne są także otręby owsiane, czyli produkt uboczny powstający podczas produkcji mąki lub kaszy.

Są one dobrym źródłem składników odżywczych, włączenie płatków owsianych do codziennej diety pozwala zaopatrzyć nasz organizm w potas, wapń, magnez, cynk i żelazo. Są one również doskonałym źródłem błonnika odpowiedzialnego choćby za prawidłowe działanie układu pokarmowego. Nie bez kozery jest tu również obecność beta-glukanów rozpuszczalnych w wodzie, odpowiadają one za dużo właściwości dla zdrowia, na przykład korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową.

Jeżeli zależy Ci na porządnym zastrzyku energii po spożyciu śniadania, płatki owsiane to świetny wybór – w zaledwie 100 gramach płatków znajdzie się aż 380 kcal!

Pokonaj nudę, zwalcz sztampowe posiłki

Wielu sceptykom płatki owsiane kojarzą się jedynie z gęstą papką o mało przyjemnym, mdłym smaku. Takie skojarzenia biorą się zazwyczaj z nieudanych prób wprowadzania owsianki do diety przez osoby, które o przygotowaniu tego posiłku miały pojęcie nikłe, bądź wręcz zerowe. Płatki owsiane to cała gama możliwości, a eksplorowanie kolejnych dań to nie tylko wprowadzenie nowych smaków i form owsianki do swojego menu, ale także ciekawe doświadczenie graniczące wręcz z eksperymentem naukowym! Dania z płatkami owsianymi to nie tylko sucha owsianka, możesz zrobić co tylko chcesz – omlety, shake’i, a nawet ciasta – ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia.

Dania z płatkami owsianymi – dwa przykłady, które polubi najbardziej wybredny niejadek

Placki z płatków owsianych – Proste i przyjemne danie, które można urozmaicić ulubionymi dodatkami. Nieważne czy lubisz słodkie czy wytrawne śniadania, placki owsiane na pewno przypadną Ci do gustu!

Składniki:
– szklanka płatków owsianych
– opcjonalnie: łyżeczka siemienia lnianego
– 5 łyżek cukru
-1 szklanka mąki
– 1 łyżka cukru wanilinowego
– jajko
– pół szklanki wody lub mleka
– olej

Płatki owsiane, a także – o ile się na nie zdecydujesz – siemię lniane wsyp do miski, zalej wrzątkiem tak aby pokrywał płatki, przykry talerzem i pozostaw do spęcznienia. Zazwyczaj jest to około dwudziestu minut, ale możesz zalać je już w nocy poprzedzającej planowane śniadanie by rano móc zrobić placki.

Do spęczniałych płatków dodaj resztę składników i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię i rozprowadź na niej niewielką ilość oleju. Porcję ciasta przy użyciu łyżki lub chochli wylewaj na rozgrzaną patelnię, placki smaż na złoto z obu stron.

Usmażone placki możesz zjeść z owocami, dżemem, bądź innym ulubionym dodatkiem, smacznego!

 

Kuchnia
Zakupy spożywcze online: wygoda i tradycja w jednym

W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze online stają się coraz bardziej popularne. Wygoda, jaką oferują, jest nieoceniona, zwłaszcza dla osób, które cenią sobie czas i komfort. Dzięki zakupom online możemy zaoszczędzić nie tylko czas, ale także uniknąć stresu związanego z tłumami w sklepach. Co więcej, zakupy przez internet dają nam dostęp …

Kuchnia
Grill w stylu amerykańskim – sekrety idealnych steków i żeberek

Kuchnia amerykańska to zróżnicowana mieszanka kultur, tradycji i kulinarnych inspiracji z całego świata. Wywodzi się z czasów kolonialnych, kiedy pierwsi osadnicy zaczęli łączyć swoje rodzime tradycje kulinarne z nowo poznanymi składnikami i technikami. Ważny wpływ miały kuchnie rdzennych Amerykanów, którzy wprowadzili do jadłospisu takie produkty jak kukurydza, fasola czy dynia. …

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …