Jajka na twardo – jak długo gotować i dlaczego warto je jeść?

Kuchnia

Jaja to jeden z najbardziej rozpowszechnionych pokarmów na całym świecie. Szczególnie chętnie spożywane są na śniadania w formie omletów, jajecznic z sycącymi dodatkami i jako dodatek do kanapek. Jajka są również wyjątkowo zdrowe – zawierają mnóstwo wartościowych witamin, minerałów i wyjątkowo ważnych aminokwasów.

Jajka – dlaczego warto je jeść?

Jaja kurze to idealne źródło łatwo przyswajalnego białka. Jednak to żółtko jaja jest szczególnie wartościowe i bogate w witaminy i minerały. Znajdziemy w nim komplet aminokwasów, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jajach kurzych znajduje się również duża ilość witamin – przede wszystkim witaminy D, która wspiera odporność i odpowiada za wchłanianie wapnia. Kurze jajka zawierają także fosfor, żelazo oraz selen. Żółtka jaj kurzych są świetnym źródłem beta karotenu – witaminy, która jest wyjątkowo ważna dla wzroku i kondycji skóry, a także która jest silnym przeciwutleniaczem wykazującym właściwości antynowotworowe.

Wbrew powszechnej opinii jaja nie podnoszą poziomu “złego cholesterolu”, a wręcz pomagają w zachowaniu odpowiedniej gospodarki lipidowej w organizmie. Regularne spożywanie jaj kurzych chroni przed miażdżycą, wspomaga wzrok, wspiera odporność organizmu, a także pozwala na budowę tkanki mięśniowej. Niestety, jaja ugotowane na twardo są ciężkostrawne, przez co zaleca się ich ograniczenie osobom borykającym się z problemami gastrycznymi. Jaja kurze mogą być również silnym alergenem – szczególną ostrożność należy zachować przy rozszerzaniu diety niemowląt, a także w diecie alergików i osób cierpiących na różne choroby o podłożu autoimmunologicznym.

Jajka na twardo jak długo gotować?

Aby jaja kurze zachowały swoje zdrowotne właściwości nie należy ich zbyt długo gotować – niektóre aminokwasy są niezwykle wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Jajka na twardo jak długo gotować? Aby cieszyć się idealną konsystencją żółtka i ściętego białka wystarczy od 7 do 10 minut gotowania we wrzątku w zależności od wielkości jajka. Możemy również skrócić czas gotowania do 7 minut, dzięki czemu uzyskamy ścięte białko i nieco płynniejsze żółtko.

Krótka obróbka cieplna jajek zagwarantuje maksymalne zachowanie wartości odżywczej pokarmu. Przygotowując jajecznicę lub omlety również warto pilnować czasu smażenia i zminimalizować temperaturę przygotowania potrawy, dzięki czemu nasze dania będą bogate w witaminy, minerały i niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …