Jajka na twardo – jak długo gotować i dlaczego warto je jeść?
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Jaja to jeden z najbardziej rozpowszechnionych pokarmów na całym świecie. Szczególnie chętnie spożywane są na śniadania w formie omletów, jajecznic z sycącymi dodatkami i jako dodatek do kanapek. Jajka są również wyjątkowo zdrowe – zawierają mnóstwo wartościowych witamin, minerałów i wyjątkowo ważnych aminokwasów.
Jajka – dlaczego warto je jeść?
Jaja kurze to idealne źródło łatwo przyswajalnego białka. Jednak to żółtko jaja jest szczególnie wartościowe i bogate w witaminy i minerały. Znajdziemy w nim komplet aminokwasów, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jajach kurzych znajduje się również duża ilość witamin – przede wszystkim witaminy D, która wspiera odporność i odpowiada za wchłanianie wapnia. Kurze jajka zawierają także fosfor, żelazo oraz selen. Żółtka jaj kurzych są świetnym źródłem beta karotenu – witaminy, która jest wyjątkowo ważna dla wzroku i kondycji skóry, a także która jest silnym przeciwutleniaczem wykazującym właściwości antynowotworowe.
Wbrew powszechnej opinii jaja nie podnoszą poziomu „złego cholesterolu”, a wręcz pomagają w zachowaniu odpowiedniej gospodarki lipidowej w organizmie. Regularne spożywanie jaj kurzych chroni przed miażdżycą, wspomaga wzrok, wspiera odporność organizmu, a także pozwala na budowę tkanki mięśniowej. Niestety, jaja ugotowane na twardo są ciężkostrawne, przez co zaleca się ich ograniczenie osobom borykającym się z problemami gastrycznymi. Jaja kurze mogą być również silnym alergenem – szczególną ostrożność należy zachować przy rozszerzaniu diety niemowląt, a także w diecie alergików i osób cierpiących na różne choroby o podłożu autoimmunologicznym.
Jajka na twardo jak długo gotować?
Aby jaja kurze zachowały swoje zdrowotne właściwości nie należy ich zbyt długo gotować – niektóre aminokwasy są niezwykle wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Jajka na twardo jak długo gotować? Aby cieszyć się idealną konsystencją żółtka i ściętego białka wystarczy od 7 do 10 minut gotowania we wrzątku w zależności od wielkości jajka. Możemy również skrócić czas gotowania do 7 minut, dzięki czemu uzyskamy ścięte białko i nieco płynniejsze żółtko.
Krótka obróbka cieplna jajek zagwarantuje maksymalne zachowanie wartości odżywczej pokarmu. Przygotowując jajecznicę lub omlety również warto pilnować czasu smażenia i zminimalizować temperaturę przygotowania potrawy, dzięki czemu nasze dania będą bogate w witaminy, minerały i niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy.