Danie z ciecierzycą z puszki – sprawdzony przepis

Kuchnia

Ciecierzyca jest bardzo zdrowym warzywem strączkowymi, które ma bardzo dużo białka. Wegetarianie bardzo często używają jej jako alternatywa dla różnego rodzaju mięs. Jest to świetny składnik do wielu dań, ze względu na to, że nie ma zbyt wyraźnego smaku, a za to z łatwością chłonie różne przyprawy. Możemy przygotować z niej zarówno potrawy na słono jak i na słodko. My dzisiaj prezentujemy orientalne danie z ciecierzyca z puszki – curry! Przeczytaj jak je przygotować w domu.

Składniki

200 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
500 g batatów
2 marchewki
jedna duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki czerwonej pasty curry
jedna puszka pomidorów
jedna puszka mleka kokosowego
świeża kolendra lub pietruszka do podania
połowa limonki
trochę oliwy z oliwek
pieprz i sól do smaku

Orientalne danie z ciecierzyca z puszki – przygotowanie

Zacznij od rozgrzania porządnie oliwy w garnku i podsmażenia na niej pokrojonej wcześniej w piórka cebuli. Możesz pokroić ją również w kostkę, ale piórka dodają ciekawej tekstury i smak tego warzywa jest bardziej intensywny w całym daniu. Następnie, pokrój w plasterki czosnek i dodaj go do cebuli. Smaż jeszcze przez chwilę, ale uważaj żeby czosnek się nie przypalił, bo może on nabrać gorzkiego smaku. Po chwili dodaj też bataty i marchewkę pokrojone w grubszą kostkę.
Następnie, do garnka dodaj puszkę pomidorów, mleko kokosowe oraz pastę curry. Teraz gotuj całość przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Warto je obserwować podczas gotowania, bo łatwo je rozgotować, a wtedy zupełnie stracą pożądaną konsystencję. Jak zobaczysz, że warzywa zaczynają powoli mięknąć, Dodaj do nich całą puszkę ciecierzycy. Całe danie dopraw sokiem z limonki. Dodaj też sól i pieprz do smaku.
Ugotuj ryż, około 100 g na osobę. Podawanie tego dania zacznij od ułożenia ryżu na talerzu. Żeby wyglądał on lepiej, możesz ułożyć jego kształt za pomocą filiżanki. Obok ryżu podaj curry. Ozdób je nieco kolendrą, ale pamiętaj, że nie wszyscy lubią to zioło. Smacznego!

Co jeszcze przygotować z ciecierzycy w puszce?

Tak naprawdę możliwości są nieskończone! Jednym z popularniejszych dań, które przygotowuje się z ciecierzycy jest humus, który możemy jeść z różnymi warzywami. Oprócz tego, możemy przygotować z niej pyszne, wegetariańskie kotlety. Ciecierzyca dobrze smakuje też w wegetariańskim pasztecie, który możemy jeść z chlebem. Możemy przygotować z niej również gulasz, różnego rodzaju pasty do chleba i sałatki. Warzywo to świetnie sprawdzi się w przeróżnych przepisach i będzie smakować niemal każdemu.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …