Danie z ciecierzycą z puszki – sprawdzony przepis

Kuchnia

Ciecierzyca jest bardzo zdrowym warzywem strączkowymi, które ma bardzo dużo białka. Wegetarianie bardzo często używają jej jako alternatywa dla różnego rodzaju mięs. Jest to świetny składnik do wielu dań, ze względu na to, że nie ma zbyt wyraźnego smaku, a za to z łatwością chłonie różne przyprawy. Możemy przygotować z niej zarówno potrawy na słono jak i na słodko. My dzisiaj prezentujemy orientalne danie z ciecierzyca z puszki – curry! Przeczytaj jak je przygotować w domu.

Składniki

200 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
500 g batatów
2 marchewki
jedna duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki czerwonej pasty curry
jedna puszka pomidorów
jedna puszka mleka kokosowego
świeża kolendra lub pietruszka do podania
połowa limonki
trochę oliwy z oliwek
pieprz i sól do smaku

Orientalne danie z ciecierzyca z puszki – przygotowanie

Zacznij od rozgrzania porządnie oliwy w garnku i podsmażenia na niej pokrojonej wcześniej w piórka cebuli. Możesz pokroić ją również w kostkę, ale piórka dodają ciekawej tekstury i smak tego warzywa jest bardziej intensywny w całym daniu. Następnie, pokrój w plasterki czosnek i dodaj go do cebuli. Smaż jeszcze przez chwilę, ale uważaj żeby czosnek się nie przypalił, bo może on nabrać gorzkiego smaku. Po chwili dodaj też bataty i marchewkę pokrojone w grubszą kostkę.
Następnie, do garnka dodaj puszkę pomidorów, mleko kokosowe oraz pastę curry. Teraz gotuj całość przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Warto je obserwować podczas gotowania, bo łatwo je rozgotować, a wtedy zupełnie stracą pożądaną konsystencję. Jak zobaczysz, że warzywa zaczynają powoli mięknąć, Dodaj do nich całą puszkę ciecierzycy. Całe danie dopraw sokiem z limonki. Dodaj też sól i pieprz do smaku.
Ugotuj ryż, około 100 g na osobę. Podawanie tego dania zacznij od ułożenia ryżu na talerzu. Żeby wyglądał on lepiej, możesz ułożyć jego kształt za pomocą filiżanki. Obok ryżu podaj curry. Ozdób je nieco kolendrą, ale pamiętaj, że nie wszyscy lubią to zioło. Smacznego!

Co jeszcze przygotować z ciecierzycy w puszce?

Tak naprawdę możliwości są nieskończone! Jednym z popularniejszych dań, które przygotowuje się z ciecierzycy jest humus, który możemy jeść z różnymi warzywami. Oprócz tego, możemy przygotować z niej pyszne, wegetariańskie kotlety. Ciecierzyca dobrze smakuje też w wegetariańskim pasztecie, który możemy jeść z chlebem. Możemy przygotować z niej również gulasz, różnego rodzaju pasty do chleba i sałatki. Warzywo to świetnie sprawdzi się w przeróżnych przepisach i będzie smakować niemal każdemu.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …