Jajka na twardo – jak długo gotować i dlaczego warto je jeść?

Kuchnia

Jaja to jeden z najbardziej rozpowszechnionych pokarmów na całym świecie. Szczególnie chętnie spożywane są na śniadania w formie omletów, jajecznic z sycącymi dodatkami i jako dodatek do kanapek. Jajka są również wyjątkowo zdrowe – zawierają mnóstwo wartościowych witamin, minerałów i wyjątkowo ważnych aminokwasów.

Jajka – dlaczego warto je jeść?

Jaja kurze to idealne źródło łatwo przyswajalnego białka. Jednak to żółtko jaja jest szczególnie wartościowe i bogate w witaminy i minerały. Znajdziemy w nim komplet aminokwasów, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jajach kurzych znajduje się również duża ilość witamin – przede wszystkim witaminy D, która wspiera odporność i odpowiada za wchłanianie wapnia. Kurze jajka zawierają także fosfor, żelazo oraz selen. Żółtka jaj kurzych są świetnym źródłem beta karotenu – witaminy, która jest wyjątkowo ważna dla wzroku i kondycji skóry, a także która jest silnym przeciwutleniaczem wykazującym właściwości antynowotworowe.

Wbrew powszechnej opinii jaja nie podnoszą poziomu „złego cholesterolu”, a wręcz pomagają w zachowaniu odpowiedniej gospodarki lipidowej w organizmie. Regularne spożywanie jaj kurzych chroni przed miażdżycą, wspomaga wzrok, wspiera odporność organizmu, a także pozwala na budowę tkanki mięśniowej. Niestety, jaja ugotowane na twardo są ciężkostrawne, przez co zaleca się ich ograniczenie osobom borykającym się z problemami gastrycznymi. Jaja kurze mogą być również silnym alergenem – szczególną ostrożność należy zachować przy rozszerzaniu diety niemowląt, a także w diecie alergików i osób cierpiących na różne choroby o podłożu autoimmunologicznym.

Jajka na twardo jak długo gotować?

Aby jaja kurze zachowały swoje zdrowotne właściwości nie należy ich zbyt długo gotować – niektóre aminokwasy są niezwykle wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Jajka na twardo jak długo gotować? Aby cieszyć się idealną konsystencją żółtka i ściętego białka wystarczy od 7 do 10 minut gotowania we wrzątku w zależności od wielkości jajka. Możemy również skrócić czas gotowania do 7 minut, dzięki czemu uzyskamy ścięte białko i nieco płynniejsze żółtko.

Krótka obróbka cieplna jajek zagwarantuje maksymalne zachowanie wartości odżywczej pokarmu. Przygotowując jajecznicę lub omlety również warto pilnować czasu smażenia i zminimalizować temperaturę przygotowania potrawy, dzięki czemu nasze dania będą bogate w witaminy, minerały i niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …